چگونه بحث را عوض کنیم؟
فهرست مطالب
فرض کنید در وضعیتی قرار گرفته اید که در حال بحث کردن در مورد موضوعی با دوست خود هستید. شما در مورد مطلبی حرف میزنید که هر دو نسبت به آن علاقمند هستید و ایده های متفاوت را با یکدیگر به اشتراک میگذارید. حتی ممکن است سوال و جواب های خوبی میان شما رد و بدل شود. اما ناگهان سکوت بین شما برقرار میشود. معمولا این اتفاق زمانی میافتد که شما تمام حرف خود را گفته باشید. اما آیا این بدان معنی است که مکالمه شما پایان یافته است؟ خیر، در این لحظه به تنها چیزی که نیاز داریم این است که بحث را عوض کنیم. عوض کردن موضوع بحث نیز جزو مهارت هایی است که باید نحوه درست انجام دادن آن را فرا بگیرید. اگر ما قبل از اینکه بحث به نتیجه برسد، موضوع بحث را عوض کنیم، ممکن است طرف مقابل برای ادامه بحث تمایلی از خود نشان ندهد و صحبت ما بی نتیجه باقی بماند. لذا چگونه باید موضوع بحث را عوض کنیم؟ ما در این مقاله قصد داریم راهکارهایی را در مورد چگونگی عوض کردن موضوع بحث در اختیار شما عزیزان قرار دهیم. با رادیو بینا همراه باشید.
جهت دهی مکالمه برای عوض کردن بحث
احتمالا برای شما که اکنون به این صفحه رسیدهاید نیز بارها و بارها چنین شرایطی پیش آمده که بخواهید به عوض کردن بحث در جمعی یا میهمانی فکر کنید. جهت دهی مکالمه برای عوض کردن بحث، راهحل مناسبی است به جای یکدفعه و بی مقدمه بخواهید موضوع صحبت را تغییر دهید. برای تغییر موضوع میتوانید از ارتباط بین آنها استفاده کنید.
برای مثال اگر درباره جاهای دیدنی جنوب صحبت میکنید و دیگر حرفی برای گفتن نمانده میتوانید موضوع را به سمت شرایط آب و هوای جنوب بکشانید. یا مثلا اگر از اینکه مدام درباره شرایط و ویژگیهای ماشینهای ایرانی صحبت کنید، میتوانید بگویید که از انجام چه ورزشی لذت میبرید و دوست دارید در هفته چند بار به پیادهروی بروید.
یکی دیگر از کارهایی که میتوانید برای عوض کردن بحث انجام دهید این است که از مخاطب خود سوالهایی بپرسید که به یک پاسخ وابسته نیستند. یعنی مخاطب میتوانید آزادانه تصمیم بگیرد و جوابهای متفاوتی برای آن داشته باشد. مثلا اینکه مدام با بیان کلمات سوالی مثل چرا، چه وقت یا کجا موضوع را ادامه دهید.
در پادکست روانشناسی زیر در مورد "تفاوت عزت نفس با اعتماد به نفس" صحبت کرده ایم:
چگونه می توان از بحث خارج شد؟
هنگامی که احساس میکنید در جمعی هستید و موضوع بحث با اطرافیان خوشایند نیست و مایلید که عوض کردن بحث را امتحان کنید، میتوانید راههای مکالمه زیر را در نظر بگیرید:
یک موضوع جدید برای تغییر بحث بیابید
اگر قرار است در جمعی قرار بگیرید که هم دوستان و آشنایان حضور دارند و هم افراد غریبه میتوانید پیش از رفتن روی دو موضوع برای بحث فکر کنید. مثلا موضوعاتی مثل ورزش، سرگرمی و فناوری نوین را انتخاب کنید که برای همه خوشایند است.
روی فرد مقابل متمرکز شوید
جالب است بدانید که یکی دیگر از شیوههای تغییر دادن بحث این است که روی فرد مقابل متمرکز شوید. با توجه به اینکه بیشتر مردم دوست دارند درباره خودشان بشنوند و صحبت کنند، تمرکز روی طرف مقابل میتواند تغییر بحث را آسانتر کند.
موضوعی را انتخاب کنید که میدانید برای شریک گفتگوی شما مهم است. برای مثال میتوانید درباره یک پروژه کاری، سرگرمی یا رویدادی در آینده که قرار اجرا کند، صحبت کنید.
چگونه بحث را از موضوع نامناسب عوض کنیم؟
گاهی اوقات پیش آمده که به خاطر صحبت کردن درباره یک موضوع نامناسب در محفلی که جای مناسبی نیست، بخواهیم بحث را تغییر دهیم. مثلا اینکه یکی از دوستان شما درباره موضوعی در جمع صحبت میکند و شما دوست ندارید که این موضوع را مطرح کند. برای عوض کردن بحث راههای زیر را امتحان کنید:
از حواس پرتی استفاده کنید
قرار گرفتن در جمعی که درباره موضوعی صحبت میکنند که نامناسب است، دشوار است. اولین راهحل پیشنهادی ما این است که حواس مخاطبان را پرت کنید، در این مواقع بدون آنکه حتی فرد مقابل متوجه شود، موضوع به سمت دیگری هدایت خواهد شد. برای ایجاد حواس پرتی میتوانید به فردی که در حال صحبت است چیزی تعارف کنید.
از طریق ارتباط موضوع را تغییر دهید
اگر در میهمانی یا محل کار خود هستید و سایرین درباره موضوعی صحبت میکنند که برای ناخوشایند است، میتوانید از طریق ارتباط با فرد مقابل بحث را عوض کنید. در این مواقع تنها با گوش دادن به حرفهای فرد مقابل میتوانید با استفاده از بخشی از مکالمه او برای انتقال به موضوع بعدی استفاده کنید. در مقاله ای جداگانه در مورد راهکار هایی برای بی احترامی در محل کار به صورت مفصل صحبت کرده ایم.
در پادکست روانشناسی زیر در مورد "وسواس فکری و تکنیک های درمان" صحبت کرده ایم:
نمونه هایی از نحوه هدایت مجدد بحث
زمانی که شخصی در جمع خانوادگی یا دوستانه یا حتی همکاران سعی دارد تا موضوعی را بیان کند که در انتها به تنش و مشاجره میرسد، شما به عنوان یکی از مخاطبان میتوانید با گفتن جملات زیر موضوع را تغییر دهید:
نظرات و پیشنهادات مختلفی درباره موضوع شما وجود دارد، بهتر نیست درباره موضوعات خوشایندتری صحبت کنیم؟! مثل اینکه آخرین بار به کجا سفر کردید؟ یا اگر در جمعی فردی قصد دارد درباره کاری که شما درصدد دست یافتن به آن بودید، اما به هر دلیلی نشد را یادآوری کند. شما میتوانید با بیان این جمله بله واقعا از این اتفاق متاسف شدم، اما تجربه بهتری به دست آوردم و در مصاحبههای بعد از آن استفاده کردم.
اگر از نامزد خود به هر دلیلی جدا شدید و یکی از حاضرین در جمع قصد دارد این موضوع را مطرح و به شما یادآوری کند، میتوانید اینگونه بحث را عوض کنید. من حقیقتا به خاطر این جدایی متاسف شدم و روزهای سختی را گذراندم، اما اکنون این فرصت برایم فراهم شده تا با افرادی که شباهت زیادی با من دارند، معاشرت کنم.
عوض کردن بحث به طور ناگهانی
اگر تلاش کردهاید که با استفاده از ترفندهای فوق عوض کردن بحث را امتحان کنید، اما باز هم نشد احتمال مجبور خواهید شد که کاملا ناگهانی موضوع را تغییر دهید. برای پایان دادن سریع به مکالمهای که احساس ناخوشایندی را در شما به وجود میآورد، میتوانید بدون تعارف سریع مکالمه را تغییر دهید.
در اینجا دو نکته برای عوض کردن بحث به طور ناگهانی را آوردهایم که بهتر است در نظر داشته باشید:
حد و مرز مشخص کنید
اگر در شرایطی هستید که طرف مقابل به هیچ وجه به شما اجازه نمیدهد تا موضوع گفتگو را تغییر دهید، پیش از مکالمه حد و مرزی مشخص کنید. اینگونه موثر به طرف مقابل اجازه میدهید تا متوجه شود کجا ایستادهاید و به شما اجازه میدهد تا بحث را به سمت دیگری هدایت کنید.
به طرف مقابل بگویید که مرز کجاست، عواقب و دردسرهای عبور از مرز مشخص شده را برای او توضیح دهید و آنچه را که نیاز به او یادآوری کنید.
جسورانه و آشکار خواستههای خود را مطرح کنید
در برخی از مکالمات به طور طبیعی از شما میخواهند که برای تغییر دادن موضوع ناگهانی عمل کنید. برای مثال زمانی که سکوت در جمعی طولانی میشود یا زمانی که شخصی درباره چیزی بی ادبانه صحبت کرده است.
یکی از راههای شکستن سکوت و اظهار نظرهای بی ادبانه در جمعی این است که جسورانه و آشکارا حرف بزنید. مثلا برای شکستن سکوت طولانیمدت میتوانید بگویید آیا عاشق سکوتهای طولانیمدت هستید؟! این ممکن است موجب خنده جمع شود و احساس راحتی در آنها ایجاد کند. پس از آن میتوانید موضوعی را مطرح کنید و محور گفتگو را در آن قرار دهید.
در پادکست روانشناسی زیر در مورد "تکنیک های زمان نگرانی" صحبت کرده ایم:
موضوع بحث را با پرسیدن یک سوال عوض کنید
ساده ترین را برای اینکه موضوع بحث را عوض کنیم این است که از طرف مقابل سوالی بپرسید که نزدیک به موضوع فعلی بحث شما باشد. با پرسیدن سوال مرتبط، شما به طرف مقابل خود اجازه میدهید تا در مورد موضوعی که به آن علاقمند هستند، بیشتر صحبت کنند. با انجام اینکار، آنها نظرات و احساسات خود را نسبت به موضوع اصلی بیان میکنند. از طرفی شما نیز دیگر لازم نیست در مورد چیزی که به آن علاقه ندارید صحبت کنید. از مطرح کردن سوالات شخصی و احساسی خودداری کنید. زمانی که شما ادامه مکالمه را به طرف مقابل خود واگذار میکنید، میتوانید میزان علاقه آنها را به موضوع مطرح شده تشخیص دهید. حتی زمانی که حرفی برای گفتن ندارید یا دیگر نمیخواهید در مورد موضوع مطرح شده صحبت کنید، میتوانید از این تکنیک برای عوض کردن بحث استفاده کنید.
موضوع بحث را با معرفی موضوعی جدید عوض کنید
اگر شما نمیتوانید سوالی مرتبط با موضوع بحث مطرح کنید، میتوانید با معرفی یک موضوع جدید، بحث را عوض کنید. برای اینکار شما باید تشخیص دهید که طرف مقابل شما در مورد چه چیزی صحبت میکند، سپس راهی برای ادامه بحث پیدا کنید. زمانی که موضوع بحث را عوض میکنیم، باید توجه داشته باشیم که موضوع جدید با صحبت های طرف مقابل ما مرتبط باشد. زیرا ممکن است فرد احساس کند که موضع او نادیده گرفته شده است. برای اینکه بتوانید تشخیص دهید طرف مقابل شما به چه موضوعی علاقمند است، نظر خود را در مورد چیزی که میگوید بیان کنید. اینکار نشان دهنده این است که شما به طرف مقابل خود گوش میدهید و نسبت به نظرات او اهمیت قائل هستید. اگر تمایل ندارید که در مورد موضوعی خاص صحبت کنید، حتما با این تکنیک بحث را عوض کنید.
موضوع بحث را منحرف کنید
اگر تکنیک مطرح کردن سوال مرتبط یا پیشنهاد موضوعی جدید کارساز واقع نشد، برای اینکه بحث را عوض کنید نیاز به تکنیک دیگری دارید. در این مواقع با میتوانید با پرت کردن حواس طرف مقابل، از شر موضعی که به آن علاقه ندارید خلاص شوید. اگر این تکنیک موثر واقع شود، طرف مقابل موضوع بحث را فراموش میکند و در مورد چیز دیگری صحبت میکند. برای اینکار میتوانید از طرف مقابل خود تعریف و تمجید کنید. میتوانید از او به خاطر جزییات و تجربیاتی که در اختیار شما قرار داده تشکر کنید. یا میتوانید از مدل مو، لباس یا وضعیت ظاهری او تعریف کنید تا حواس او را به موضعی دیگر منحرف کنید. در مواقعی که این موارد موثر واقع نشد، میتوانید با آوردن بهانه محیط را ترک کنید و بعد از مدتی دوباره برگردید. اینکار شانس عوض کردن موضوع بحث را به شدت افزایش میدهد.
به طور ناگهانی بحث را عوض کنید
به عنوان آخرین راهکار برای اینکه بحث را عوض کنیم، میتوانید از تغییر ناگهانی موضوع بحث استفاده کنید. ممکن است طرف مقابل شما در مورد موضوعی بسیار نامناسب با شما صحبت کند. موضوعی که ممکن است بسیار تهاجمی باشد و باعث آزار شما بشود. در این مواقع لازم است که نسبت به وضعیت پیش آمده واکنش نشان دهید و هر چه سریع تر بحث را عوض کنید. یادتان باشد به نحوه بروز احساسات خود توجه کنید. بسته به شرایط پیش آمده میتوانید ناراحتی خود را نشان دهید یا مستقیما به طرف مقابل خود بفهمانید که دیگر حاضر نیستید در مورد آن موضوع صحبت کنید. لحن گفتار خود را تغییر دهید و از طریق زبان بدن خود به طرف مقابل این پیام را برسانید که دیگر وقت آن رسیده که بحث را عوض کنیم!
سوالات متداول
- چه زمانی باید موضوع بحث را تغییر داد؟
زمانی که دیگر تمایلی به صحبت در مورد موضوع مطرح شده نداریم و ادامه بحث ممکن است به حریم شخصی و احساسات ما لطمه وارد کند.
- از چه راهی میتوان موضوع بحث را تغییر داد؟
میتوانید با مطرح کردن سوالات مرتبط، بحث را عوض کنید. حواس طرف مقابل خود را پرت کنید و در مورد موضوعی دیگر صحبت کنید. یا میتوانید موضوعی جدیدی را پیشنهاد دهید.
- آیا عوض کردن بحث کار درستی است؟
زمانی که تمایل ما برای ادامه بحث از بین برود و ادامه بحث باعث آسیب به ما شود، عوض کردن بحث کار درست و منطقی است.
سخن پایانی
برای اینکه بتوانیم به طور موثرتری موضوع صحبت را، لازم که تمام شرایط موجود را در نظر بگیریم. آیا طرف مقابل ارزش ادامه مکالمه با ما را دارد؟ آیا ما در وضعیتی هستیم که بتوانیم زمان بیشتری را به ادامه بحث اختصاص دهیم؟ آیا موضوع بحث مساله ای حیاتی برای ماست یا چیزی پیش و پا افتاده است؟ زمانی که به این سوالات بتوانید پاسخ درستی دهید، میتوانید از راهکار مناسبی برای مواجه با شرایط پیش آمده استفاده کنید. عوض کردن بحث کار دشواری نیست، فقط کافی است بدانید چه زمانی باید اینکار را انجام دهید. به نظر شما چه راهکار دیگری را میتوان برای عوض کردن موضوع بحث پیشنهاد کرد؟
ترجمه:
منبع:
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند