مهارت های حل مسئله

مهارت های حل مسئله

268 نفر
دسته بندی: انگیزه و موفقیت

مقدمه

مهارت های حل مسئله ، در تمام مراحل زندگی ما به مهارت های حل مسئله نیازمندیم. این مهارت در گرفتن تصمیمات حیاتی و خارج شدن از شرایط بحرانی به ما کمک زیادی میکند. مسلما بسیاری از ما با مشکلاتی در زمینه شغلی یا فردی مواجه شده ایم، اما ممکن است اطلاعات کافی برای حل آن را نداشته باشیم. برخی از افراد فکر میکنند که مهارت های حل مسئله مربوط به شغل آنها نمیشود. اما در نظر داشته باشید که این مهارت پایه و اساس مدیریت بحران است و در جلوگیری از تکرار مشکلات به ما کمک میکند.

تصمیمات ما ممکن است بر روی همه اعضای گروه و حتی سازمانی که در آن مشغول هستیم تاثیر بگذارد. لذا دانستن مهارت های حل مسئله امری ضروری به شمار میرود. ما در این مقاله قصد داریم در مورد تکنیک های حل مسئله و نحوه ارتقای این مهارت مطالبی را خدمت شما دوستان عزیز ارائه دهیم. در ادامه این مقاله از رادبو بینا با ما همراه باشید.

مهارت های حل مسئله
مهارت های حل مسئله

مهارت های تحلیلی

یکی از مهارت های حل مسئله، تحلیل کردن و آنالیز میباشد. حل کردن هر مسئله ای با تحلیل کردن آن آغاز میشود. شما باید ورای علائم ظاهری یک مساله بروید تا بتوانید ریشه اصلی آن را پیدا کنید. تحلیل کردن به ما کمک میکند تا عمق مشکلات را بهتر ببینیم و تشخیص دهیم که چه چیزی درست پیش نمیرود. یک فرد تحلیل گر به جزییات توجه میکند، اطلاعات را جمع آوری میکند و پس از تحقیق و بررسی حقایق، تصمیم گیری نهایی را انجام میدهد.

خلاقیت

زمانی که شما مشکل واقعی را مشخص کردید، میتوانید به سراغ پیدا کردن راه حل بروید. اما برخی اوقات راه حل یک مسئله چندان مستقیم و مشخص نیست و شما باید از قدرت خلاقیت خودتان برای پیدا کردن راه حل بهره ببرید. خلاقیت جزو اصلی مهارت های حل مسئله به شمار میرود و به صورت مختلفی میتوانید از آن استفاده کنید. بارش ذهنی، کنجکاوی و طراحی، برنامه ریزی و ویرایش از صورت های دیگر خلاقیت به شمار میروند.

قضاوت صحیح

از آنجایی که ده ها راه حل ممکن است برای یک مسئله وجود داشته باشد، برای پیدا کردن بهترین راه حل باید از قوه قضاوت خود استفاده کنید. قضاوت صحیح به شما کمک میکند تا ریشه اصلی مشکلات را تشخیص دهید، تصمیم درست بگیرید و راه حل مورد نظر را عملی کنید. شما از این طریق میتوانید گزینه های موجود را با یکدیگر مقایسه کرده و راه حل مختص آن را انتخاب کنید. افرادی که قدرت قضاوت بالایی دارند، تفکر انتقادی داشته و آینده نگر هستند. آنها میتوانند مسائل را به چالش بکشند و  توانایی زیادی در مهارت حل مسئله دارند.

ارتباطات موثر

پایه و اساس هر مهارتی، ارتباطات موثر است و مهارت حل مسئله نیز از این قائده مستثنی نمیباشد. اگر نظر یا ایده ای دارید، قبل از هر چیز باید توانایی این را داشته باشید که گزینه خودتان را برای سایرین به طور واضح شرح دهید. در مرحله بعد در مورد راه حل پیشنهادی با سایرین بحث کنید و نظرات آنها را جویا شوید. صبور باشید و به تمامی نظرات فعالانه گوش بدهید. انجام اینکار باعث میشود که تمام اعضای گروه در پیدا کردن راه حل مشارکت داشته باشند و در نتیجه تصمیم گیری بهتری در آینده لحاظ میشود.

سازماندهی

زمانی که شما راه حلی را برای یک مشکل در نظر میگیرید و در مورد آن با گروه صحبت میکنید، نیازمند به این هستید که پروسه ای را برای انجام آن در نظر بگیرید. سازماندهی کردن افراد و منابع یکی از مهارت های حل مسئله به شمار میرود. این مهارت به شما کمک میکند تا همه افراد از قدم بعدی که باید بردارند مطلع شوند و از مسیر اصلی منحرف نشوند. مشخص کردن استراتژی، اولویت بندی، مدیریت زمان و ثبت گزارشات از جمله کارهایی است که مربوط به سازماندهی میباشد.

کار تیمی

یکی دیگر از مهارت های حل مسئله مربوط به کار گروهی است. هیچ تیم یا سازمانی را نمیتوان یافت که بدون کار گروهی و مشارکت تیمی، نتیجه ای قابل قبول بدست بیاورد. در یک گروه شغلی یا غیر شغلی، تبادل نظرات و ایده ها امری ضروری است و در پیدا کردن راه حل مناسب تاثیر بسیار زیادی دارد. حتی در مشاغلی که کار گروهی کمتر و استقلال فردی بیشتری وجود دارد، باز هم مشارکت افراد با همکاران و دیگر سازمان ها برای پیشبرد اهداف امری اجتناب ناپذیر به شمار میرود. همکاری اعضا، نشان دادن بازخورد، تعیین اهداف و انتظارات، اعتماد و احترام لازمه هر کار تیمی میباشد.

کار تیمی
کار تیمی

ارزیابی مناسب

یکی دیگر از ارکان مهارت های حل مسئله، ارزیابی صحیح راه حل موجود است. شما قبل از اینکه راه حل خود را عملی کنید، نیاز به این دارید که شرایط موجود و راه حل نهایی را به خوبی ارزیابی کنید. این مهارت مشابه مهارت تحلیلی است، اما نیازمند به صبر و انعطاف پذیری بیشتری دارد. شما باید با سرعت هر چه تمام تر راه حل نهایی را ارزیابی کنید و اگر متوجه شدید که استراتژی شما مطابق برنامه پیش نمیرود، مسیر پروژه را به سمت دیگری هدایت کنید و از راه حل متفاوتی استفاده کنید.

سوالات متداول

  • تکنیک حل مسئله در روانشناسی شامل چه مهارت هایی میشود؟

مهارت انعطاف پذیری ، خلاقیت، قضاوت صحیح، ارتباطات موثر، سازماندهی، کار تیمی و ارزیابی مناسب از جمله مهارت های حل مسئله میباشد.

  • مهارت حل مسئله چیست؟

به مجموعه تکنیک ها و مهارت هایی گفته میشود که ما را در پیدا کردن ریشه مسائل و راه حل مختص آن کمک میکند.

  • موثرترین مهارت حل مسئله چیست؟

کار تیمی و مشارکت گروهی بیشترین تاثیر را در حل کردن مسائل خواهد داشت. زیرا نظرات و ایده های مختلفی برای پیدا کردن یک راه حل در نظر گرفته میشود.

سخن پایانی

برای ارتقای مهارت های حل مسئله، شما باید نظر دیگران را در مورد تصمیم نهایی خود جویا شوید. سعی کنید همواره تمام جوانب و شرایط موجود را در نظر بگیرید و اگر موقعیت یا راه حل مناسب تری را یافتید، بدون داشتن تعصب از گزینه های جدید استفاده کنید. اطلاعات خود را در زمینه مهارت های فردی ارتقا دهید و تا جایی که میتوانید از توصیه و پیشنهادات افراد متخصص بهره بگیرید. تک روی نکنید و بیشتر مشورت کنید، زیرا چند فکر بهتر از یک فکر جواب میدهد. به نظر شما، از چه راه دیگری میتوانیم مهارت حل مسئله را در خودمان تقویت کنیم؟

گرد آوری و ترجمه رادیوبینا

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

آخرین مطالب

سیاست ها و حفظ حریم خصوصی
سیاست ها و حفظ حریم خصوصی
عصب شناسی انتظار در روابط
عصب شناسی انتظار در روابط
انعطاف پذیری شناختی چیست؟
انعطاف پذیری شناختی چیست؟
قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان
قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان
چگونه سریع و آسان به خاطر بیاریم؟
چگونه سریع و آسان به خاطر بیاریم؟
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)