تکنیک بارش ذهنی
فهرست مطالب
یکی از روش های تولید ایده های جدید، تکنیک بارش فکری میباشد. این روش به صورت سنتی به شکل یک فعالیت گروهی انجام میگیرد. با انجام اینکار، انرژی افراد گروه به تمام اعضا منتقل میشود و در نهایت نتیجه خوبی به ثمر میرسد. علاوه بر ساختن ایده های ناب و تازه، بارش ذهنی به ما کمک میکند که ایده های مرتبط به هم را با یکدیگر ترکیب کرده و دیدگاه جامعی نسبت به موضوع پیدا کنیم. با اینحال، فقط یک راه برای انجام بارش ذهنی وجود ندارد. برخی از افراد اینکار را به تنهایی انجام میدهند. آنها در ابتدا ایده های خود را روی کاغذ میآورند و بعدا آن را با اعضای گروه به اشتراک میگذارند. برخی دیگر نیز آن را به شیوه سنتی و به صورت گروهی انجام میدهند. اما برای اینکه بتوانیم از تکنیک بارش فکری به درستی استفاده کنیم، باید نکاتی را در این زمینه رعایت کنیم. ما در این مقاله به نحوه انجام تکنیک بارش فکری خواهیم پرداخت. با رادیوبینا همراه باشید.
قوانین بارش فکری
در سال 1975، الکساندر اوزبورن، مدیر تبلیغاتی مشهور 4 قانون را به عنوان قوانین بارش ذهنی مطرح کرد.
- تا جایی که میتوانید ایده های جدید ایجاد کنید، قبل از اینکه به آنها بپردازید.
- هیچگاه نظرات اعضای گروه را نقد نکنید
- از ایده های جنجالی چشم پوشی نکنید
- ایده های موجود را بررسی کنید و آنها را گسترش دهید
زمانی که ایده های بیشتری داشته باشید، احتمالات بیشتری را میتوانید برای پیدا کردن راه حل در نظر بگیرید. دوم اینکه نیازی نیست که ایده های سایر اعضا را نقد کنید و در مقابل آن جبهه گیری کنید. اینکار فقط باعث میشود که خلاقیت گروه کاهش پیدا کند. علاوه بر این، برخی اوقات ایده های جنجالی میتواند بهترین راه حل را در اختیار ما قرار بدهد. در نهایت شما نیاز ندارید که حتما بر روی ایده های جدید کار کنید. بلکه میتوانید به سراغ ایده های قدیمی بروید و با تغییر دادن در آنها، بر روی پیدا کردن راه حل های احتمالی جدید کار کنید.
نحوه انجام تکنیک بارش ذهنی
قدم یک: گروه را آماده کنید
اگر شما به تنهایی به فعالیت مشغول هستید، مطمئنا به بارش ذهنی نیاز خواهید داشت. مکان مناسبی را برای اینکار انتخاب کنید. بگذارید دیگران از نقشه ها و برنامه های شما اطلاع داشته باشند. اگر به صورت گروهی فعالیت میکنید، در مورد بارش فکری به دیگران توضیح دهید تا آنها نیز از موضوع باخبر باشند. هدف از تشکیل گروه این است که همه افراد را در چارچوب ذهنی درستی قرار دهیم. هدف اینکار پیشروی و دستیابی به اهداف نیست. شما فقط باید ایده ها تولید کنید و آنها را به چالش بکشید.
قدم دوم: مشکل را مطرح کنید
در قدم بعدی شما باید مطمئن شوید که افراد گروه چارچوب ذهنی صحیحی نسبت به بارش ذهنی پیدا کرده اند. مشکل را برای آنها شرح دهید تا همه افراد در یک جبهه فکری قرار بگیرند. هدف ما در این مرحله این است که افراد گروه بر روی پیدا کردن راه حل مشابهی باشند. مطمئنا شما دوست ندارید که مکالمات و ایده ها خارج از چارچوب اهداف شما بروند. در این مرحله تا جایی که میتوانید از ایده های جنجالی و ناب حمایت کنید، اما یادتان باشد که این ایده های ناب باید در مسیر دستیابی به اهداف گروه قرار داشته باشد. شما باید مطمئن شوید که همه اعضای گروه متوجه مشکلی که درصدد حل آن هستید شده باشند. شما میتوانید از اعضای گروه بخواهید که در مورد راه حل هایی که در گذشته کارساز بوده یا نبوده اند صحبت کنند و به همه آنها اجازه اظهار نظر بدهید. حتی میتوانید قوانین بارش ذهنی را گوشه ای بنویسید تا در معرض دید سایرین قرار بگیرد. از این طریق دیگران میتوانند بفهمند که طی این پروسه، چگونه رفتار کنند.
قدم سوم: بحث را هدایت کنید
زمانی که مشکل را مشخص کردید، بارش ذهنی را آغاز کنید و از هر یک اعضای گروه نظرشان را بپرسید. انتظار نداشته باشید که در همان جلسه اول، به راه حل دست پیدا کنید، زیرا هدف این است که افراد در مورد ایده ها صحبت کنند و آن را با سایرین به اشتراک بگذارند. اگر جلسه شما در حال منحرف شدن از مسیر اصلی است، این وظیفه شماست که مکالمات را در جهت درست قرار دهید و قوانین را به سایرین یادآور شوید. اگر این کار به درستی صورت بگیرد، در نهایت نتیجه خوبی را به همراه خواهد داشت. پیشنهاد میشود از مقالات انگیزه و موفقیت دیدن فرمایید.
قدم چهارم: دست به کار شوید
در برخی مواقع باید بارش ذهنی را در نقطه ای پایان دهید. شما نیاز به این دارید که تصمیم گیری کنید که کدام ایده میتواند شما را به سمت راه حل نهایی هدایت کند. شاید شما راهی مناسب برای فروش بیشتر پیدا کردید یا توانستید محصول آنلاین جدید خود را معرفی کنید. سوای اهداف جلسات بارش فکری، در نهایت تصمیم شما باید عملی شود، لذا دست به کار شوید.
سوالات متداول
- بارش ذهنی چیست؟
به تکنیکی گفته میشود که در ایجاد ایده های جدید و ناب به اعضای گروه کمک میکند و میتواند افراد را در پیدا کردن راه حل مناسب راهنمایی کند.
- روش بارش ذهنی به چه صورت است؟
گروه خود را تشکیل دهید. مساله را مطرح کنید. بحث را در مسیر درستی هدایت کنید و در نهایت دست به کار شوید.
- قوانین بارش فکری کدامند؟
تا جای ممکن ایده های جدید ایجاد کنید. نظرات سایرین را نقد نکنید. از ایده های جنجالی چشم پوشی نکنید و ایده های قدیمی را بررسی و گسترش دهید.
سخن پایانی
بارش فکری چیزی نیست که فقط در دوران مدرسه از آن استفاده کنیم. این تکنیک افراد و سازمان ها را میتواند در مسیر درست قرار بدهد و در پیدا کردن راه حل مناسب به اعضای گروه کمک کند. اگر میخواهید از این تکنیک بیشترین بهره را ببرید، سعی کنید که بر روی قوانین آن پایبند باشید. گروه خودتان را تشکیل دهید، مساله را بدرستی مطرح کنید، بحث را در مسیر درستی هدایت کنید و در نهایت تصمیم خودتان را نهایی کنید. اگر این مراحل را بدرستی انجام دهید، مطمئن باشید که بازدهی بالایی را در فعالیت های شغلی خود مشاهده خواهید کرد. به نظر شما بارش فکری چه مزایای دیگری را میتواند به همراه داشته باشد؟
گردآوری و ترجمه رادیوبینا
منبع:
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند