هابنولا (Habenula) | قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان

هابنولا (Habenula) | قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان

831 نفر
دسته بندی: پادکست روانشناسی > پادکست نوروسایکولوژی [هفتگی و رایگان]

habenula-function
 

قوی ترین بخش کنترل کننده رفتار در انسان


habenula function

در این پادکست در مورد بخشی از مغز با عنوان هابنولا صحبت میکنیم که بعد از تکرار شکست، انگیزه را به شدت پائین میاره تا شما مرتکب کاری نشید که باعث شکست بشه؛ حتی اگر انجام اون کار خاص بهترین انتخاب ممکن باشه. مثل ترک سیگار، الکل، یا رژیم غذایی سالم. در بخش دوم این پادکست تکنیک‌هایی را برای کاهش اثر هابنولا و افزایش انگیزه ارائه داریم که میتونه براتون بسیار مفید باشه.

برای مطالعه بیشتر میتونید مقاله زیر را مطالعه کنید


هابنولا چیست؟

اگر به شما بگوییم که مغز ما توانایی پیش‌بینی حوادث بد را دارد، چه واکنشی نشان خواهید داد؟ آیا این حرف مانند افسانه به نظر می‌رسد؟ مگر می‌شود آینده را پیش‌بینی کرد؟ بله مغز ما بخشی دارد به نام هابنولا (Habenula) که توانایی پیش‌بینی، یادگیری و نشان دادن واکنش به حوادث بد را دارد. این تحقیقات توسط پژوهشگرانی که تحقیقات خود را در مجله آکادمی علوم سلطنتی بریتانیا چاپ کرده‌اند به دست آمده و موضوع بسیار مهمی تلقی می‌شود. در اینجا قصد داریم درباره این کشف بزرگ و پیامدهایی که دارد بیشتر توضیح دهیم. اگر شما هم به این موضوع علاقه دارید تا پایان همراه ما شوید.

Cognitive-flexibility
 

انعطاف پذیری شناختی چیست؟

چرا باید مهارت کنترل احساسات را ارتقا دهیم؟

مهارت کنترل احساسات به ما این توانایی را می‌دهد که بتوانیم ارتباط موثر خود با دیگران را افزایش دهیم. فرض کنید شخصی توانایی کنترل احساسات و هیجانات خود را ندارد و با کوچکترین تحریک احساسات هیجانی شده و واکنش زیادی از خود نشان می‌دهد. ظاهر شدن در اجتماع با چنین فردی و در کل ارتباط  منطقی گرفتن با او بسیار دشوار است. برای همین مهارت کنترل احساسات بسیار مهارت مهمی در ارتباطات اجتماعی و موفقیت در رابطه گرفتن با دیگران به حساب می‌آید.
اما این موضوع چه ربطی به هابنولا دارد؟ تحقیقات نشان داده کسانی که حادثه بدی برایشان رخ داده و این حادثه باعث تحریک این بخش خاص از مغزشان شده یا به هر دلیلی هابنولای مغزشان بیش از حد فعال است، توانایی کنترل احساسات خود را ندارند و بسیار مستعد دچار شدن به افسردگی مطلق هستند. فعلا هیچ راه درمانی بالینی برای کاهش فعالیت هابنولا یافت نشده، اما با تقویت بعضی مهارت‌های رفتاری و ذهنی می‌توان کاری کرد که فعالیت هابنولا کمتر شود یا حداقل کنترل شده باشد و باعث نشود که ما به افسردگی دچار شویم.

reticular-activating-system
 

چگونه سریع و آسان به خاطر بیاریم؟

آیا همیشه باید احساساتمان را کنترل کنیم؟

نکته مهم دیگری که در ارتباط با هابنولا وجود دارد این است که فعالیت این ناحیه از مغز همیشه مضر نیست، بلکه حاصل تکامل ماست و تاکنون به بقای ما کمک زیادی کرده است. اگر این ناحیه فعال نباشد و نتوانیم حوادث ناگواری که ممکن است رخ دهد را پیش‌بینی کنیم، آن‌گاه به موجودی بدون درک و احساسات تبدیل شده و احتمالا به خاطر خشکی بیش از حد و نداشتن آینده‌بینی، به شکل دیگری روابط و ارتباطات اجتماعی خود را از دست خواهیم داد.
چه زمانی کنترل احساسات مفید نیست؟
زمانی که حادثه ناگواری برای ما پیش می‌آید، باید تا جایی که راه دارد به خود اجازه ناراحتی و سوگواری دهیم وگرنه این مقاومت در برابر احساسات باعث می‌شود که ما به اصطلاح همه چیز را درون خود ریخته و روی دلمان عقده بماند. پس کنترل احساسات همیشه مفید نیست. برای همین نباید در این مسیر تلاش کنید که همیشه و همه جا احساسات خود را کنترل کنید زیرا به روان شما آسیبی بسیار بزرگ می‌زند. پس اگر جایی لازم شد گریه کنید، گریه کنید.


تکنیک های افزایش بازه توجه و دوری از حواس پرتی
 

تکنیک های افزایش بازه توجه و دوری از حواس پرتی

اگر مهارت کنترل احساسات نداشته باشیم چه می شود؟

افراد زیادی هستند که به خاطر تجربه یک حادثه تلخ یا بعضی عوامل ناشناخته دیگر، قادر به کنترل احساسات خود نیستند. در این افراد فعالیت هابنولا بسیار زیاد است و عموما دچار افسردگی یا اضطراب شده و در موقعیت‌های اجتماعی مختلف قادر نیستند که احساسات خود را کنترل کنند. حال سوال این است که اگر کسی مهارت کنترل احساسات خود را نداشته باشد چه اتفاقی می‌افتد؟ افرادی که با چنین مشکلی دست و پنجه نرم می‌کنند زندگی دشواری دارند؛ زیرا با کوچکترین تحریکی، سریع هیجانی شده و به اصطلاح از کاه کوه می‌سازند و باعث ایجاد کدورت در روابط خود با دیگران می‌شوند.
همان طور که هر مشکلی راه‌حلی دارد، این مشکل نیز راه‌حل دارد. اگر مشکل شما بسیار حاد است و هیچ راه چاره‌ای پیش روی خود نمی‌بینید باید در قدم اول به یک روانشناس مراجعه کنید و مسیر درمانی تراپی یا اگر بنا به تشحیص روانشناس لازم شد، مسیر درمانی بالینی و استفاده از قرص‌هایی برای کنترل هیجانات را پیش گیرید. البته ممکن است روانشناس شما بتواند با کمک به تقویت بعضی مهارت‌ها شما، شما را قادر سازد که کنترل احساسات خود را در دست بگیرید و در موقعیت‌های مختلف سریع هیجان‌زده نشوید و کمی منطقی‌تر به مسائل نگاه کنید.


concentration-techniques
 

عاداتی که زندگی تان را متحول میکند

چند راه خوب برای کنترل احساسات

برای کنترل احساسات چندین راه مختلف وجود دارد که همه آن‌ها رفتارها و افکار شما را نشانه می‌گیرند تا بتوانید با تغییر ذهنیت و تمرین رفتارهایی خاص، در شرایط مختلف احساسات خود را کنترل کنید. تعدادی از بهترین راه‌ها برای کنترل احساسات شامل:
  • از تاثیر احساسات روی زندگی خود آگاه شوید. اولین قدم برای این که بتوانید به‌صورت کنترل شده با احساسات خود برخورد کنید این است که بررسی کنید ببینید بروز این احساسات به شکل‌های مختلف چه تاثیراتی روی زندگی شما می‌گذارد.
  • به هیچ عنوان سعی نکنید که با سرکوب احساساتتان، آن‌ها را کنترل کنید. سرکوب احساسات اصلا به معنای کنترل آن‌ها نیست بلکه مانند بستن درب یک بادکنک است که هر لحظه در حال بزرگ شدن است و وقتی فشار از حد معمول بیشتر شود، بادکنک منفجر خواهد شد.
  • یک دفترچه یادداشت تهیه کنید و در آن ثبت کنید که چه زمانی، تحت تاثیر چه اتفاقی کدام احساسات شما با چه شدتی بروز کرد. این گونه یک نقشه کلی از احساسات خود خواهید داشت که می‌تواند به شما کمک کند در آینده هنگام بروز احساسات مشابه از قبل بدانید قرار است چه اتفاقی بیافتد.
  • تا جایی که راه دارد هنگام بروز خشم، سعی کنید خود را کنترل کنید و از اشتباهی که باعث می‌شود شما خشمگین شوید ساده بگذرید. کنترل خشم یکی از موثرترین تمرینات برای کنترل احساسات در کل است زیرا خشم یکی از افسار گسیخته‌ترین احساسات ما انسان‌ها است.
  • قانون 5 ثانیه را همیشه رعایت کنید. این قانون به شما کمک می‌کند بهتر احساسات خود را کنترل کنید. قانون 5 ثانیه به این صورت است که شما قبل از هر تصمیمی یا بروز احساساتی بهتر است 5 ثانیه صبر کنید و بعد واکنش نشان دهید. اینگونه مانع بروز احساسات ناخودآگاه و تاثیرگذاری آن‌ها روی تصمیمات و رفتار خود می‌شوید.

neuroscience-of-procrastination
 

تکنیک های مقابله با اهمال کاری

چگونه خودمان را کنترل کنیم

کنترل خود یک مهارت است که تقریبا کمتر کسی به آن مسلط است و طبیعی است که نتوانیم همیشه این مهارت را بروز دهیم. اما این مهارت با انجام یک سری تمرین‌ها قابل افزایش و تقویت است. تعدادی از تمرین‌هایی که می‌توانید برای کنترل خود بکار گیرید در ادامه آورده شده است:
  • از دید سوم شخص به خود نگاه کنید. همیشه وقتی در موقعیتی هستید که امکان دارد کنترل خود را از دست دهید، از دید شخصی خارج از موقعیت به آن نگاه کنید تا درکی درست از موقعیت بیابید و بهتر بتوانید خود را کنترل کنید.
  • احساسات خود و ریشه‌های آن را بشناسید. برای مثال ممکن است شما تحت تاثیر بعضی اتفاقات خاص دچار غم شدیدی شوید. بهتر است قبل از این که این احساس بروز کرده و باعث از دست رفتن کنترل اوضاع شود، آن را بشاسید تا غافل‌گیر نشوید.
  • زمان حال را دریابید. هنگامی که غرق احساساتی شده‌اید که ممکن است مربوط به گذشته یا اتفاقی که هنوز رخ نداده باشد، سعی کنید با بودن در زمان حال کنترل اوضاع را دست بگیرید و اجازه ندهید که شرایط خارج از کنترل شود.
  • مدیتیشن یکی از راه‌های بسیار مناسب برای کنترل روی خود است. مدیتیشن هم به آرامش اعصاب شما کمک می‌کند و هم شرایطی را برای شما فراهم می‌کند که بتوانید در زمان حال زندگی کنید. حتما روزی چند دقیقه از وقت خود را به مدیتیشن اختصاص دهید.
  • ورزش کنید. کسانی که فعالیت بدنی روزانه دارند راحت‌تر می‌توانند روی خود کنترل داشته باشند. نیازی نیست حتما یک ورزش را به‌صورت حرفه‌ای دنبال کنید بلکه چند دقیقه پیاده‌روی یا دویدن نیز به شما در کنترل خود کمک می‌کند.

سخن پایانی
در اینجا سعی کردیم درباره یک کشف جدید درباره مغز به نام هابنولا و ارتباط آن با کنترل احساسات توضیحاتی کلی ارائه دهیم. دریافتیم که هابنولا مسئول بروز احساسات ناخوشایند ما در هنگام بروز حوادث ناگوار است و اگر زیاد فعال باشد، می‌تواند ما را از کنترل احساسات خودمان عاجز کند؛ سپس سراغ بررسی راه‌های برای کنترل احساسات خود رفتیم و چند تکنیک برای افزایش این مهارت معرفی کردیم. در پایان امیدواریم مطالب گفته شده برای شما مفید بوده باشد و بتوانید کنترل احساسات خود را در دست بگیرید و سریع هیجان‌زده نشوید.

سوالات متداول
آیا می‌توان با انجام تمرین، روی خود کنترل داشت؟
بله. مهارت کنترل خود نیز مانند دیگر مهارت‌های ذهنی و رفتاری ما قابل تقویت است. تنها کافی است چند تکنیکی که در مقاله به آن اشاره شد را بکار گیرید تا کنترل احساسات خود را در دست گیرید.

هابنولا چیست و چه وظیفه‌ای دارد؟
هابنولا یک بخش از مغز است که قادر است درباره اتفاقات ناگواری که ممکن است در آینده رخ دهد پیش بینی‌هایی انجام دهد و بر اساس آن باعث بروز احساسات مختلف در ما شود.

آیا همیشه باید احساسات خود را کنترل کنیم؟
خیر. اگر خدای نکرده در زندگی شما یک حادثه بسیار ناگوار پیش آمده، کنترل احساسات راه درمان نیست بلکه باید احساسات خود را پذیرفته و با آن‌ها همراه شوید تا کمی به اصطلاح سبک شوید.

منابع
 


effective-learning

دوره یادگیری اثر بخش و موثر



music-for-adhd-brain

موزیک مناسب اختلال کم توجهی (ADHD) یا بیش فعالی 


⭕️اطلاعيه جديد
قابل توجه دانشجويان ، دانش اموزان ، معلمين عزيز
دوره آموزشى عصب شناسى تكنيك هاى نوين روشهاى مطالعه و يادگيرى از منظر علم نوروساينس با توجه به بهبود عملكرد مغز و تقويت حافظه در وبسايت راديو بينا براى شما عزيزان قابل دسترسى است.
 
 


⭕️ اطلاعیه جدید

هم اکنون بسته جدیدموزیک‌های دلتا برای بهبود کیفیت خواب به همراه یوگای نیدرا که حالتی شبیه به خواب را در شما ایجاد می‌کند، در وبسایت آماده استفاده شماست. همچنین دوستانی که بسته قبلی با عنوان «فرکانس‌های افزایش تمرکز و کارایی مغز» را تهیه کردند، موزیک های جدیدی به این بسته اضافه شده که برای تقویت یادگیری بسیار مؤثره. برای دسترسی به این آپدیت جدید نیاز به خرید مجدد بسته ندارید و فقط کافیه به حساب کاربریتون که این محصول را قبلاخریداری کردید، وارد بشید. 


⭕️ خبر جدید چی داریم؟
🔆لينك دسترسى به فركانس خواب عميق و يوگا نيدرا👇


🔆لينك دسترسى به فركانس تقويت حافظه و قدرت يادگيرى👇


ورکشاپ تله‌ها در وبسایت بارگذاری شده و میتونید به فایل های صوتی و ویدئوهای آموزشی این دوره دسترسی داشته باشید. وارد وبسایت رادیو بینا بشید و در قسمت ورکشاپ ها، در این ورکشاپ ثبت نام کنید. راستی یادتون نره پیش نیاز این دوره، ورکشاپ پیله ست که رایگانه. اما برای تاثیر بیشتر، بهتره اول ورکشاپ پیله را بگذرونید.
 

لینک ثبت نام در خبرنامه رادیوبینا:



📌ورکشاپ تله‌ها شروع شده و میتونید شروع به مطالعه دروس کنید.
ورکشاپ روانشناسی

ورکشاپ رایگان شناسایی طرحواره‌ها( تله‌ها) 


📌پیش نیاز دوره تله ها

ورکشاپ پیله

ورکشاپ 21 روزه پیله 


 منتظر نظرات پرمهرتون هستیم. هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.

 #psychology_plus #هم-قبیله-شو #هم_قبیله

📌 لطفا سوالات خودتون رو در انجمن رادیو بینا مطرح کنید؛ تا مشاورین و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند. 

---------------------------------------------------------------
 لینک های ورود به شبکه های اجتماعی رادیو بینا 


نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
عطیه
1403-1-28 17:45:10

سپاس و قدردانی از مریم جان و تیم حرفه‌ای رادیو بینا✨💕

pegoli7878
1403-2-3 04:20:20

راهکار: 1) همه ی تقصیر ها رو گردن خودمون نندازیم همیشه ما مسئول صد در صدی پیشامد های ناگوار نیستیم 2) قدرت رها کردن با انجام کارهایی مثل مدیتیشن ورزش یوگا و... 3) تغییر داستان برای مغز جهت فعال کردن مجدد انگیزه

سرمد
1403-2-16 04:34:34

۱_همه تقصیرها رو گردن خودمون نندازیم ۲_رها کردن

آخرین مطالب

نقش تغذیه و رابطه جنسی در روابط زناشویی موفق
نقش تغذیه و رابطه جنسی در روابط زناشویی موفق
کنترل قند خون با این روش شگفت انگیز
کنترل قند خون با این روش شگفت انگیز
راز تناسب اندام بدون محدودیت غذایی و عذاب وجدان
راز تناسب اندام بدون محدودیت غذایی و عذاب وجدان
فقط در 24 ساعت روده هایتان را پاکسازی کنید
فقط در 24 ساعت روده هایتان را پاکسازی کنید
شش دلیل رایج هوس به شکر
شش دلیل رایج هوس به شکر
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)