📌 پادکست ششم تفکر انتقادی (چطور بی منطق نباشیم) و اپیزود 78 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

📌 پادکست ششم تفکر انتقادی (چطور بی منطق نباشیم) و اپیزود 78 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

484 نفر
دسته بندی: پادکست روانشناسی > پادکست های دوره آموزش تفکر انتقادی رایگان

شما می‌توانید سوال و یا تجربه خود را در مورد موضوعات ذکر شده در پادکست، در انجمن درد دل رادیو بینا بیان کنید تا به صورت رایگان از پاسخ‌ها و مشاوره‌های رایگان روانشناسان و روانکاوان radiobina بهره‌مند شوید.

پادکست اپیزود ششم تفکر انتقادی (چطور بی منطق نباشیم) و اپیزود 78 پادکست های روانشناسی و فلسفی رادیوبینا

پادکست های تفکر انتقادی

پادکست های روانشناسی

تفکر انتقادی قسمت ۶

چطور بی منطق نباشیم؟

در اپیزود قبلی یکی از موانع تفکر انتقادی که تعصب بود را براتون توضیح دادم. در این اپیزود که آخرین بخش دوره تفکر انتقادی هست، میخوام موانع دیگه را براتون توضیح بدم و درنهایت به یک جمع بندی برسیم.

دوستان من!  نوع تفکر شما در داشتن تفکر انتقادی خیلی مهمه، یعنی قبل اینکه شما بخواید جمله ای را تحلیل کنید و با طرح پرسش به چالش بکشونید، مهم اینه باور و دیدگاه خودتون را اصلاح کنید درغیر این صورت هرچقدر هم شنونده خوبی باشید یا شنیده های مختلف را با طرح پرسش به چالش بکشونید، فایده ای نداره و نتیجه گیری نادرست بهتون میده.

یکی از موانعی که باعث میشه شما نتیجه گیری و استدلال نادرست داشته باشید  مفهوم تعمیم هست. مثلا ممکنه شما در یک زمانی کسب و کاری را شروع کرده باشید و به شکست خورده باشید، بعد این اتفاق شما از ریسک کردن میترسید چون عقیده دارید از عهده کارآفرینی و استقلال مالی برنمیاید. یا مثلا شما در گذشته چندین رابطه ناموفق داشتید و این باعث میشه این باور در شما ایجاد بشه که شما توی روابطتتون شانس ندارید یا جنس مخالف را از خودتون دور میکنید. خانمی در انجمن رادیو بینا داستانی را برامون تعریف کردن که با اقایی وارد رابطه میشن و به دلایلی که خیلی هم مشخص نبود، اون اقا ایشون را ترک میکنن. این خانم دو جمله گفتن که جای تحلیل داشت، اول اینکه گفتن به خاطر رفتار اون آقا از مردها بدشون میاد. این دام، اسمش تعمیم هست، چون وقتی ما اتفاق تلخی را خصوصا در رابطه تجربه میکنیم دنیا را سیاه و سفید میبینیم و تصور میکنیم دیگه نمیتونیم به کسی اعتماد کنیم. جمله دیگه که ایشون گفتن این بود که به خاطر ظلمی که اون آقا در حقشون کرده و ترکشون کردن، این خانم اون آقا را نفرین میکنه و بعد یک مدت خبر مرگش از طریق مادرش به گوشش میرسه.

این هم کی از تله هایی هست که ما توی تفکر انتقادی دچارش میشیم یعنی فکر میکنیم اتفاق ها خطی هستن. این خانم نوشته بودن که اون اقا به دلیل مصرف زیاد الکل گویا آوردوز میکنن پس اتفاقی که برای این اقا افتاده به دلیل تبعات کاری بوده که انجام داده نه به خاطر نفرین این خانم.

من یک سؤال میپرسم. اگر قرار باشه همیشه آه مظلوم، یعنی چیزی که این خانم بیان میکنن، منجر به این بشه که افراد ظالم آسیب ببینن، در این شرایط الان باید در دنیا هیچ ظالمی وجود نداشت؟

 پس ما دو نتیجه گیری میکنیم اول اینکه آه این خانم باعث مجازات دوستش نشده و نباید بابت این اتفاق ناراحت باشن. و دوم اینکه نباید به خاطر چنین اتفاقی، همه مردها را با یک چشم ببینن. البته این داستانی که برای ما تعریف کردن جزییات بیشتری داره و فقط کسی که با روش تفکر انتقادی به این درد دل گوش کنه، میتونه بخش های مبهم را پیدا کنه و نتیجه گیری درستی انجام بده.

تعمیم دادن همیشه مانع دیدن حقیقت میشه، مثلا در طول زندگی قطعا همه ما روزهای خوبی هم داشتیم اما وای به روزی که اتفاق تلخی برامون بیفته و نقظه دید مارو فقط روی همون اتفاق متمرکز میکنه و مانع دیدن جنبه های خوب زندگی میشه.

یکی دیگه از موانعی که اجازه تفکر انتقادی را به شما نمیده ذهن خوانیه. ما توی برخی موقعیت ها به جای دیگران فکر میکنیم، مثلا چون دوست من سلام گرمی بهم نکرده حتما از دست من ناراحته یا چون توی مهمونی فلانی با من بیش از حد صمیمی شده حتما نیت بدی داره و میخواد درخواستی ازم داشته باشه. این ذهن خوانی ها باعث استدلال نادرست میشه و اجازه اینکه حقیقت را ببینید، به شما نمیده. پس برای استدلال درست سعی کنید آدم‌ها و اتفاقات را فقط از زاویه دید خودتون نبینید. همونطور که توضیح دادم اتفاقات زندگی ما خطی نیستن، همیشه صدها دلیل وجود داره که باعث وقوع یک اتفاق میشه و ما باید با چنین دیدی به موقعیت های اطرافمون و آدم‌ها نگاه کنیم.

این موانعی که براتون نام بردم اغلب ما باهاش روبه رو شدیم و باعث میشه درگیر سوء تفاهم، ناتوانی در تشخیص حقیقت و بدبینی و ناامیدی از زندگی و آدم‌هاش بشیم.

اما اگر بخوایم یکی از ویژگی های بارز تفکرانتقادی را  براتون نام ببرم و اونو مهمتر از بقیه بدونم، به نظر من مکث کردن و تأمل یکی از بارزترین ویژگی های تفکر انتقادیه. من در کورس رایگان پیله راجع به این تکنیک خیلی مفصل توضیح دادم و اگه در این دوره شرکت نکردید میتونید از طریق وبسایت رادیو بینا بهش دسترسی داشته باشید.

توصیه ای که من براتون دارم اینه که در هر شرایطی که هستید مثلا وقتی داخل اتومبیلتون اخباری را از رادیو میشنوید یا پای اخبار تلویزیون میشینید و یا شنونده صحبت دوستتون، پارتنر یا همسرتون هستید، یادتون باشه برای استدلال و نتیجه گیری درست، باید مکث کنید و خیلی سریع به نتیجه گیری نرسید. اصولا افرادی که با آرامش گوش میکنن و با مکث و تأمل جواب میدن، تأثیر بیشتری روی مخاطب خودشون میگذارن اما افرادی که سریع نتیجه گیری میکنن، تحت تاثیر هیجانات منفی مثل خشم، استرس و اضطراب قرار میگیرن،  این افراد حتی اگه حقیقت را هم به زبان بیارن، تأثیر معکوسی روی مخاطبشون میگذارن.

یکی از خلاصه کتابهایی که در همین زمینه در وبسایت رادیو بینا آماده کردیم، هنر همیشه برحق بودن نوشته آرتور شوپنهاور هست که در خصوص تکنیک آرامش صحبت میکنه. حتما این کتاب را هم مطالعه کنید چون به نوعی مکمل تفکر انتقادیه و میتونه بهتون کمک کنه که توی بحث ها و گفت و گوهایی که دارید چطور فریب افراد کلاهبردار و شیاد را نخورید.

امیدوارم این دوره کوتاه اما جامع بهتون کمک کرده باشه که با دیدی جدید و باز به موقعیت های اطرافتون نگاه کنید و از ابزار بهتری برای ارتباط با آدم‌های اطرافتون استفاده کنید.

کلمات مهم هستن، تک تک واژه هایی که گاه با بی احتیاطی به زبون میاریم، شایعه هایی که از روی ناآگاهی در مورد دیگران منتشر میکنیم، نتیجه گیری هایی که براساس تعصب انجام میدیم و قضاوت های سطحی ما ، درمجوع باعث میشه نه توی روابط فردیمون رشد کنیم و نه ارتباط موفقی داشته باشیم.

واژه ها مهم هستن، برای واژه هایی که به زبون میارید احترام قايل بشید، حتی وقتی صحبت میکنید سعی کنید کلمه به کمه حرف بزنید و از روی هیچ واژه‌ای سریع رد نشید. دوستانی که در کلاس های فن بیان شرکت کردن و یا کارشون گویندگیه، این موضوع را کاملا میدونن که یکی از تکنیک های فن بیان اهمیت دادن به واژه  هاست، به واژه ها شخصیت بدید، وقتی به تک تک کلماتی که بیان میکنید ارزش بدید، هم صدایی جذاب تر خواهید داشت و تاثیر کلامتون بیشتر میشه. همه اینها برای شخصی که میخواد درست استدلال کنه و به شیوه ای درست برداشت و استدلالش را بیان کنه، خیلی خیلی اهمیت داره. پس ساده ازش نگذرید.

آرزو میکنم روزی برسه که تک تک ما، بی محابا حرف نزنیم و تا زمانی که از صحت گفته ای مطمين نشدیم، نه اون را به زبون بیاریم و نه اجازه شنیده شدنش را به کسی بدیم، درست مثل سقراط!

ایام به کام!

برای خواندن همه پادکست های فروپاشی کلیک کنید.

برای خواندن همه پادکست های عدالت کلیک کنید.

همراهان عزیز Radiobina

انجمن بیا درد دل کن رادیو بینا همیشه و در هر شرایطی مشتاقانه منتظر دریافت سوالات شماست و کارشناسان رادیو بینا صبورانه پاسخگوی سؤالات شما خواهند بود.

لینک ورود به انجمن درد دل

psychology_.plus2@

psychology_.plus@

psychologyplusmagazine@

radiobina@

منتظر نظرات پرمهرتون هستیم.

یادآوری

هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.

📌 به انجمن رادیو بینا سر زدی؟ 

وارد وبسایت که میشی پیام ثبت نام در انجمن برات میاد و میتونی بعد ثبت نام از بخش ویرایش مشخصات ، اسمت را مستعار انتخاب کنی، ایمیلی که باهاش وارد میشی برای کسی به نمایش درنمیاد و اطلاعاتت پیش ما محفوظه. 

✅ از این به بعد میتونی هر درد دلی که داری توی انجمن برامون بنویسی.  

آموزش ثبت نام در انجمن  

رادیو بینا در زیلینک

کانال تلگرام رادیوبینا

 ما در رادیو بینا مشکلات را تراپی نمیکنیم بلکه به شما سرنخ‌هایی برای ریشه یابی مشکلات‌تان خواهیم داد.

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
اعظم
1402-2-30 06:18:16
۱ پاسخ

عالی

۱ پاسخ
مدیر سایت
1402-2-30 16:57:57

مرسی از توجه شما

آخرین مطالب

خوراکی طبیعی برای درمان و پیشگیری از افسردگی
خوراکی طبیعی برای درمان و پیشگیری از افسردگی
فلج تحلیل
فلج تحلیل
روش های طبیعی افزایش اکسی توسین
روش های طبیعی افزایش اکسی توسین
چگونه کمتر از دیگران برنجیم؟
چگونه کمتر از دیگران برنجیم؟
سیاست ها و حفظ حریم خصوصی
سیاست ها و حفظ حریم خصوصی
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)