راهکارهایی برای درمان حسادت [کاملا کاربردی و علمی]

راهکارهایی برای درمان حسادت [کاملا کاربردی و علمی]

2593 نفر
Reading Time زمان مطالعه: 10 دقیقه
دسته بندی: مهارت‌های اجتماعی

فهرست مطالب

درمان حسادت ، متاسفانه حسادت وجه بسیار بدی دارد. مطمئنا بارها از سمت دیگران جملاتی را شنیده ایم که میگویند حسود نباش یا حسادت رابطه را ویران میکند. اما چه چیزی باعث میشود که این احساس انقدر بد باشد؟ حسادت زمانی به وجود میآید که ما نگران از دست دادن کسی یا چیزی که برای ما اهمیت دارد هستیم. این احساس باعث بروز خشم و ناراحتی در ما میشود. حسادت تاثیر بسیاری بدی را بر روی سلامت روان ما میگذارد و در موارد حاد جزو اختلالات شخصیتی دسته بندی میشود که نیاز به درمان دارد. شاید از خودتان بپرسید چه راهکاری برای درمان حسادت وجود دارد؟ چطور میتوانیم با احساس حسادت مقابله کنیم؟ اینها سوالاتی هستند که ما قصد داریم در این مقاله به آنها پاسخ دهیم. اگر شما نیز مشتاق هستید که در مورد راه های درمان حسادت اطلاعات بیشتری کسب کنید، در ادامه این مقاله با ما همراه باشید.ما در این مقاله رادیو بینا قصد دارد در مورد راهکارهای درمان حسادت ، نکاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دهد. با ما همراه باشید.

 

حسادت چیست و چه آثاری دارد؟

حسادت نوعی احساس پیچیده است که ما اغلب اوقات در روابط خانوادگی، دوستانه و عاشقانه خود با آن مواجه می‌شویم. این حس گاهی می‌تواند با مقایسه کردن با دیگران نیز ظاهر شود و برخی اوقات هم با نشانه‌هایی مثل بدگمانی، احساس ناامنی و ناراحتی و رنجش بروز یابد.
جالب است بدانید که حسادت در انسان نوعی احساس غریزی و طبیعی است، اما با تشدید و تاثیر روی زندگی فردی و اجتماعی می‌تواند سلامت روان را دچار خطر کند. احساس رشک می‌تواند به دلایلی مثل عزت نفس پایین، اضطراب و کمبود عاطفی رخ دهد. با توجه به اینکه ممکن است به مرور زمان و خارج شدن از حالت نرمال، فرد را از نظر عاطفی دچار آسیب کند، بهتر است که به درک عمیق‌تری از حسادت برسیم.
اولین اثر حسادت، رنج کشیدن خود فرد است. کسی که با چنین احساسی روبه‌رو است در حقیقت ناامنی خود را بیان می‌کند. هر چقدر هم بیشتر شود، نه تنها احساس بهتری را تجربه نمی‌کنید، بلکه بیشتر و بیشتر در نظر فردی که به او حسادت می‌ورزید، جذابیت خود را از دست خواهید داد. مهمترین اثر حسادت تحت تاثیر قرار دادن سلامت روان است. برای مقابله بهتر است که روی انعکاس عشق و اینکه هر کسی توانایی و شرایط متفاوتی دارد، متمرکز شوید. در حقیقت هیچکس کامل نیست.
در پادکست روانشناسی زیر در مورد "درمان نشخوار ذهنی " صحبت کرده ایم:
 

تمرین برای رفع حسادت

گاهی افراد از روی عدم آگاهی نسبت به عواقبی که احساس رشک می‌تواند در آن‌ها ایجاد کند شاید تا ماه‌ها و سال‌ها خود را آزار دهند. در اینجا ما قصد داریم چند تمرین برای رفع حسادت را مطرح کنیم:

گام اول: حسادت را بپذیرید

به جای آنکه طرف مقابل را به خاطر احساس حسادت شماتت کنید، این احساس مضر و منفی را بپذیرید و آن را روشی برای بیان احساس ناامنی خود مطرح کنید. به زبان ساده‌تر با خود صادق باشید تا بتوانید حس حسادت را در خود از بین ببرید.

گام دوم: سپاسگذار موقعیتی که در آن قرار گرفته‌اید، باشید

از اینکه خود را سرزنش کنید که چرا من باید چنین احساسی داشته باشم، از اینکه متوجه حسادت خود شده‌اید و در صدد هستید تا آن را برطرف کنید، شاکر باشید. تنها راه رهایی از آن، درک حضور و وجود چنین احساسی است. نگرش قدردانی و سپاس به شما کمک می‌کند تا راحت‌تر با واقعیت مواجه شوید. شاید این فرصتی باشد برای رسیدن به درک بهتری از خودشناسی.

گام سوم: روی خود متمرکز شوید

افرادی که حسودی می‌کنند جای آنکه همه تمرکز را برای تغییر شرایط خود اختصاص دهند، به کنترل فرد مقابل می‌پردازند. می‌تواند به شیوه عکس رفتار کنید و همه ذهنیت خود را به اینکه من چه واکنشی اکنون باید داشته باشم، سوق دهید.

گام چهارم: بدانید که دقیقا چه می‌خواهید و به دنبال چه چیزی هستید

اولین اثری که می‌تواند رهایی و رفع حسادت به شخص هدیه دهد، آرامش است. چه چیزی بهتر و شایسته‌تر از آرامش. مثلا اگر ریشه حسادت به خاطر ترس از دست دادن است، به جای آنکه طرف مقابل خود را با حرفهای بی‌فایده برنجانید، می‌توانید روی ابراز عشق و محبت متمرکز شوید. برای مدت کوتاهی چشمان خود را ببندید و جای حسادت صلح، دوستی و عشق را جایگزین کنید، دیگر احساس ناامنی و ترس نخواهید داشت.

گام پنجم: تمرین کنید

اگر امروز و در چنین لحظه‌ای با حس حسادت روبه‌رو هستید، بی‌تردید از سال‌ها پیش آن را تقویت کرده‌اید. برای آنکه این احساس ناخوشایند و آزاردهنده را از خود دور کنید، نیاز به پشتکار و تمرین دارید. زندگی در حالت آرامش درونی، شادی و همراه با عشق را تمرین کنید، آن وقت ببینید که چقدر لذت می‌برید. شما می‌توانید همه روزه این احساسات را در خود پرورش دهید و در مواقعی که احساس حسادت سراغتان آمد، جای آنکه فرد مقابل را سرزنش کنید و او را مقصر بدانید، به احساس آرامش درونی و عشق بازگردید.

در پادکست روانشناسی زیر در مورد "درمان وسواس فکری" صحبت کرده ایم:
 

حسادت از دید روانشناسی

وب‌سایت psychologytoday، حسادت از دید روانشناسی نوعی احساس پیچیده از سوء ظن، خشم، ترس و تحقیر است. این نوعی بیمار است که در مردان و زنان با هر سن و شرایطی ممکن است بروز یابد. معمولا زمانی احساس حسادت برانگیخته می‌شود که فرد احساس کند یک رابطه ارزشمند در نظر فرد سومی تهدید می‌شود. حال این تهدید یا نشانه‌های آن می‌تواند خیالی یا واقعی باشد.
بدون شک همه ما در جایی از زندگی خود این احساس را تجربه کرده‌ایم. از منظر روانشناسی حسادت زمانی رخ می‌دهد که فرد تهدیدی را احساس کند؛ به ویژه زمانی که در یک رابطه عاطفی برای طرف مقابل احساس ارزشمندی وجود داشته باشد. از طرفی هم برخی دلایل روانی مثل عزت نفس پایین، اضطراب و افسردگی، ترس از رها شدن و احساس مالکیت نیز می‌توانند دلایلی برای پدید آمدن این احساس منفی شوند.
اگرچه حسادت یک احساس و تجربه عاطفی دردناک و تلخ در نظر گرفته می‌شود، اما از نظر روانشناسان تکاملی گاهی اوقات می‌توان آن را نوعی زنگ بیدارباش یا سیگنالی در نظر گرفت که یک رابطه ارزشمند در خطر است و باید اقداماتی انجام داد.
به نظر چنین روانشناسانی اگرچه گاهی می‌تواند ارزشمند باشد، اما پتانسیل تقویت رفتارهای مخرب را در فرد دارد. این احساس می‌تواند فرد را وادار کند تا به روابط و ارتباطات خود با وسواس و کنترل بیشتری نظارت کند. حتی گاهی با رفتارهای خشونت‌آمیز و تلاش برای کاهش اعتماد به نفس فرد بروز کند.



علل ایجاد حسادت

علل ایجاد حسادت نیز می‌تواند ریشه در کودکی ما داشته باشد. برخی از عوامل شناخته شده مثل تجربه تلخ در دوران کودکی، روابط والدین یا ترس از رها شدن می‌توانند موجب بروز حسادت شوند. به عنوان مثال اگر والدین به خواهر یا برادر بیشتر از او توجه می‌کردند و زمان بیشتری را با او می‌گذارندند.  تکرار این تجربیات باعث می‌شود تا کودک با احساس ناامنی و ترس از رها شدن بزرگ شود. گاهی هم ممکن است افراد به خاطر انتظاراتی که از دیگران دارند و در صورت برآورده نشدن آن انتظارات، حسادت را تجربه کنند. به طور کلی علل ایجاد حسادت را می‌توان در روان‌رنجوری بالا، ترس از دست دادن، اعتماد و عزت نفس پایین و احساس مالکیت نسبت به اطرافیان رخ دهد.
بیشتر اوقات در رابطه‌های عاطفی، افراد احساس حسادت را تجربه نمی‌کنند مگر اینکه از طرف فرد سومی رابطه تهدید شود. مثلا حسادت بین خواهر و برادر به این خاطر است که کودک می‌ترسد والدین فرد دیگری را جایگزین او کند یا اینکه خواهر و برادر دیگر را بیشتر دوست داشته باشد.



در پادکست روانشناسی زیر در مورد "افکار روزانه " صحبت کرده ایم:
 

انواع حسادت از دیدگاه روانشناسی

از منظر روانشناسی حسادت انواع مختلف و دو دسته اصلی دارد. حسادت طبیعی و غیر طبیعی. این 6 نوع حسادت را دکتر گونزالس بریوس (Gonzalez-Berrios) را توصیف کرده عبارتند از:

 حسادت منطقی:
زمانی که شک واقعی و منطقی نسبت به موضوعی وجود داشته باشد، به ویژه زمانی که شما شریک زندگی خود را دوست داشته باشید و می‌ترسید که به خاطر یک تهدید او را از دست بدهید.

 حسادت خانوداگی:
این احساس معمولا در بین اعضای خانواده و بین خواهر و برادر رخ می‌دهد.

 حسادت بیمارگونه:
نوعی حس غیرمنطقی است که در اثر اختلال افسردگی، وسواس فکری یا اسکیزوفرنی به وجود می‌آید.

 حسادت جنسی:
نوعی که عموما در بین همسران به خاطر ترس از دست دادن یا خیانت ظاهر می‌شود.

 حسادت عاشقانه:
این نیز می‌تواند ناشی از دیدن یک رقیب واقعی یا خیالی در یک رابطه عاطفی باشد.

حسادت قدرت:
نوعی که فرد به خاطر نداشتن موقعیتی همانند دیگری، این احساس را تجربه می‌کند. مثلا همکاری می‌خواهد پاداشی را دریافت کند که شما می‌خواستید دریافت کنید.

تفاوت حسادت در مردان و زنان

مرد و زن هر دو حسودی می‌کنند، اما نه دقیقا به یک شکل. برخی شواهد و نشانه‌ها گویای این است که مردان عموما در روابط عاشقانه نسبت به خیانت جنسی دیده شده یا خیالی حسادت می‌ورزند. در حالیکه خانم‌ها بیشتر روی مسائل و خیانت عاطفی بیشتر دچار چنین احساسی می‌شوند. نکته جالب توجه دیگر این است که هر دو به صورت یکسان احساس رشک به افراد دیگر را تجربه می‌کنند، اما مردان به نسبت زنان راحت‌تر می‌توانند آن را پنهان سازند.

چرا درمان حسادت اهمیت بسیاری دارد؟

اگر به خاطر داشته باشید در پاراگراف دوم اشاره کردیم که از نظر برخی از روانشناسان تکاملی، حسادت می‌تواند یک احساس ارزشمند که موجب نجات رابطه می‌شود، باشد. اما زمانی که از حد طبیعی و منطقی خود فاصله بگیرد، باید درمان شود؛ زیرا در غیر این صورت می‌تواند خود فرد یا دیگران را تحت خطر قرار دهد.
به ویژه زمانی که حسادت بیمارگونه را تجربه می‌کنید که موجب پدید آمدن احساس اضطراب، وسواس فکری و بروز احساسات غیر منطقی می‌شود، حتما نیاز است که درمان شود. هیچ درمان فوری برای مقابله با این احساس در مواقع غیر منطقی وجود ندارد، اما هم‌صحبتی با یک روان‌درمانگر و پذیرش حسادت، به چالش کشیدن افکار و پرت کردن حواس می‌تواند موثر واقع شود.

در پادکست روانشناسی زیر در مورد "تفاوت های عزت نفس با اعتماد به نفس " صحبت کرده ایم:
 

چرا افراد حسود می شوند؟

همانگونه که بارها اشاره کردیم، حسادت در هر فردی و با هر سن و سالی ممکن است به دلایل مختلفی رخ دهد. به طور زمانی افراد حسود می‌شوند که احساس ناامنی در یک رابطه داشته باشند. حالا این می‌تواند ارتباط بین فرزندان با والدین باشد، ارتباط در محل کار یا رابطه عاطفی. سه دلیل اصلی که سایت معتبر سایکولوژی تودی برای اینکه چرا افراد حسود می‌شوند، مطرح کرده عبارتند از:
  •  احساس ناامنی
  •  تفکر وسواسی
  • شخصیت پارانوئید

درمان حسادت
درمان حسادت

 به دنبال ریشه های آن باشید

اولین راهکار برای غلبه بر حسادت پیدا کردن علت بروز آن است. ممکن است به علت احساس ناامنی، ترس، الگو های فکری نادرست و مواردی از این قبیل احساس حسادت در شما بروز کرده باشد. شناسایی علل بروز حسادت و دانستن ریشه این احساس به شما کمک میکند که بهتر با آن مواجه شوید.

نگرانی های خود را بیان کنید

بهترین راهکار برای مواجه با حسادت بازگو کردن آن است. اگر در یک رابطه هستید و شریک زندگی شما رفتاری دارد که باعث بروز احساس حسادت در شما شده، حتما آن را برای او بازگو کنید. از داشتن احساس حسادت شرمنده نباشید و حتما آنچه که در درون خود دارید را آشکار کنید. ممکن است همسر شما به رفتار خود توجهی نداشته باشد، اما اگر آن را بازگو کنید کمک زیادی به رشد رابطه و بقای زندگی خود کرده اید.

با دوستان مورد اعتماد در این رابطه صحبت کنید

احساس حسادت ممکن است باعث شود که واقعیات موجود را در زندگی نبینید. اگر میخواهید در درمان حسادت گامی موثر بردارید، با یک شخص سوم در مورد این احساس صحبت کنید. شاید احساس به خاطر داشتن حسادت احساس گناه کنید اما بیان نگرانی شما موجب میشود وضعیت کمی برای شما قابل تحمل تر شود و چشم انداز بهتری به شما برای رفع این مشکل میدهد.
با دوستان مورد اعتماد در این رابطه صحبت کنید
با دوستان مورد اعتماد در این رابطه صحبت کنید

نگاه دیگر به حسادت داشته باشید

برای مقابله با حسادت نیاز به این دارید که از زاویه بهتری به این مساله نگاه کنید. به جای اینکه از داشتن این احساس بد آزرده شوید، حسادت خود را به عنوان منبع اطلاعات در نظر بگیرید. حسادت به شما میگوید بین آن چیزی که دارید و آنچه میخواهید تفاوت وجود دارد. اگر به حسادت خود بی توجهی کنید، ممکن است تبدیل به سرزنش درونی شود، لذا از این احساس به عنوان منبع اطلاعات برای آنچه که باید تغییر کند استفاده کنید.

تصویر کلی تری نسبت به موضوع داشته باشید

حسادت ممکن است به خاطر نگاه سلیقه ای ما نسبت به موضوعات پیرامون رخ دهد. ممکن است ما دستاورد ها و موفقیت های خودمان را با تصویری ایده آل و بی نقص در ذهن خود مقایسه کنیم. این کار باعث بروز حسادت در ما میشود. اما لازم است بدانیم ما از تمام جزییات موجود خبر نداریم، مخصوصا زمانی که احساس حسادت ما بخاطر گشت و گذار در فضای مجازی برانگیخته شود. برای درمان حسادت سعی کنید نگاه خود را نسبت به مسائل وسعت ببخشید.

برای آنچه که دارید سپاس گذار باشید

حسادت موجب میشود ما آنچه که داریم را نادیده بگیریم یا کوچک بشماریم. زمانی که بر روی نداشته ها و خواسته های خود متمرکز میشوید، تحت تاثیرات منفی حسادت قرار خواهید گرفت. سعی کنید نگاه خود را نسبت به دارایی ها و چیزهایی که در زندگی دارید متمرکز کنید و از بابت آنچه که دارید سپاس گذاری کنید. برای درمان حسادت تنها کافی است توانایی ها و دارایی های خود را در نظر بگیرید. شما از دیگران کمتر نیستید.

 تمرین لحظه حال را انجام دهید

زمانی که با احساس حسادت مواجه شدید، فکر خود را بر روی احساسی که دارید متمرکز کرده و به موضوعی که باعث بروز حسادت شده فکر نکنید. آرامش خود را حفظ کنید و در گوشه ای بنشینید. تمرکز خود را بر روی زمان حال قرار داده و هر آنچه که در ذهن شما میگذرد و هر احساسی که تجربه میکنید را روی کاغذ بیاورید. اینکار برای درمان حسادت بسیار موثر است، زیرا باعث میشود خود را از احساسی که دارید جدا کرده و راهکار مناسب تری برای حل این مساله در اختیار شما قرار میدهد.

 از توصیه های افراد متخصص بهره بگیرید

به عنوان آخرین راه درمان حسادت، میتوانید از پیشنهادات افراد متخصص حوزه سلامت روان و مشاوران فردی کمک بگیرید. مطمئنا این افراد تجربه بیشتری در برخورد با مساله حسادت دارند و بهتر میتوانند علت بروز این احساس را در شما ریشه یابی کنند. اگر در انجام این تکنیک ها با مشکل مواجه شدید، میتوانید از توصیه های افراد متخصص در جهت پیشبرد درمان حسادت خود بهره بگیرید.

 از توصیه های افراد متخصص بهره بگیرید
 از توصیه های افراد متخصص بهره بگیرید

سوالات متداول

  • حسادت به رابطه بین دو طرف چه آسیب هایی را وارد می کند؟
هر کسی در مقطعی از زندگی خود حسادت را تجربه می‌کند. مثلا در رابطه بین دو طرف می‌تواند موجب بروز رفتارهای غیر منطقی شود و تاثیر منفی روی آن‌ها بگذارد. زمانی که از حد نرمال خارج شود، حس بی‌اعتمادی، پارانویا یا حتی خشونت فیزیکی را در پی خواهد داشت.

  • چگونه از شر حسادت خلاص شویم؟
برای آنکه از شر حسودی غیر منطقی خلاص شوید در ابتدا بهتر است که آن را بپذیرید. سپس به جای آن احساس شادی، آرامش درونی و عشق را تمرین کنید تا در زمانی که قرار است واکنش رفتاری متفاوتی داشته باشید، این احساسات را جایگزین کنید.

  • روش های درمان حسادت چه میباشد؟
شناسایی ریشه های حسادت، بازگو کردن احساس حسادت، قاطعیت بر روی مواضع زندگی مشترک و استفاده از توصیه های افراد متخصص از روش های موثر برای اینکار به شمار میرود.

  • چه عواملی باعث بروز حسادت میشود؟
گشت و گذار بی هدف در فضای مجازی، مقایسه ظاهری سبک زندگی افراد مشهور با زندگی شخصی خود، رفتار هایی که از سمت دیگران باعث بروز حسادت شود و احساس ناامنی و ترس از عوامل بروز حسادت بشمار میرود.

  • چگونه میتوان از بروز حسادت جلوگیری کرد؟
نسبت به دارایی ها و توانایی خود آگاهی پیدا کنیم، از محرک های بروز حسادت فاصله بگیریم و همواره تمرکز خود را بر زمان حال متمرکز کنیم.


سخن پایانی

روش های مواجه با حسادت میتواند بسیار متفاوت باشد. اما ریشه تمام این روش ها در شناسایی علت بروز حسادت نهفته است. هر چه ما آگاهی بیشتری نسبت به عوامل بروز حسادت داشته باشیم و کمتر خودمان را در معرض عوامل محرک قرار دهیم، طبعا نتیجه بهتری را در درمان حسادت دریافت خواهیم کرد. برای اینکه حسادت را درمان کنید به خودتان زمان بدهید و عجله نکنید. همه چیز در زمان مناسب خودش اتفاق خواهد افتاد. به نظر شما عزیزان، برای درمان حسادت چه راهکار های دیگری را میتوان در نظر گرفت؟ از همراهی بینهایت متشکریم. از دسته بندی مقالات مهارت های اجتماعی هم دیدن فرمایید و با نظرات خود ما را در بهبود کیفیت این مقاله یاری بفرمایید.
ترجمه
منبع

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
سامی
1403-1-23 13:50:14

خوبی رو منتشر کنیم

مقالات دیگر

آخرین مطالب

معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
آیا میتونیم فرد خودشیفته را تغییر دهیم؟
آیا میتونیم فرد خودشیفته را تغییر دهیم؟
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)