آیا اجبار به طلاق امکان پذیر است؟

آیا اجبار به طلاق امکان پذیر است؟

638 نفر
دسته بندی: روابط زناشویی

طلاق و جدایی مساله ای است که هر زندگی مشترکی ممکن است به آن دچار شود. در قوانین کشور ما حق طلاق با مرد است و اصولا این مرد است که تصمیم گیرنده نهایی برای طلاق میباشد. اما در بسیاری از مواقع این قانون بر ضرر زنانی تمام شد که مورد قساوت همسر خود قرار گرفته بودند و نمیتوانستند از حقوق قانونی خود برخوردار شوند. خوشبختانه با اصلاحات انجام گرفته در قانون مدنی، این پروسه برای زنان امکان پذیر شده و اجبار به طلاق برای زوجه راحت تر شده است. طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران، اگر ادامه زندگی برای زن امکان پذیر نباشد و باعث آسیب و آزار او شود، میتواند با استفاده از قوانین وضع شده، شوهر خود را مجبور به طلاق کند. ما در این مقاله قصد داریم در مورد شرایط اجبار به طلاق توسط زن، مطالبی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. با ما همراه باشید.

شرایط اجبار به طلاق توسط زن

عدم پرداخت نفقه توسط شوهر

طبق ماده 1129 قانون مدنی، در صورتی که زن بتواند اثبات کند که شوهر او از پرداخت نفقه امتناع میکند و توانایی پرداخت آن را ندارد، میتواند شوهر خود را مجبور به طلاق کند. اگر دادگاه حکم به طلاق صادر کند و شوهر حکم را اجرا نکند، دادگاه یا نماینده او شخصا اقدام به اجرای صیغه طلاق امضای سند طلاق خواهد کرد.

عسر و حرج همسر

یکی از مهمترین و اصلی ترین راه های اجبار به طلاق توسط زن، اثبات عسر و حرج میباشد. طبق ماده 1130 قانون مدنی، زن این حق را دارد که اگر ادامه زندگی زناشویی مشترک برای او همراه با مشقت باشد و از دادگاه تقاضای طلاق کند، این موضع میتواند مشمول عسر و حرج قرار بگیرد. از موارد عسر و حرج میتوان به ترک زندگی مشترک توسط مرد، اعتیاد به مواد مخدر، محکومیت قطعی مرد به حبس به مدت 5 سال یا بیشتر، ضرب و شتم و خشونت های خانگی، سایر سو رفتار های مالی غیر قابل تحمل و ابتلای مرد به بیماری های صعب العلاج و غیر قابل درمان را نام برد. البته عسر و حرج فقط محدود به این موارد نمیشود و در صورت تشخیص مصادیق دیگر آن توسط دادگاه، میتوان آنها را نیز لحاظ کرد.

عسر و حرج همسر
عسر و حرج همسر

غیبت زوج

یکی دیگر از راه های اجبار به طلاق توسط زن، غیبت شوهر میباشد. طبق ماده 1029 قانون مدنی اگر مرد زندگی مشترک خود را حداقل به مدت 6 ماه متوالی و یا 9 ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجهی ترک کرده باشد، زن میتواند شوهر خود را با رای دادگاه مجبور به طلاق کند.

شروط دوازده گانه ضمن عقد ازدواج

یکی دیگر از موارد ی که زن میتواند اجبار به طلاق را از دادگاه تقاضا کند این است شروط ضمن عقد رعایت نشود. در صورت اثبات این موضع توسط زن و توسل به شروط ضمن عقد نکاح به عنوان دلیل برای طلاق به درخواست زوجه، دادگاه میتواند شوهر را مجبور به طلاق همسر خود کند. پیشنهاد می شود حتما مقاله اگر مرد طلاق ندهد چه باید کرد؟ را حتما مطالعه بفرمایید.

شروط 12 گانه ضمن عقد که در سند ازدواج به صورت چاپی ذکر شده و مرد و زن آنها را امضا میکنند که با تحقق آنها زن میتواند از همسر جدا شود:

  • عدم پرداخت نفقه از سوی مرد و در حالتی که اجبار به پرداخت نیز ممکن نباشد
  • سو رفتار یا سو معاشرت زوج به نحوی که امکان زندگی برای زوجه را مختل سازد
  • ابتلای زوج به بیماری ‌های صعب‌ العلاج
  • جنون در حالتی که فسخ نکاح ممکن نباشد، مانند جنون ادواری
  • عدم اجرای دستور دادگاه در خصوص منع اشتغال زوج به کاری که با حیثیت خانوادگی زوجه تعارض داشته باشد
  • محکومیت مرد به مجازات حبس برای ۵ سال یا بیشتر
  • ابتلای مرد به اعتیادی که ادامه زندگی زوجه را دشوار کند
  • ترک زندگی مشترک توسط زوج بدون عذر موجه
  • محکومیت قطعی زوج به دلیل جرمی که خلاف شان و حیثیت خانوادگی زن باشد
  • در صورتیکه زوجه از شوهر به دلیل عقیم بودن یا سایر مشکلات او بعد از ۵ سال زندگی همچنان صاحب فرزند نشود
  • در صورتیکه مرد مفقود‌ الاثر باشد و بعد از ۶ ماه از رجوع زن به دادگاه همچنان پیدا نشود
  • در صورتیکه زوج بدون اجازه زوجه همسر دوم اختیار کند

وکالت بلا عزل طلاق داشتن زن:

این مورد نیز به عنوان یکی از شرایط اجبار به طلاق توسط زن به شمار میرود. البته در نظر داشته باشید که این مورد باید به عنوان شروط ضمن عقد ازدواج قید شده باشد تا بتوان از طریق این وکالت نامه اقدام به طلاق کرد.

طلاق توافقی

این طلاق نیز به عنوان روشی برای گرفتن طلاق در بین زوج هایی که نمیخواهند وقت خودشان را در دادگاه خانواده تلف کنند به عنوان روشی ساده برای طلاق به شمار میرود. زوج و زوجه پس از اینکه توافقات نهایی خود را در دفتر خانه رسمی و قانونی کردند، میتوانند متن توافق خود را به دادگاه تسلیم کنند و دادگاه نیز در صورت تشخیص به مصلحت زن برای طلاق، حکم و رای نهایی خود را صادر میکند.

طلاق خلع و مبارات

یکی دیگر از روش های اجبار به طلاق توسط زن این است که میتواند از طریق طلاق خلع و مبارات، با بخشیدن قسمتی از مهریه خود یا تمام آن، به صورت توافقی از شوهر خود جدا شود. البته لازم به ذکر است تا زمانی که زن مبلغی که به شوهر خود بخشیده است را درخواست نکند، مرد نمیتواند مبلغ گرفته شده را به او باز گرداند و از طلاق صرف نظر کند.

سوالات متداول

  • آیا اجبار به طلاق امکان پذیر است؟

طلاق حق قانونی مرد میباشد، ولی زن اگر بخواهد از مرد طلاق بگیرد، با استناد به قوانین مدنی 1129 و 1130 میتواند روال قانونی آن را در پیش بگیرد و مرد را مجبور به طلاق کند.

  • اجبار به طلاق برای زن چگونه است؟

اگر زن بتواند اثبات نماید که ادامه زندگی مشترک باعث عسر و حرج او شده، یعنی مشقت زیادی را برای او به همراه دارد، دادگاه میتواند طلاق زن را از شوهر او بگیرد.

  • عسر و حرج شامل چه مواردی است؟

ابتلای مرد به بیماری های صعب العلاج، سو رفتار های مالی، خشونت خانگی و ضرب و شتم، غیبت بیش از 6 ماه بدون عذر موجه، اعتیاد به مواد مخدر و مصادیق دیگر به تشخیص دادگاه، شامل عسر و حرج میشود.

ترجمه و گرد آوری رادیوبینا

منبع:

Dadgaran

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)