5 عادت برای کاهش خطر ابتلا به آلزایمر | علمی جلوگیری کن!
1402-12-21
696 نفر
زمان مطالعه: 9 دقیقه
فهرست مطالب
5 عادت برای کاهش خطر ابتلا به آلزایمر
alzheimer's disease
در این پادکست به تشریح پنج عادت برای کاهش ابتلا به آلزایمر پرداختیم. طبق تحقیقات، اگر بتونید حتی یک الی دو مورد از این پنج مورد را وارد زندگیتون کنید، خطر ابتلا به بیماری آلزایمر را کاهش میدید. این عادات به عنوان یک شروع محسوب میشه و محققان توصیه میکنن ابتدا با این عادات شروع کنید و در مرحله بعدی عادات پیشرفته تری را وارد زندگیتون کنید.
برای مطالعه بیشتر میتونید مقاله زیر را مطالعه کنید:
https://www.health.harvard.eduشش ماده خوراكى خطرناك براى مغز و آلزايمر
چگونه مغزمان را جوان نگه داریم؟
چگونه از آلزایمر پیشگیری کنیم!؟
آلزایمر یک بیماری عصبی است که به تدریج باعث از بین رفتن حافظه و ایجاد اختلال در بخشهای مختلف مثل توان گفتار، آگاهی از موقعیت، نوسانات خلقی و حتی افسردگی و زوال عقل میشود. علت بروز آلزایمز هنوز مشخص نیست و ریشه در جهشهای ژنتیکی مغز و عوامل محیطی گوناگون دارد. با این حال میتوان با تغییر سبک زندگی از بروز آن جلوگیری کرد.
32 درصد از بزرگسالان بالای 85 سال دنیا، درگیر آلزایمر هستند. این به معنای آن نیست که افراد جوانتر آلزایمر نمیگیرند، اما در کل درصد کمتری از جوانان درگیر این بیماری هستند. بهترین راه مبارزه با آلزایمر نیز پیشگیری از وقوع آن است؛ زیرا هیچ راه شناخته شدهای برای درمان آن وجود ندارد. اگر شما هم علاقه دارید بدانید چطور میتوان از آلزایمر پیشگیری کرد، با ما تا پایان مقاله همراه باشید.
مهمترین نشانه های بیماری آلزایمر
در کل روند شکلگیری و رشد آلزایمر را به سه مرحله تقسیم کردهاند که از مرحله خفیف شروع شده، به مرحله متوسط رسیده و درنهایت به مرحله شدید میرسد. چون این بیماری با بخش هیپوکامپ مغز درگیر است، و هیپوکامپ نیز مسئول حافظه است، پس اولین نشانهها و بارزترین نشانههای بروز این بیماری، اختلال در حافظه افراد است.
در اولین مرحله که مرحله خفیف نام دارد، نشانههایی از اختلال در حافظه کوتاه مدت و ناتوانی فرد در یادگیری مفاهیم جدید یا ذخیره اطلاعات جدید بروز داده میشود. در این مرحله همچنین گزارشهایی از بروز ناتوانی در برنامهریزی و تفکر انتزاعی و حتی افسردگی نیز ارائه شده که نسبت به بروز اختلال در حافظه درصد کمتری را شامل میشود.
در مرحله متوسط که مرحله دوم روند رشد بیماری آلزایمر است، ما بیشتر شاهد ناتوانی گفتاری هستیم. همچنین بیشتر مهارتهای فکری افراد مثل خواندن، نوشتن، برخورد با دیگران و حتی انجام کارهای روزانه در این مرحله دچار اختلال میشود. درصدی از افراد در این مرحله دچار سردرگمی و حتی اختلال تعیین هویت نیز میشوند.
در مرحله نهایی که همان مرحله شدید آلزایمر است، بیمار در انجام همه کارهای روزانه خود وابسته به نزدیکانش میشود و کاملا فراموش میکند که چه کسی بوده یا قرار است چکار کند. در این مرحله توانایی گفتار کاملا مختل شده و بیمار تنها با ارسال سیگنالهای عاطفی با اطرافیان خود ارتباط برقرار میکند. بعد از مدتی نیز عضلات بیمار تحلیل میرود و زمینگیر میشود و درنهایت بر اثر یک عامل بیرونی مثل عفونت ناشی از زخم بستر یا سینه پهلو از دنیا میرود.
پیشگیری از آلزایمر با رژیم غذایی سالم
تحقیقات زیادی که حول پیشگیری و درمان آلزایمر انجام شده نشان داده است که تنها راه مبارزه با این بیماری، تغییر سبک زندگی و انجام کارهایی است که باعث پیشگیری از وقوع آن میشود. یکی از این الگوهای رفتاری که مانع بروز آلزایمر میشود، داشتن رژِیم غذایی سالم است. شاید برای شما هم جالب باشد اگر بدانید داشتن یک رژیم غذایی مدیترانهای باعث پیشگیری از بروز آلزایمر میشود. این رژیم شامل مواد غذایی زیر است:
- غلات کامل، انواع میوه و سبزیجات بهخصوص توت، ماهی و صدف، انواع ادویه بهخصوص زردچوبه و انواع چربیهای سالم مثل روغن زیتون.
- علت مفید بودن این رژیم غذایی این است که شامل فیبر و آنتی اکسیدان فراوان است که با رادیکالهای آزاد مبارزه کرده و از زوال عقل جلوگیری میکنند.
کاهش مصرف هموسیستئین برای پیشگیری از آلزایمر
تحقیقات دیگری نشان داده که یکی از مضرترین انواع اسید آمینه که اگر درصد بالایی از آن در خون یافت شود عامل بروز آلزایمر خواهد بود، هموسیستئین (homocysteine ) است. با مصرف مواد غذایی شامل اسید فولیک و ویتامینهای خانواده B میتوانید این آمینو اسید مضر را از بدن خود دفع کنید. این مواد غذایی میتواند شامل:
- کاهو، کلم بروکلی، اسفناج، عدس، چغندر، ماهی، گوشت قرمز، تخم مرغ، سیب زمینی و طیور باشد.
مواد غذایی برای رفع اختلالات خلقی
انجام تمرینهای جلوگیری از آلزایمر
اگر بتوانید یک فعالیت جذاب پیدا کنید که مغز شما را فعال و درگیر نگه دارد، آنگاه میتوانید از وقوع آلزایمر تا حد خوبی جلوگیری کنید. برای همین است که در برنامههای آموزشی نشان داده میشود که افراد پیر برای جلوگیری از وقوع آلزایمر مشغول حل جدول یا گوش دادن به رادیو هستند.
با این حال فعالیت مغزی شما میتواند شامل خیلی از کارهای ذهنی دیگر باشد. حتی طبیعتگردی نیز یک فعالیت مغزی مفید است که میتواند تمرینی برای جلوگیری از وقوع آلزایمر باشد. عدهای از افراد هم هستند که یادگیری یک زبان جدید یا کار با یک ساز جدید را به عنوان تمرینی برای جلوگیری از وقوع آلزایمر انتخاب میکنند.
یشگیری از آزایمر با افزایش مشارکت اجتماعی
حتی اگر جوانان زیاد در خانه بنشینند و در فعالیتهای اجتماعی شرکت نکنند، دچار زوال عقل و افسردگی میشوند. تحقیقات نشان داده سالمندانی که خانهنشینی را به جای مسافرت انتخاب میکنند، دو برابر بیشتر در معرض ابتلا به آلزایمر هستند. البته فعالیت اجتماعی که میتوانید انتخاب کنید شامل طیف وسیعی از فعالیتها است مثل:
شرکت در یک گردهمآیی محلی، کمک به خیریه محله با جمع شدن دور هم و گپ و گفت درباره اوضاع، رفتن به پارک محل و هم صحبتی با افراد آنجا، عضویت در کتابخانه یا گروههای محلی و صحبت درباره موضوعات گوناگون، رفتن به کافه محل و هم صحبتی با افراد جوان و... که همه به جلوگیری از وقوع آلزایمر کمک میکنند.
پیشگیری از آلزایمر با ورزشی هوازی
انجام ورزشهای هوازی باعث میشود سالمندان دچار آلزایمر نشوند. تحقیقات کلینیکهای مطالعه آلزایمر در ایالات متحده آمریکا نشان داده است که انجام 30 دقیقه پیادهروی در هر روز به جلوگیری از آلزایمر بالای 90 درصد سالمندان کمک میکند.
همچنین در یک مطالعه 8 ساله که روی 6000 زن بالای 65 سال انجام گرفت، نتایج نشان داد که از میان این زنان آنها که فعالیت هوازی بیشتری داشتند، کمتر در معرض ابتلا به زوال عقل و آلزایمر بودند. شما نیز میتوانید با انتخاب یک ورزش هوازی مناسب مثل پیادهروی، شرکت در ورزشهای صبحگاهی همگانی یا ثبت نام در کلاس یوگا، از وقوع آلزایمر جلوگیری کنید.
نوتروپیک و مواد خوراکی تقویت کننده مغز
ترک سیگار و مصرف الکل
تحقیقات زیادی نشان داده میان مصرف سیگار و الکل و ابتلا به سرطان ارتباطی نزدیک وجود دارد. شاید در 10 ساله اول سیگار کشیدن یا مصرف تفننی الکل متوجه عوارش آن نشوید، اما به مرور زمان که پا به دوران کهنسالی بگذارید، مصرف این دو ماده ضررهای خود را با بروز آلزایمر نشان میدهد؛ پس اگر سیگار میکشید یا مصرف الکل دارید، سریعا برای ترک آن اقدام کنید تا باعث نشود در دوران پیری گرفتار آلزایمر و پیری مغز شوید.
مصرف داروهای پیشگیری از آلزایمر
این روش جلوگیری از وقوع آلزایمر برای کسانی توصیه میشود که سابقه خانوادگی در بروز آلزایمر دارند که البته ممکن است بهصورت ژنتیکی در خانواده آنها وجود داشته باشد و برای همین بهتر است پیش از وقوع آن با خوردن داروهای ضد آلزایمر از وقوع آن جلوگیری کنند. البته مصرف این داروها باید زیر نظر پزشک متخصص و با مشاهده علائم خفیف آلزایمر انجام شود نه اینکه سر خود و در سنین جوانی شروع به مصرف آنها کنید. مشهورترین داروهای پیشگیری کننده از وقوع آلزایمر شامل:
- ریواستیگمین، ممانتین، دونیزیل و گالانتامین است.
به این نکته توجه داشته باشید که این داروها فقط روند پیشرفت بیماری را کند میکنند، نه اینکه آن را ریشهکن کرده یا از وقوعش به طور حتم جلوگیری کنند.
داروهای طب سنتی پیشگیری از آلزایمر
هر چند هنوز دلیل علمی محکمی برای مفید بودن استفاده از روشهای طب سنتی برای جلوگیری از آلزایمر پیدا نشده، اما نشانههای مثبتی از تاثیر این روشها بر جلوگیری از بیماری آلزایمر دیده شده است. برای مثال طب سوزنی، ماساژ درمانی و عطر درمانی از روشهایی است که نتیاج مثبتی روی پیشگیری از وقوع آلزایمر داشته است. همچنین داروهای گیاهی مختلفی که توسط طب سنتی تجویز میشود مثل جینکو، هوپرزین، جینسینک و وینپوستین نتایج مثبتی در جلوگیری از وقوع آلزایمر روی بیماران مختلف داشتهاند.
سخن پایانی
در این مطلب سعی کردیم درباره بیماری خطرناک دوران کهنسالی که به نام آلزایمر شناخته میشود توضیح دهیم و نشان دهیم که چه راههایی برای جلوگیری از وقوع آن وجود دارد. ورزش هوازی، داشتن رژیم غذایی مناسب، انجام فعالیتهای ذهنی برای درگیر کردن مغز و شرکت در فعالیتهای اجتماعی از مهمترین تمرینها و راهکارهایی است که برای پیشگیری از وقوع آلزایمر وجود دارد و انجام هر کدام هیچ هزینهای برای ما ندارد. علاوه بر این استفاده از دارو و راهحلهای طب سنتی نیز پیشنهاد شده که در بسیاری از موارد نتیاج مثبتی داشتهاند. امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و بتوانید با دنبال کردن یک سبک زندگی سالم از وقوع آلزایمر جلوگیری کنید.
سوالات متداول در پیشگیری از آلزایمر
از چه سنی باید برای پیشگیری از آلزایمر اقدام کرد؟
هر چند بیماری آلزایمر یک بیماری مرتبط با دوران کهنسالی و عموما بالای 65 سال تشخیص داده شده است، اما بروز آن در سنین زیر 65 نیز غیرممکن نیست؛ بنابراین بهتر است هر سنی که دارید سبک زندگی سالم را انتخاب کنید و اگر سیگار و الکل مصرف میکنید سریع آن را ترک کنید و ورزش کنید.
آیا امکان پیشگیری از آلزایمر با طب سنتی فراهم است؟
هنوز شواهد محکم علمی برای مفید بودن طب سنتی در پیشگیری از آلزایمر پیدا نشده، اما مصرف داروهای گیاهی و استفاده از طب سوزنی نتایج مثبتی در جلوگیری از آلزایمر به همراه داشته است.
بهترین روش پیشگیری از آلزایمر چیست؟
بهترین روش دنبال کردن سبک زندگی سالم، مثل داشتن یک رژیم غذایی مدیترانهای، دنبال کردن یک ورزش هوازی، شرکت در فعالیتهای اجتماعی و البته درگیر کردن مغز با یک فعالیت ذهنی است.
چه زمانی برای درمان آلزایمر به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر چنانچه اولین نشانههای آلزایمر که در مرحله اول وقوع نمایان میشود مثل اختلال در حافظه کوتاهمدت، ناتوانی در ذخیره اطلاعات جدید یا ناتوانی در انجام بعضی کارهای روزانه بروز کرد، حتما به پزشک مراجعه کنید.
منابع:
⭕️ اطلاعیه جدید
هم اکنون بسته جدیدموزیکهای دلتا برای بهبود کیفیت خواب به همراه یوگای نیدرا که حالتی شبیه به خواب را در شما ایجاد میکند، در وبسایت آماده استفاده شماست. همچنین دوستانی که بسته قبلی با عنوان «فرکانسهای افزایش تمرکز و کارایی مغز» را تهیه کردند، موزیک های جدیدی به این بسته اضافه شده که برای تقویت یادگیری بسیار مؤثره. برای دسترسی به این آپدیت جدید نیاز به خرید مجدد بسته ندارید و فقط کافیه به حساب کاربریتون که این محصول را قبلاخریداری کردید، وارد بشید.
⭕️ خبر جدید چی داریم؟
🔆لينك دسترسى به فركانس خواب عميق و يوگا نيدرا👇
🔆لينك دسترسى به فركانس تقويت حافظه و قدرت يادگيرى👇
ورکشاپ تلهها در وبسایت بارگذاری شده و میتونید به فایل های صوتی و ویدئوهای آموزشی این دوره دسترسی داشته باشید. وارد وبسایت رادیو بینا بشید و در قسمت ورکشاپ ها، در این ورکشاپ ثبت نام کنید. راستی یادتون نره پیش نیاز این دوره، ورکشاپ پیله ست که رایگانه. اما برای تاثیر بیشتر، بهتره اول ورکشاپ پیله را بگذرونید.
📌ورکشاپ تلهها شروع شده و میتونید شروع به مطالعه دروس کنید.
ورکشاپ رایگان شناسایی طرحوارهها( تلهها)
📌پیش نیاز دوره تله ها
ورکشاپ 21 روزه پیله
منتظر نظرات پرمهرتون هستیم. هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.
#psychology_plus #هم-قبیله-شو #هم_قبیله
📌 لطفا سوالات خودتون رو در انجمن رادیو بینا مطرح کنید؛ تا مشاورین و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند.
---------------------------------------------------------------
لینک های ورود به شبکه های اجتماعی رادیو بینا
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند