ازدواج سفید چیست؟
فهرست مطالب
این روزها واژه ازدواج سفید بیشتر از هر وقت دیگری شنیده میشود. ازدواج سفید یا هم باشی به گونه ای از روابط گفته میشود که دو نفر به صورت توافقی و بدون عقد رسمی و شرعی، زندگی مشترک را با یکدیگر آغاز میکنند و زیر یک سقف میروند. متاسفانه بدلیل شرایط سخت اقتصادی، انتظارات بالای والدین از فرزندان، بالا رفتن سن ازدواج، طلاق و همچنین تبلیغات گسترده رسانه ای و تهاجم فرهنگی، این نوع از روابط حتی در ایران نیز شایع شده است. این موضوع پدیده ی جدیدی نیست و در کشورهای غربی نیز چندان پذیرفته شده نمیباشد. تا سال 1950 در آلمان به این نوع ازدواج، ازدواج وحشی میگفتند. از سال 1393 به بعد این مساله در ایران پر رنگ تر شد و امروزه نیز تهدید بزرگی برای بنیان خانواده به شمار میرود. افرادی وارد چنین رابطه ای میشوند، معمولا حتی پس از سال ها نیز تمایل ندارند که پیوند رسمی با یکدیگر داشته باشند و شرایط زمانی برای آنها بحرانی میشود که در این بین، فرزندی متولد شود. ما در این مقاله قصد داریم به بررسی جنبه های مختلف ازدواج سفید از منظر حقوقی، شرعی و اجتماعی بپردازیم. در ادامه با رادیوبینا همراه باشید.
ازدواج سفید از نظر حقوقی چه پیامد هایی دارد؟
از آنجا که ایران یک کشور اسلامی است، چنین رابطه ای به عنوان زنا محسوب میشود و از نظر شرعی گناه محسوب میشود. اما از نظر حقوقی، فرزندی که در این نوع از روابط به دنیا بیاید، فاقد مشروعیت قانونی است، نسبت فرزندی او با پدر قابل اثبات نیست. در چنین مواردی زن نیز به خاطر حفظ آبرو و جلوگیری از پیامد های ناگوار دیگر، به دنبال اثبات رابطه پدر بودن فرزند و والد نمیرود. زیرا حتی اگر ادعا کند که صیغه آن مرد بوده است، اگر مرد این ادعا را رد کند، زن نمیتواند مشروعیت فرزند خود را اثبات کند. چنین فرزندانی از نظر قانونی، نه از والدین خود ارث میبرند و نه والدین از آنها. در نهایت نیز طی یک پروسه قانونی پیچیده، حضانت فرزند به مادر واگذار میشود که فشار زیادی را در نهایت به زن وارد میکند.
مهمترین علل گرایش به ازدواج سفید چه میباشد؟
بر اساس مطالعات انجام شده، 16.74 درصد از افراد به علت نبود امنیت شغلی و درآمد کافی به این رابطه روی میآورند. 41.37 درصد از افرادی که چنین روابطی دارند، به مقوله ازدواج بی اعتقاد هستند و دوست ندارند که فردی را به صورت رسمی به عنوان همسر انتخاب کنند. 20.19 درصد به خاطر آزادی انتخاب فردی و حقی که بر بدن خودشان دارند، به این نوع روابط گرایش پیدا میکنند. 7.38 درصد به علت بی اعتمادی و 14.28 درصد به دلیل آشنایی بیشتر وارد چنین رابطه ای میشوند. افرادی که این رابطه را تجربه کردند، اکثرا بین سنین 25 تا 30 سال بوده و تحصیلات کاردانی تا کارشناسی داشته اند. 62 درصد آنها تحصیلات کاردانی و کارشناسی داشته و 23 درصد آنها، در مقطع کارشناسی ارشد و دکتری تحصیل کرده اند. 50 درصد افرادی که وارد این رابطه میشوند، امیدوارند که در آینده ازدواجشان رسمی شود و سایر آنها قصد ازدواج رسمی ندارند.
مزایا و معایب ازدواج سفید
در این نوع ازدواج اگر طرفین فقط به قصد آشنایی و با نظارت والدین مدتی را در کنار یکدیگر زندگی کنن، مطمئنا شانس بیشتری را برای شناخت طرف مقابل پیدا خواهند کرد. مخصوصا برای زنان مطلقه که آسیب پذیری بیشتری دارند و دوست ندارند که زندگی جدید آنها درگیر طلاق و جدایی شود. اما در مجموع رابطه ای که هیچ تعهد قانونی و اعتبار اجتماعی ندارد، بیشتر از یک سال یا بیشتر دوام نمیآورد و در نهایت باعث آسیب به طرفین میشود. معایب این نوع رابطه شامل موارد زیر میباشد:
بروز مشکل در روابط خانوادگی
افرادی که وارد چنین روابطی میشوند، معمولا از سمت خانواده خودشان طرد میشوند و حمایت عاطفی والدین و اطرافیان خودشان را از دست میدهند. زیرا از نظر عرف و فرهنگ کشور ما، این مساله پذیرفتنی نیست.
خیانت جنسی طرفین
به علت اینکه این ازدواج از منظر حقوقی و شرعی فاقد اعتبار میباشد، طرفین تعهد کمتری نسبت به یکدیگر دارند و ممکن است در صورت بروز اختلاف، به سمت افراد دیگری گرایش پیدا کرده و به شریک زندگی خود خیانت کنند.
از بین رفتن پدیده ازدواج رسمی
این نوع از روابط در دراز مدت بنیان خانواده را تضعیف میکند و تمایل افراد را به داشتن تعهد و عقد رسمی از بین میبرد. در مواردی حتی امکان دارد افراد به منظور خوشگذرانی یا تفریح، مدتی را با فردی در رابطه باشند و پس از مدتی با فردی دیگر همین رابطه را تکرار کنند.
ترویج فساد و بی بند و باری
این پدیده در دراز مدت پاکی و قداست روابط زناشویی را تضعیف میکند و آن را تبدیل به ابزاری برای شهوت رانی افراد میکند. تهاجم فرهنگی یکی از عوامل ترویج این نوع از رابطه است که هدف آن گسترش فساد و فحشا در جوامع توسعه یافته میباشد.
سوالات متداول
- ازدواج سفید چیست؟
به پیوندی نامعلوم، غیر قانونی و غیر شرعی بین دو نفر گفته میشود که به صورت مشترک تصمیم میگیرند با هم زندگی کنند.
- علل بروز ازدواج سفید چیست؟
مشکلات اقتصادی، شرایط دست و پاگیر و سنت های نادرست در برخی خانواده ها، عدم اعتقاد به ازدواج رسمی و آشنایی بیشتر با طرف مقابل از جمله علل بروز این نوع ازدواج میباشد.
- پیامد های منفی ازدواج سفید چیست؟
از نظر قانونی فرزند حاصل از این ازدواج مشروعیت ندارد. باعث ترویج بی بند و باری و فساد در جامعه میشود و بدلیل عدم تعهد قانونی طرفین، ممکن است به خیانت منجر شود.
سخن پایانی
ازدواج سفید چیزی نیست که به راحتی بتوان از آن صرف نظر کرد. متاسفانه بدلیل عدم حمایت مسئولین از جوانان، کمبود شغل، گرانی و مشکلات عدیده اقتصادی، ازدواج سفید رواج بیشتری پیدا کرده است و افراد زیادی را با فرزندانی بی نام و نشان بلاتکلیف گذاشته است. تبلیغات برای ازدواج رسمی به تنهایی موثر نیست، بلکه باید شرایط ازدواج برای جوانان تسهیل شود. بسیاری از جوانان به علت عدم توانایی در تشکیل زندگی مشترک، ممکن است به سمت چنین روابطی کشیده شوند. لذا این وظیفه ماست که علت بروز آن را بدرستی تشخیص دهیم و راهکار مناسبی را برای تشکیل یک زندگی متعهدانه انتخاب کنیم. به نظر شما، این نوع روابط چه تاثیرات منفی دیگری را خواهند داشت؟
ترجمه و گرداوری رادیو بینا
منبع:
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند