انعطاف پذیری شناختی چیست؟ | مسئولیت پذیری

انعطاف پذیری شناختی چیست؟ | مسئولیت پذیری

584 نفر
دسته بندی: پادکست روانشناسی > پادکست نوروسایکولوژی [هفتگی و رایگان]

Cognitive-flexibility
 

انعطاف پذیری شناختی چیست؟


Cognitive flexibility


در این پادکست راجع به ویژگی‌های مسئولیت پذیری و ارتباط آن با انعطاف‌پذیری شناختی صحبت کردیم. در بخش‌هایی از این برنامه میشنوید:« انعطاف پذیری شناختی ازین جهت برای ویژگی مسئولیت پذیری مهه ، چون این امکان را به ما میده که مشکلات را خلاقانه حل کنیم، با موانع به درستی مواجه بشیم و از زاویه های مختلف به موضوعات نگاه کنیم.»

برای مطالعه تکمیلی در این خصوص، میتونید مقاله زیر را مطالعه کنید


انواع مسئولیت پذیری

مسئولیت پذیری یکی از ویژگی‌های افراد سالم جامعه است و یک صفت نیک است که می‌تواند روی دیگر ابعاد مهم زندگی هر انسانی تاثیر بگذارد. اولین تاثیری که مسئولیت پذیری روی زندگی و جامعه انسانی دارد این است که افراد مسئولیت‌پذیر، مسئولیت اشتباهات خود را پذیرفته و جامعه می‌تواند قانون‌مدارتر شود. در کل توانایی افراد در اجرای وظایفی که به آن‌ها محول می‌شود نشان‌دهنده مسئولیت پذیر بودن یا نبودن آن‌هاست.
اگر فرضا شما به همکار خود قول داده‌اید که در انجام کاری به او کمک کنید، اما این مسئولیت را برعهده نگیرید و پشت گوش اندازید، فردی مسئولیت‌ناپذیر هستید که دیگر حرف‌ها و وعده‌هایتان برای دیگران اعتباری ندارد و این عدم اعتبار می‌تواند روی تمام ابعاد زندگی شما تاثیر بگذارد، اما چه کار کنیم که مسئولیت پذیر شویم و به برنامه‌هایی که برای خود می‌چینیم عمل کنیم؟

راهکارهایی برای تقویت مسئولیت پذیری

قبل از هر چیز باید بدانید که افرادی می‌توانند در انجام کارهای خود موفق شوند که مسئولیت پذیر باشند. برای این که بهتر این موضوع را متوجه شوید به دانش‌آموزان توجه کنید. دانش‌آموزی که خودش را موظف می‌داند تکالیفش را انجام دهد و درس بخواند، قطعا در مدرسه موفق‌تر از دانش‌آموزی است که مسئولیت تکالیفش را برعهده نمی‌گیرد و همیشه باید به زور خانواده به سمت درس برود. پس لازم است که برای تقویت مسئولیت پذیری بکوشیم تا بتوانیم در زندگی خود موفق‌تر عمل کنیم. چند راهکار برای افزایش حس مسئولیت پذیری وجود دارد که مهم‌ترین آن‌ها شامل:
  • آگاه بودن از وظایف: قبل از هر چیز برای این که مسئولیت کاری را برعهده بگیرید باید آگاهی کافی درباره آن به دست آورید و بدانید که چرا لازم است این کار را انجام دهید.
  • ثبات حتی در حد چند دقیقه: اگر با خود عهد کرده‌اید که روزی 15 دقیقه ورزش کنید، حتما روی برنامه خود بمانید و هر روز آن را تکرار کنید تا مسئولیت پذیری شما تقویت شود.
  • همکاری و تعامل: اگر هدف مشترکی با دیگران دارید حتما با آن‌ها همکاری و تعامل داشته باشید تا این احساس تقویت شود.
  • الهامبخشی از دیگران: بد نیست هر از چندگاهی درباره افرادی که به خاطر مسئولیت پذیری موفق شده‌اند تحقیق و مطالعه یا بررسی میدانی انجام دهید تا انگیزه دوباره به دست آورید.
  • ارزیابی خود: حتما در پایان هر روز خود را ارزیابی کنید تا متوجه شوید چقدر به برنامه‌هایی که برای روز خود تنظیم کرده‌اید وفادار بوده‌اید.

analysis-paralysis
 

فلج تحلیل | Analysis paralysis


مسئولیت پذیری در زندگی

اگر کسی مسئولیت زندگی خود را برعهده نگیرد مطمئن باشید که از نظر عقلی نابالغ است. بسیار پیش می‌آید که ما افرادی را می‌بینیم که اشتباهات خود را گردن دیگران می‌اندازند و از قبول اشتباهات خود سر باز می‌زنند. چنین افرادی در زندگی خود مسئولیت ندارند و نداشتن مسئولیت در زندگی خیلی خطرناک است. ما باید تمام عواقب تصمیمات و کارهایی که در زندگی می‌کنیم را شخصا بپذیریم و نترسیم که ما را به خاطر اشتباهاتمان قضاوت کنند. اتفاقا این کار باعث می‌شود که در آینده بهتر بتوانیم تصمیم گرفته و احساس کنیم که آزادی عمل بیشتری داریم.

مسئولیت پذیری در جامعه

اگر یک جامعه از افرادی مسئولیت ناپذیر تشکیل شده باشد، خیلی زود فرو می‌پاشد؛ زیرا در اولین قدم فردی که مسئولیت پذیری در قبال جامعه ندارد، مشکلات جامعه را مشکل خود ندیده و سعی می‌کند از قوانین تخطی کند و باری روی دوش جامعه شود. مثلا اگر ما احساس مسئولیت در قبال پاکیزگی خیابان و کوچه خود نداشته باشیم، ممکن است هر آشغالی را در آن بیندازیم بدون این که به عواقب این کار توجه کنیم.
مسئولیت پذیری در جامعه زمانی خیلی پر رنگ و مهم می‌شود که پای مسائل اخلاقی به میان آید. اگر کسی مسئولیت رفتارهای اخلاقی خود را در قبال جامعه نپذیرد، فردی خطرناک تلقی می‌شود که باید هر چه زودتر مهار شود. اکثر مجرمان به خاطر نداشتن حس مسئولیت پذیری به بی‌اخلاقی و طغیان علیه جامعه و قوانین آن روی می‌آورند و برای همین است که این حس در جامعه بسیار مهم تلقی می‌شود.

habenula-function
 

قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان


مسئولیت پذیری در زندگی مشترک

یکی از مشکلات اساسی زوج‌هایی که کارشان به طلاق کشیده می‌شود نداشتن حس مسئولیت پذیری است. مرد و زن هر کدام باید مسئولیت خود را در زندگی مشترکشان بدانند و برای انجام آن تلاش کنند. برای مثال اگر مرد فردی مسئولیت‌پذیر نباشد و از انجام وظایف خود مثل محافظت از خانواده، تامین نیازهای مالی همسر و فرزندان، مدیریت مسائلی که به وی مربوط است و... سر باز زند، زن او دلسرد شده و متوجه می‌شود که با فردی نابالغ ازدواج کرده است که با وی هیچ آینده‌ای نداشته و بهتر است هر چه زودتر زندگی مشترک را ترک کند.

مسئولیت پذیری فردی چیست؟

هر فرد در زندگی خود یک سری وظایف و مسئولیت‌ها را برعهده دارد که باید به آن‌ها عمل کند. عمل به این وظایف و مسئولیت‌ها، مسئولیت پذیری فردی نامیده می‌شود. بخشی از این مسئولیت‌ها در ارتباط با دیگر افراد جامعه، خانواده، همکاران یا هم کلاسی‌ها و... بوده و اگر فرد نتواند از انجام آن‌ها برآید ارتباطاتش دچار تزلزل شده و ممکن است جایگاه خود را در خانواده یا گروهی که به آن تعلق دارد از دست دهد.
مثلا دانشجویی که مسئولیت پروژه‌ای را قبول کرده، اما در انجام آن کوتاهی می‌کند، باعث می‌شود زحمت انجام آن روی دوش دیگر دانشجوها افتاده و ارتباط دیگران با وی به شکل دیگری ادامه یابد یا حتی او را از گروه طرد کنند؛ پس توجه داشته باشید اولین قدم در پلکان مسئولیت پذیری این است که مسئولیت پذیری فردی داشته باشید و سر حرف‌هایی که می‌زنید بایستید.

reticular-activating-system
 

چگونه سریع و آسان به خاطر بیاریم؟


چرا مهارت مسئولیت پذیری فردی لازم است؟

مسئولیت پذیری فردی به رشد شخصیتی ما در تمام ابعاد زندگی کمک می‌کند. اگر ما بتوانیم روی برنامه‌هایی که برای زندگی خود چیده‌ایم بایستیم و البته به وظایفی که در قبال خود و جامعه داریم به خوبی عمل کنیم، آن‌گاه به تدریح به اهداف خود رسیده و از بعد فردی و اجتماعی یک رشد روزافزون را شاهد خواهیم بود. برای همین است که تمرین این مهارت و ایجاد حس مسئولیت پذیری فردی بسیار اهمیت داشته و ضامن موفقیت ما در ابعاد گوناگون زندگی خواهد بود.
بسیاری از افراد هستند که از ابتدای زندگی مسئولیت پذیر هستند و نیازی ندارند که کسی به آن‌ها وظایف و مسئولیت‌هایشان را گوشزد کند، اما فراموش نکنید که مسئولیت پذیری یک مهارت است و اگر از ابتدا آن را همراه خود ندارید مشکلی نیست. شما می‌توانید این مهارت را کسب کرده و به مرور زمان تقویت کنید تا به فردی مسئولیت پذیر در تمام ابعاد فردی و اجتماعی زندگی خود تبدیل شوید.

انواع مسئولیت پذیری کدام اند؟

مسئولیت پذیری انواع گوناگونی دارد که هر کدام به جنبه‌ای از زندگی ما مربوط می‌شود. انواع آن شامل:
مسئولیت پذیری فردی: به معنای قبول وظایفی که برعهده گرفته‌ایم تا در زندگی شخصی خود انجام دهیم و انجام وظایفی که در قبال جامعه، خانواده و گروهی که در آن عضویم داریم است.
مسئولیت پذیری اجتماعی: همه افراد در قبال جامعه‌ای که در آن زندگی می‌کنند مسئولیت‌هایی دارند که مجموعه این مسئولیت‌ها را مسئولیت اجتماعی می‌نامند. یکی از واضح‌ترین آن‌ها کمک به دیگر افراد جامعه است.
مسئولیت پذیری سازمانی: نوع سوم مسئولیت‌پذیری را مسئولیت پذیری سازمانی می‌نامند که به معنی انجام وظایفی است که در قبال سازمان خاصی که عضو آن هستیم است. مثلا این سازمان می‌تواند محیط کار باشد، محیط تحصیل باشد، همکاری با یک گروه خیریه باشد یا حتی زندگی مشترک ما باشد. 

چگونه تبدیل به فردی مسئولیت پذیر شویم؟

همان طور که گفتیم مسئولیت پذیری یک مهارت است که با انجام تمریناتی می‌توان آن را تقویت کرد و خود را به فردی مسئولیت‌پذیر تبدیل کرد. در اولین قدم باید بدانید که هدف اصلی شما از انجام وظایفی که بر عهده دارید، چیست. مثلا چرا باید وظایف خود را به عنوان همسر به نحو احسنت اجرا کنید؟ برای این که شما مسئول زندگی مشترک خود هستید و در قبال همسرتان وظایفی دارید که اگر آن‌ها را نادیده بگیرید زندگی مشترک شما از هم می‌پاشد.
در گام دوم باید برنامه‌ای مشخص برای انجام مسئولیت‌های خود داشته باشید. مثلا اگر ساعتی از روز را به انجام وظایف خود در قبال خانواده اختصاص داده‌اید، دیگر نباید در آن ساعت سراغ کار دیگری رفته و وظایف دیگری که در بخش‌های دیگر دارید را برعهده گرفته و انجام دهید. در نهایت نیز می‌توانید از افراد مسئولیت پذیر مشهور که در زندگی خود موفق شده‌اند الگوبرداری کرده و این‌گونه باعث افزایش انگیزه خود برای انجام وظایفی که برعهده دارید شوید.

مهارت‌های مسئولیت پذیری چه هستند؟

مسئولیت پذیری صرفا یک عمل مثل چرخاندن پیچ نیست و شامل مهارت‌هایی است که اگر هر کدام از آن‌ها را تقویت نکنید فردی مسئولیت ناپذیر یا کمتر مسئولیت پذیر خواهید شد. این مهارت‌ها را در ادامه به‌صورت فهرست‌وار آورده‌ایم:
  • اگر انجام کاری را قبول می‌کنید، باید آن را انجام دهید.
  • در انجام برنامه‌های خود باید ثابت قدم باشید.
  • به هیچ وجه اشتباهات خود را گردن دیگران نیندازید و مسئولیت اشتباهات خود را بپذیرید‌.
  • دائم از اوضاع گله و شکایت نکنید و سعی کنید خوش‌بین باشید.
  • برای انجام ندادن وظایفی که اجرای آن‌ها را قبول کرده‌اید بهانه‌تراشی نکنید.
  • برای کنترل مسئولیت‌های خود برنامه زمانی داشته باشید و خلاصه مدیریت زمان بدانید.
  • یک اولویت‌بندی براساس اهمیت وظایفی که بر عهده شما گذاشته شده داشته باشید.

مسئولیت پذیر بودن چه مزایایی دارد؟

مسئولیت‌پذیری در مرحله اول باعث می‌شود جایگاه خود را در جامعه بدانید و بتوانید به اهدافی که در ذهن دارید، برسید. علاوه بر این 3 فایده بسیار مهم دیگر هم دارد که باید بدانید:
افزایش اعتماد به نفس: مسئولیت پذیری باعث می‌شود اعتماد به نفس شما افزایش یافته و بتوانید هنگام پذیرش یک کار جدید با اطمینان کامل حرف بزنید زیرا خود را باور دارید
تقویت روابط: فرد مسئولیت پذیر در روابطش نیز بسیار موفق است و اعتماد دیگران را جلب کرده و این باعث می‌شود یک شبکه از افراد مسئولیت پذیر داشته باشد.
بهبود کیفیت عملکرد: سومین مزیت مسئولیت پذیری نیز این است که باعث بهبود کیفیت عملکرهای شما شود و این باعث می‌شود بهتر بتوانید به اهداف خود برسید.

افراد مسئولیت پذیر چه ویژگی‌هایی دارند؟

مسئولیت پذیری روی شخصیت افراد نیز تاثیر گذاشته و باعث می‌شود این افراد در نظر دیگران دارای ویژگی‌های مثبت زیادی باشند که مهم‌ترین آن‌ها شامل:
  • افراد مسئولیت‌پذیر از نظر دیگران افراد صادقی هستند و می‌شود روی حرف آن‌ها حساب کرد.
  • افراد مسئولیت پذیر در زندگی شخصی و اجتماعی خود برنامه ریزی دقیقی داشته و زندگی منظمی دارند.
  • افراد مسئولیت پذیر هنگام پذیرش یک مسئولیت باعث ایجاد حس اطمینان در فرد مقابل شده و این باعث بهبود روابط کاری و شخصی آن‌ها می‌شود
  • افراد مسئولیت پذیر مسئولیت اشتباهات خود را می‌پذیرند و این ویژگی باعث می‌شود که بتوان در هر کاری از آن‌ها کمک گرفت.

سخن پایانی

در این مقاله سعی کردیم درباره انواع مسئولیت پذیری و ویژگی‌های مهم آن توضیح دهیم. برای همین ابتدا این حس را تعریف کردیم، سپس آن را در ابعاد فردی و اجتماعی بررسی کردیم و نشان دادیم که چرا افراد مسئولیت پذیر موفق‌تر هستند؛ سپس راه‌کارهایی برای افزایش حس مسئولیت پذیری ارائه دادیم و درنهایت نیز به این موضوع پرداختیم که مهارت‌های مسئولیت پذیری کدام‌ها هستند، این مهارت‌ها چه فوایدی دارند و فرد مسئولیت پذیر چه ویژگی‌هایی دارد.

سوالات متداول
آیا ما در قبال جامعه مسئولیم؟
بله، یکی از ابعاد مهم مسئولیت پذیری این است که در قبال جامعه مسئول کارها و وظایف خود باشیم. مثلا اگر از دستمان برمی‌آید به دیگر افراد جامعه کمک کنیم.

برای افزایش حس مسئولیت پذیری چکار کنیم؟
در قدم اول مسئولیت اشتباهات خود را بپذیریم، دست از گله و شکایت برداریم، سپس یک برنامه منظم برای انجام وظایف ترتیب داده، اولویت بندی کنیم و در انجام آن‌ها ثابت قدم باشیم.

چند ویژگی فرد مسئولیت پذیر کدام است؟
فردی که مسئولیت پذیر است چند ویژگی مثبت دارد که شامل صداقت، ایجاد حس اطمینان در طرف مقابل، پذیرش اشتباهات خود و درست انجام دادن وظایف است.

منابع


effective-learning

دوره یادگیری اثر بخش و موثر



music-for-adhd-brain

موزیک مناسب اختلال کم توجهی (ADHD) یا بیش فعالی 


⭕️اطلاعيه جديد
قابل توجه دانشجويان ، دانش اموزان ، معلمين عزيز
دوره آموزشى عصب شناسى تكنيك هاى نوين روشهاى مطالعه و يادگيرى از منظر علم نوروساينس با توجه به بهبود عملكرد مغز و تقويت حافظه در وبسايت راديو بينا براى شما عزيزان قابل دسترسى است.
 
 


⭕️ اطلاعیه جدید

هم اکنون بسته جدیدموزیک‌های دلتا برای بهبود کیفیت خواب به همراه یوگای نیدرا که حالتی شبیه به خواب را در شما ایجاد می‌کند، در وبسایت آماده استفاده شماست. همچنین دوستانی که بسته قبلی با عنوان «فرکانس‌های افزایش تمرکز و کارایی مغز» را تهیه کردند، موزیک های جدیدی به این بسته اضافه شده که برای تقویت یادگیری بسیار مؤثره. برای دسترسی به این آپدیت جدید نیاز به خرید مجدد بسته ندارید و فقط کافیه به حساب کاربریتون که این محصول را قبلاخریداری کردید، وارد بشید. 


⭕️ خبر جدید چی داریم؟
🔆لينك دسترسى به فركانس خواب عميق و يوگا نيدرا👇


🔆لينك دسترسى به فركانس تقويت حافظه و قدرت يادگيرى👇


ورکشاپ تله‌ها در وبسایت بارگذاری شده و میتونید به فایل های صوتی و ویدئوهای آموزشی این دوره دسترسی داشته باشید. وارد وبسایت رادیو بینا بشید و در قسمت ورکشاپ ها، در این ورکشاپ ثبت نام کنید. راستی یادتون نره پیش نیاز این دوره، ورکشاپ پیله ست که رایگانه. اما برای تاثیر بیشتر، بهتره اول ورکشاپ پیله را بگذرونید.
 

لینک ثبت نام در خبرنامه رادیوبینا:



📌ورکشاپ تله‌ها شروع شده و میتونید شروع به مطالعه دروس کنید.
ورکشاپ روانشناسی

ورکشاپ رایگان شناسایی طرحواره‌ها( تله‌ها) 


📌پیش نیاز دوره تله ها

ورکشاپ پیله

ورکشاپ 21 روزه پیله 


 منتظر نظرات پرمهرتون هستیم. هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.

 #psychology_plus #هم-قبیله-شو #هم_قبیله

📌 لطفا سوالات خودتون رو در انجمن رادیو بینا مطرح کنید؛ تا مشاورین و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند. 

---------------------------------------------------------------
 لینک های ورود به شبکه های اجتماعی رادیو بینا 



نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

آخرین مطالب

نقش تغذیه و رابطه جنسی در روابط زناشویی موفق
نقش تغذیه و رابطه جنسی در روابط زناشویی موفق
کنترل قند خون با این روش شگفت انگیز
کنترل قند خون با این روش شگفت انگیز
راز تناسب اندام بدون محدودیت غذایی و عذاب وجدان
راز تناسب اندام بدون محدودیت غذایی و عذاب وجدان
فقط در 24 ساعت روده هایتان را پاکسازی کنید
فقط در 24 ساعت روده هایتان را پاکسازی کنید
شش دلیل رایج هوس به شکر
شش دلیل رایج هوس به شکر
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)