بی اعتمادی در رابطه [دلایل + راهکار علمی برای کاهش]

بی اعتمادی در رابطه [دلایل + راهکار علمی برای کاهش]

1785 نفر
دسته بندی: روابط زناشویی
اعتماد مساله ای بسیار حیاتی در هر رابطه ای میباشد. بدون اعتماد – مخصوصا زمانی که بین دو شریک عاطفی باشد- نمیتوانیم انتظار یک رابطه سالم، با دوام و طولانی مدت را داشته باشیم. متاسفانه بی اعتمادی در روابط بیشتر از هر وقت دیگری زوجین را با مشکلات بسیاری مواجه کرده است. معمولا در زوج هایی که نسبت به یکدیگر بی اعتماد شده اند، به سختی میتوان اعتماد را دوباره برقرار کرد. افرادی که در روابط خود با خیانت مواجه شده اند، ممکن است در روابط آینده خود با بی اعتمادی در زندگی مشترک مواجه شوند و نتوانند جو اعتماد را برقرار سازند. چیزی که در وهله اول اهمیت دارد این است که ریشه بی اعتمادی را به درستی شناسایی کنیم. لذا این سوال مطرح میشود که دلیل بی اعتمادی چیست؟ چگونه بی اعتمادی را از بین ببریم؟ اگر شما نیز مشتاق به دانستن پاسخ این سوالات هستید، در ادامه مقاله با رادیوبینا همراه باشید.

بی اعتماد در رابطه چیست ؛ این حس چگونه ایجاد می شود؟

یک فرد در طول یک رابطه احساسات بسیاری را تجربه می‌کند، آنها می‌توانند مثبت یا منفی باشند. شادی، هیجان، اشتیاق و از سوی دیگر غم، عصبانیت، ناراحتی یا عصبانیت احساساتی هستند که به هم ارتباط دارند. اما برخی از احساسات عمیق‌ترند و بنابراین تأثیر بیشتری روی رابطه می‌گذارند.
اعتماد بخش مهمی از هر رابطه است. بدون اعتماد، داشتن یک رابطه سالم و طولانی مدت دشوار است، به خصوص زمانی که بین دو شریک عاشقانه اعتماد وجود نداشته باشد. افرادی که نوعی خیانت را تجربه می‌کنند مانند یک رابطه، می توانند مسائل مربوط به اعتماد را ایجاد کنند که می تواند مانع روابط آینده شود.
بی اعتمادی در رابطه جزئی از آن احساسات عمیق و مخربی است که گاهی هیچ ارتباطی به موضوع حال ندارد. یعنی ممکن است به گذشته فرد برگردد یا اینکه ناشی از نوعی وسواس فکری باشد. ریشه بی اعتمادی به زندگی یا روابط می‌تواند عواقب جدی برای سلامت فرد و کیفیت روابط بین افراد داشته باشد و اگر کنترل نشود، می‌تواند در نهایت رابطه را از بین ببرد.

روش های مقابله با خیانت

پ روش های مقابله با خیانت


نشانه های بی اعتمادی در رابطه

هر رفتاری که از ما سر می‌زند، نشانه‌هایی دارد. اعتماد باوری است که شخص دیگری صادق و قابل قبول است. این احساس است که می‌توانید به این شخص اعتماد کنید؛ زیرا او شما را در امان نگه می‌دارد. عموما مقوله اعتماد با اعتقاد راسخ به توانایی‌ها و گفته‌های طرف مقابل اشاره دارد. عموما نشانه های بی اعتمادی در رابطه با رفتارهای زیر بروز می‌یابد:
  • حسادت مداوم
  • شک به خود
  • سوء ظن دائمی
  • اتهامات دروغین مداوم
  • علائم اضطراب
  • رفتارهای اجتنابی
  • رفتارهای نیازمند بودن
  • حساسیت عاطفی یا واکنش‌پذیری
  • بی میلی یا ناتوانی در بخشش
  • ترس از رها شدن
  • نشانه‌های هم وابستگی
podcast picture

می ترسم همسرم بهم خیانت کنه


سایر نشانه های بی اعتمادی در رابط نیز عبارتند از:

همیشه بدترین‌ها را در نظر می‌گیرند: مثلا زمانی که اطرافیان از فرد بی اعتماد کمک می‌خواهند به اولین چیزی که فکر می‌کنند این است که آیا ثابت کرده‌اند که مورد اعتماد هستند یا خیر. حتی اگر در گذشته تایید شده باشند، باز هم از خود می‌پرسند که ممکن است باز هم انتظار کمک داشته باشند.
سوء ظن: مسائل مربوط به اعتماد می‌تواند منجر به سوء ظن نسبت به نیات دیگران شود، حتی اگر چیزی برای مشکوک بودن اعمال آنها وجود نداشته باشد. ممکن است احساس کنند که دیگران سعی دارند به آن‌ها صدمه بزنند یا او را فریب دهند.
مراقبت مداوم از رابطه خود: مسائل مربوط به اعتماد اغلب منجر به مراقبت فرد از رابطه می‌شود. به عنوان مثال، ممکن است رفتارهایی داشته باشند که نه تنها به بقای رابطه کمک نخواهد کرد، بلکه به طور کلی آن را از بین می‌برد.
روابط ناسالم: معمولا افرادی که عدم اعتماد به طرف مقابل خود رنج می‌برند، همیشه در تلاش هستند تا یک رابطه سالم برقرار کنند، اما درست برعکس این موضوع رخ می‌دهد. این طبیعی است که اعتماد در یک رابطه عاشقانه زمان می‌برد، اما کسانی که اعتماد ندارند هرگز این ارتباط را احساس نمی کنند.
عدم بخشش: هنگامی که اعتماد مطرح است، رها کردن خیانت در امانت، اگر غیرممکن نباشد، دشوار است. این ناتوانی در بخشش و فراموش کردن می‌تواند کل زندگی فرد را تحت تاثیر قرار دهد. این فقط روابط شما با دیگران نیست که می‌تواند منجر به احساس گناه، شرم، عصبانیت و پشیمانی شود.
فاصله: در بسیاری از موارد، بی اعتمادی در روابط می‌تواند افراد را به ایجاد دیوار بین خود و افراد دیگر سوق دهد. آن‌ها از ترس خیانت یا ناامیدی به طور کلی از روابط اجتناب می‌کنند.
روی چیزهای منفی تمرکز می‌کنند: مهم نیست در چه موقعیتی هستند، همیشه روی چیزهایی تمرکز می‌کنند که انتظار دارند اشتباه پیش برود. آن‌ها تمایل دارند به جای تمرکز بر ویژگی‌های خوب عیب‌ها، ضعف‌ها یا اشتباهات دیگران را ببینید.

podcast picture

چطوری با همسر دروغگو رفتار کنید؟


دلیل بی اعتمادی زوجین به یکدیگر چه میتواند باشد؟

بروز خیانت

خیانت و عدم وفاداری زوجین به یکدیگر میتواند به طرز باورنکردنی رنج آور باشد. این مساله با هر شدتی که اتفاق بیافتد، قطعا بر روی مساله اعتماد در روابط آینده طرفین تاثیر گذار خواهد بود. یکی از دلایل بسیار مهم بی اعتمادی در روابط میتواند بروز خیانت باشد. در مقاله بعد از خیانت همسر به موارد مهمی اشاره شده است.

درگیری والدین فرد

اگر یک کودک در طول مراحل رشد خود بی اعتمادی در روابط را در والدین خود مشاهده کند، ممکن است این احساس به آنها دست بدهد که همین مشکل را در روابط عاطفی خود در بزرگسالی خواهند داشت. یادمان باشد کودکان بیشترین تاثیر را از رفتار والدین خود دریافت میکنند. در مقاله ویژگی‌های والدین موفق به همه موارد مهم اشاره شده است.

طرد شدن اجتماعی

طرد شدن توسط گروه همسالان در دوران کودکی یا بزرگسالی میتواند موجب بروز بی اعتمادی در روابط بین فردی بشود. معمولا این افراد در اعتماد کردن به دیگران با مشکل مواجه هستند. این مشکل زمانی تشدید پیدا میکند که فرد نتواند تشخیص دهد که به چه علت دیگران چنین رفتاری را با او دارند. طرد شدن پیاپی میتواند مساله بی اعتمادی را وخیم تر کند.

تجربیات منفی در زندگی

اشخاصی که در کودکی در معرض تروما – بخصوص در سنین رشد – قرار گرفته اند، در بزرگسالی با بحران بی اعتمادی در روابط مواجه خواهند شد. این موضوع تاثیرات منفی زیادی بر روی اعتماد کردن به دوستان یا شریک عاطفی فرد خواهد گذاشت. آنها از اعتماد کردن واهمه دارند و احتمال بروز خیانت در رابطه را  بیش از حد در نظر میگیرند. حتی ممکن است زمانی که با بی اعتمادی مواجه شوند، نتوانند طرف مقابل خودشان را ببخشند.

هر روز یک کار نوع‌ دوستانه انجام دهید.

podcast picture

دلایل کمرنگ شدن عشق


چگونه بی اعتمادی را از بین ببریم؟


به آرامی اعتماد ایجاد کنید

برای اینکه بتوانیم افراد را در زندگی خودمان نگه داشته باشیم یا اشتباهات آنها را ببخشیم، نیاز به این داریم که به آنها اعتماد داشته باشیم. در مورد این موضوع به خودتان زمان بدهید. اگر تلاش کنید که با سرعت زیادی به یک فرد اعتماد کنید، ممکن است که عقب نشینی کرده و دوباره برای ساختن اعتماد از نو تلاش کنید. انرژی خودتان را بیهوده هدر ندهید و در برطرف کردن بی اعتمادی در روابط به آرامی اقدام کنید. در نتیجه جلب اعتماد دوباره همسر کمی زمان بر خواهد بود.

در مورد مساله اعتماد صحبت کنید

شاید احساس کنید که دوست ندارید در مورد تمامی جزییات کارهای خود به کسی توضیح دهید. اما اگر با مساله بی اعتمادی در روابط در حال مقابله هستید، بهتر است که در مورد موضع خودتان با همسر خود صحبت کنید تا او نیز بهتر بتواند شما را درک کند. اینکار موجب میشود که همسر شما اگاهی بیشتری نسبت به پیامد رفتارهای خودش پیدا کند.

بین اعتماد و کنترل تفاوت قائل شوید

افرادی که با مساله بی اعتمادی در روابط مواجه هستند، ممکن است نیاز به کنترل بیشتری را در خودشان احساس کنند. احتمال دارد که آنها احساس کنند اگر نسبت به شرایط موجود کنترل نداشته باشند، مورد خیانت یا سو استفاده واقع میشوند. اما یادتان باشد که این موضوع در دراز مدت به رابطه شما آسیب جدی خواهد زد. یاد بگیرید که به چه میزانی از کنترل واقعا نیاز دارید و در سایر موارد اعتماد را جایگزین کنترل کردن کنید.

فرد قابل اعتمادی باشید
فرد قابل اعتمادی باشید

فرد قابل اعتمادی باشید

اگر شما تلاش دارید تا در رابطه خود اعتماد سازی کنید، در ابتدا خودتان باید فرد قابل اعتمادی باشید. این بدان معنی است که نسبت به احساسات خود شفافیت به خرج دهید و ایده ها، نظرات و محدودیت های خود را بیان کنید. اینکار موجب میشود که اگر اعتماد شما به کسی از بین برود، فرصت بخشش را به او بدهید. هر کسی ممکن است مرتکب اشتباه شود، لذا سعی کنید نسبت به بروز بی اعتمادی در روابط روشن بین باشید و قبل از اینکه رابطه خود را قطع کنید، به میزان اعتمادی که خودتان ایجاد کردید توجه داشته باشید. در مقاله راهکارهایی برای اعتماد سازی در بین زوجین به صورت کامل تر در این باب صحبت کرده ایم.

سوالات متداول

  • دلیل بی اعتمادی در روابط چیست؟
بروز خیانت، مشاهده درگیری والدین در دوران کودکی، تجربیات تلخ، تروما و همچنین طرد شدن اجتماعی از عوامل بروز بی اعتمادی میباشد.

  • بی اعتمادی در روابط باعث بروز چه مسائلی میشود؟
کیفیت زندگی زناشویی را کاهش میدهد و باعث بروز درگیری و خشونت خواهد شد. همچنین در آینده فرد ممکن مجددا با همین مساله در رابطه دیگری مواجه شود و فکر کند که دوباره مورد سو استفاده یا خیانت قرار خواهد گرفت.

  • چگونه بی اعتمادی در زندگی مشترک را از بین ببریم؟
به آرامی اعتماد ایجاد کنید. در مورد مساله اعتماد با همسر خود صحبت کنید. بین اعتماد و کنترل کردن تفاوت قائل شوید و سعی کنید فرد قابل اعتمادی باشید.

  • چه نشانه‌ای در رابطه باعث نابودی آن می‌شود؟
یکی از نشانه های بی اعتمادی در روابط، مراقبت از ارتباط است. این مراقبت در روابط عاشقانه می‌تواند یکی از مهمترین عوامل نابودی و از بین بردن ارتباط دو نفره شود؛ زیرا هیچ فردی دوست ندارد که توسط طرف مقابل خود مداوم کنترل شود.

  • آیا اضطراب اعتماد در رابطه را از بین می‌برد؟
بله؛ زمانی که افراد مداوم ترس از دست دادن رابطه و فرد مقابل خود را داشته باشند، به هیچ وجه نمی‌توانند از کنار هم لذت ببرند.

سخن پایانی

یکی از بهترین راه ها برای تمرین اعتماد در روابط این است اعتماد به خودتان را آغاز کنید. البته این به این معنی نیست که شما هرگز از خودتان سوال نپرسید و انتخاب های خودتان را بررسی نکنید؛ بلکه بدان معنی است که خودآگاهی قدرتمندی را در خودتان ایجاد کنید. اینکار موجب بهبود قضاوت های فردی و واکنش شما نسبت به رفتار دیگران خواهد شد. تمرینات خودآگاهی یکی از راهکار های موثر دیگر میباشد. زمانی که شما نسبت به وجود خودتان آگاهی داشته باشید، درک عمیق تری از احساسات خود خواهید داشت و کمتر نگران گذشته و آینده رابطه خود خواهید بود. به نظر شما دوستان گرامی، از چه راه های دیگری میتوانیم بر عدم اعتماد در روابط غلبه کنیم؟ ما را با نظرات خود در ارتقای کیفیت این مقاله یاری کنید.

ترجمه و گردآوری :
رادیوبینا

منبع:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)