📌 پادکست اپیزود سوم تفکر انتقادی (هیچ کس احمق نیست) و اپیزود 75 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

📌 پادکست اپیزود سوم تفکر انتقادی (هیچ کس احمق نیست) و اپیزود 75 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

618 نفر
دسته بندی: پادکست روانشناسی > پادکست های دوره آموزش تفکر انتقادی رایگان

پادکست اپیزود سوم تفکر انتقادی (هیچ کس احمق نیست) و اپیزود 75 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

پادکست های تفکر انتقادی

پادکست های روانشناسی

تفکر انتقادی قسمت سوم

به اپیزود سوم  دوره‌ی تفکر انتقادی خوش آمدین، هدف از این دوره کوتاه، اینه که ما بتونیم با مهارت خوب شنیدن و استدلال درست ، درست و غلط را تشخیص بدیم و سطحی، از چیزهایی که میشنویم و یا میبینیم رد نشیم. این کار در وهله اول به ما کمک میکنه که فریب نخوریم و بتونیم توی هر شرایطی، انتخاب بهتری داشته باشیم. درواقع تفکر انتقادی مثل یک غربال میمونه که ناخالصی ها را پاک میکنه و به ما  کمک میکنه که به مفهوم اصلی و حقیقت یک  ماجرا پی ببریم.

اما تفکر انتقادی مزیت بزرگ دیگه ‌ای هم داره و اون اینه که مارو از سوء تفاهم ها دور میکنه. تاحالا چندبار براتون  اتفاق افتاده که جمله ای را به زبون بیارید اما طرف مقابلتون طور دیگه برداشت کرده باشه؟ یا برعکس، شخصی جمله‌ای به شما گفته و شما خیلی متفاوت اون جمله یا صحبت را برداشت کرده باشید و درنهایت بهتون گفته بشه که شما منظور اصلی را برداشت نکردید. متوجه نشدن معنای جملات دیگران و یا جملات خودتون میتونه باعث ایجاد سوء  تفاهم بشه و چه بسا که این سوء تفاهم‌ها گاهی به دلگیری ،کدورت  و مشاجره منجر بشه؛ اتفاقی که در بین پارتنرها و زن و شوهرها زیاد پیش میاد و دو طرف را درگیر سوء تفاهم و حتی سردی میکنه.

به نظر شما ریشه این مشکل چیه؟ یعنی چه چیزی باعث میشه که دیگران منظور مارو درست متوجه نشن یا ما متوجه نیت اصلی دیگران نشیم؟ کمی فکر کنید، اولین چیزی که به ذهنتون میاد چیه؟ سی ثانیه بهتون وقت میدم تا فکر کنید.

خب امیدوارم به جواب درست رسیده باشید. اولین چیزی که باعث میشه منظور و نیت حرف های مارو کسی متوجه نشه یا برعکس! ما منظور جملات شخص دیگه را به درستی درک نکنیم، زبان هست دوستان!

بله‌ ! زبان ! کلماتی که از طریق زبان باهاش بیان میکنیم اگه به درستی انتخاب نشه باعث  ابهام در معنی میشه.  بگذارید براتون مثال بزنم.

مادری را تصور کنید که نگران شرایط دخترش هست. اون به دخترش میگه من میتونم بهت کمک کنم، اگه دوست داری مشکلت را برام بگو.

دختر میخواد به تنهایی مشکلش را رفع کنه و احساس میکنه اونقدرها بزرگ شده که از عهده حل و فصل مشکلاتش بربیاد.

دختر به مادرش میگه: مادر این موضوع هیچ ربطی به تو نداره، یا ممکنه بگه توی کار من دخالت نکن!

کلمه دخالت نکن، یا این به تو ارتباطی نداره، ممکنه باعث ناراحتی مادر بشه، مادر به دخترش میگه یعنی چی به من ربطی نداره، من مادر توام، تو تنها فرزند منی و آینده تو روی حال من تاثیر میگذاره و بر سر همین جمله‌ی دختر، ممکنه یک مشاجره صورت بگیره.

اما دختر میتونه از کلمات یعنی زبان، به طرز بهتری استفاده کنه، دختر در جواب پیشنهاد کمک مادرش میتونه بهش بگه: مادر من میدونم که تو نگران من هستی، و قول میدم که هرقوت نیاز به کمک داشتم تو اولین کسی باشی که ازش کمک میگیرم اما اول اجازه بده من به صورت مستقل با چالش هام کنار بیام چون باید برای زندگی واقعی خودمو آماده کنم.

این کلمات زیبا که درش محبت، همدلی، تشکر و استقلال طلبی هست، نشون میده ما انسان‌ها با زبان میتونیم دنیای پیرامون خودمونو تغییر بدیم و از سوء تفاهم ها جلوگیری کنیم.

بنابراین در تفکر انتقادی خیلی مهمه که به زبان توجه کنید، وقتی جمله ای را میشنوید فقط به معنای ظاهری اون توجه نکنید چون فرض را بر این بگذارید که همه انسان ها مثل شما قادر به استفاده درست از زبان یا کلمات نیستن، ما نمیتونیم انتظار داشته باشیم که همه انسان‌هایی که باهاشون مواجه بشیم، مهارت تفکر انتقادی داشته باشن، پس ازونجایی که همیشه میگیم تغییر از خود ما شروع میشه، بهتره ما این مهارت را در خودمون تقویت کنیم.

اگر شخصی حال روحی بدی داره و در اوج افسردگی جمله ای را به زبون میاره، ما نباید به معنای ظاهری اون جمله توجه کنیم، ما مثل یک کاراگاه باید عمق و هسته مرکزی این جمله را که احساس هست، درک کنیم. واژه ها احساسات را منتقل میکنن و گاهی یک جمله میتونه معنایی متفاوت در عمق خودش داشته باشه. بنابراین از زبان به بهترین صورت استفاده کنید و در مورد دیگران هم روی معنای واقعی جملات تمرکز کنید.

اما شاید بپرسید ما چطور باید معنای جملات دیگران را به درستی درک کنیم؟ ملاک ما چیه؟ وقتی پای صحبت کسی میشینیم باید چه اصلی را مدنظر قرار بدیم؟

جواب اینه: اصل نیک اندیشی!

اصل نیک اندیشی یعنی در یک بحث و یا گفت و گو ، ابتدا بدون تعصب و جانبداری به طرف مقابلتون خوب گوش کنید. راجع به این مهارت قبلا صحبت کردم. البته اینکه میگم گوش کنید به این صورت نباشه که در طول گفت و گوی طرف مقابل، شما فقط به جمله ای که قراره بگید فکر کنید و سکوتتون درواقع تمرکز روی حرف های خودتون باشه! وقتی میگم اول بی طرفانه گوش کنید، منظورم اینه با طرف مقابلتون منصفانه رفتار کنید. بهش اجازه بدید نظرش را بیان کنه حتی اگه مخالف نظر شما باشه، حتی اگر شنیدن اون صحبت ها حالتونو بد میکنه، اجازه بدید طرف مقابلتون حرفشو بزنه، نظرشو بگه.

نکته مهم دیگه در اصل نیک اندیشی اینه که وقتی دیدگاه طرف مقابلتون را میشونید ، سعی کنید معقولانه ترین برداشت را از صحبت هاش دریافت کنید. این کار سختیه. برای مثال وقتی کسی به شدت اهل خرافات هست، خیلی راحت میشه با چند جمله دیدگاه های اون شخص را سرکوب کرد، یا حتی تحقیرش کرد. اما اصل نیک اندیشی به ما میگه توی هر شرایطی حتی اگر شخصی حضور نداشت، باانصاف باشیم، بگذاریم طرف مقابلمون دیدگاه های خودش را بیان کنه، اگر درمقابل دیدگاه و نظری دارید که درستی گفته های شمارو تأیید میکنه با صراحت و شفاف برای طرف مقابلتون بیان کنید اما در گفت و گوها منصف باشید. خیلی راحته که ما به فردی لقب احمق، خرافاتی، کودن یا عقب افتاده بدیم، اما قبلش به خودتون بگید هدف من از بحث کردن چیه؟ هدف من ازینکه یک فرد را به خاطر دیدگاهش عقب افتاده میدونم چیه؟ آیا من از طریق گفت و گو و بحث کردن میخوام فقط حماقت و کودنی طرق مقابلم را اثبات کنم ؟ یااینکه دنبال برتری خودم هستم؟ از خودتون بپرسید از زیر سوال بردن دیدگاه های دیگران قصد تخریب و تحقیر دارید ؟ یااینکه از صمیم قلبتون میخواید شخصی را به مسیر بهتر بیارید و قدرت تفکر درست را بهش یاد بدید. اینکه میگم به اصل نیک اندیشی همیشه متعهد باشید دقیقا منظورم همین مواردیه که گفتم.

گاهی ممکنه ما از شخص خاصی کدورتی به دل داشته باشیم، ما به خاطر این کدورت تمام حرف ها و صحبت های اون شخص را طور دیگه برداشت میکنیم، یعنی منصفانه رفتار نمیکنیم. نیک اندیشی یعنی جدا از کدورتی که بین شما و شخص مقابلتون وجود داره، شما با توجه به شرایط اون لحظه نسبت به حرف های طرف مقابلتون، واکنش نشون بدید. نه اینکه توی هر حرف و صحبت دیگران، دنبال کنایه باشید.

بنابراین برای اینکه منظور خودمون را به بهترین صورت بیان کنیم، اول از همه باید از زبان درست یعنی کلمات درست و زیبا استفاده کنیم، و در وهله دوم باید بدون تعصب به صحبت های طرف مقابلمون گوش کنیم، شرایط روحی شخص مقابل را بسنجیم و دنبال معنای واقعی کلمات باشیم.

این موضوع در بین پارتنرها و زوج‌ها خیلی میتونه کمک کننده باشه، اگه اصل نیک اندیشی را  در گفت و گوهاتون در اولویت قرار بدید، کمتر بحث میکنید و اگر اختلافی هم بینتون وجود داشته باشه، درنهایت به سازگاری و صلح منجر میشه.

دوستان

من سعی میکنم که هر اپیزود را کوتاه و مفید براتون آماده کنم تا حجم مطالب باعث خستگی ذهنتون نشه. در اپیزود بعدی میخوام در مورد قضاوت کردن باهاتون صحبت کنم، میخوایم بررسی کنیم که آیا قضاوت کردن درسته یا غلط؟ اینکه میگن هرگز دیگران را قضاوت نکن، تا چه اندازه درسته و آیا ما میتونیم بدون قضاوت کردن، زندگی کنیم؟

خودتون هم روی این سؤال، مستقل فکر کنید تا در اپیزود هفته آینده، باهم تحلیلش کنیم.

ممنون که با من همراه بودید.

برای خواندن همه پادکست های فروپاشی کلیک کنید.

برای خواندن همه پادکست های عدالت کلیک کنید.

همراهان عزیز Radiobina

انجمن بیا درد دل کن رادیو بینا همیشه و در هر شرایطی مشتاقانه منتظر دریافت سوالات شماست و کارشناسان رادیو بینا صبورانه پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لینک ورود به انجمن درد دل

psychology_.plus2@

psychology_.plus@

psychologyplusmagazine@

radiobina@

منتظر نظرات پرمهرتون هستیم.

یادآوری

هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.

📌 به انجمن رادیو بینا سر زدی؟ 

وارد وبسایت که میشی پیام ثبت نام در انجمن برات میاد و میتونی بعد ثبت نام از بخش ویرایش مشخصات ، اسمت را مستعار انتخاب کنی، ایمیلی که باهاش وارد میشی برای کسی به نمایش درنمیاد و اطلاعاتت پیش ما محفوظه. 

✅ از این به بعد میتونی هر درد دلی که داری توی انجمن برامون بنویسی.  

آموزش ثبت نام در انجمن  

رادیو بینا در زیلینک

کانال تلگرام رادیوبینا

 ما در رادیو بینا مشکلات را تراپی نمیکنیم بلکه به شما سرنخ‌هایی برای ریشه یابی مشکلات‌تان خواهیم داد.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

آخرین مطالب

روزه دوپامین برای ایجاد تعادل در زندگی
روزه دوپامین برای ایجاد تعادل در زندگی
معرفی 5 نوع اصلی مغز
معرفی 5 نوع اصلی مغز
خوراکی طبیعی برای درمان و پیشگیری از افسردگی
خوراکی طبیعی برای درمان و پیشگیری از افسردگی
فلج تحلیل
فلج تحلیل
روش های طبیعی افزایش اکسی توسین
روش های طبیعی افزایش اکسی توسین
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)