بهترین تکنیک مطالعه برای یادگیری | طوری مطالعه کن که یادت بمونه | علمی!
1402-11-2
2178 نفر
بهترین تکنیک مطالعه برای یادگیری
Effective Study Techniques
در این اپیزود به شرح تکنیکهای مؤثر در یادگیری و بهبود عملکرد مغز در یادگیری پرداخیتم.در بخشهایی از این اپیزود میشنوید:
«اگه میخواید مطلبی را مرور کنید، سعی کنید مرور اون مطلب آخرین کاری باشه که در زمان پایانی روز انجام میدید و بعدش بخوابید. طبق مطالعات، اگر بعد از یادگیری مطلب بخوابید در این فاصله مغز شما فرصت پردازش اطلاعات را داره و روز بعد شما مطالب را بهتر به یاد میارید. یا اگر در طول روز مطالعه کردید، توصیه میشه ۳۰ الی ۴۵ دقیقه بعد از مطالعه چرت بزنید». پیشنهاد میشه مقاله گابا قدرتمند ترین انتقال دهنده عصبی را حتما مطالعه نمایید.
برای مطالعه بیشتر میتونید مقاله زیر را مطالعه کنید:
موزیک مناسب اختلال کم توجهی (ADHD) یا بیش فعالی
چطوری انگیزه مان را حفظ کنیم؟
تکنیک های مطالعه و یادگیری
احتمالا همه ما در دوران مدرسه این مورد را تجربه کردهایم که ساعتها و روزها قبل از امتحان، شروع به یادگیری کنیم، در امتحان شرکت کنیم و نمره قبولی بگیریم و بعد از چند روز هر آنچه یاد گرفتیم را فراموش کنیم. احتمالا در آن دوران برای ما اهمیت نداشت که واقعا آن چیزی را که مطالعه کردهایم، به خوبی یاد گرفتهایم یا نه؟! حقیقت این است که تکنیک های مطالعه و یادگیری گذشته آنچنان عمیق نبودند و یادگیری طولانیمدت رخ نمیداد.
جالب است بدانید که این موضوع از نظر علوم اعصاب و نوروسایکولوژی خیلی تعجبآور نیست و اتفاقی طبیعی محسوب میشود. برای اینکه مطالعه موثر واقع شود، باید از استراتژی و تکنیک های مطالعه و یادگیری استفاده کنیم. تکنیکهایی که کمک میکند تا دانشآموز یا دانشجو دست از باورهای اشتباهی مثل اینکه همه چیز در کتاب آمده است و نیازی به یادداشتبرداری ندارم و افکاری از این دست، بردارد.
شرایط مطالعه
یکی از مهمترین نکاتی که برای یادگیری موثر باید نسبت به آن آگاهی داشت، شرایط مطالعه است. یعنی زمان و مکانی که برای مطالعه دروس خود انتخاب میکنید. بهترین شرایط برای مطالعه زمانی است که شما احساس آرامش و تمرکز کنید. برای ایجاد چنین فضایی میتوانید کارهای زیر را انجام دهید:
ایجاد مکان و حریم خصوصی برای مطالعه
اولین قدم ایجاد یک محیط و مکان امن با رعایت خصوصی برای مطالعه است. این میتواند اتاق خواب، دفتر کار یا حتی روی یک صندلی در کنار میز آشپزخانه باشد. مکانی که بیشترین آرامش و تمرکز را در آنجا دارید. با اختصاص دادن یک منطقه خاص به تکالیف مدرسه، میتوانید سلولهای مغزی خود آموزش دهید که منحصراً بر مطالعه تمرکز کند، نه فهرستی از کارهایی که باید انجام دهید یا هر موردی که موجب حواسپرتی شما میشود.
به این نکته نیز توجه کنید که برای ایجاد مکان آرامش و خاص برای مطالعه خود حتما نباید یک اتاق خصوصی داشته باشید، شاید در برههای از زمان مجبور شوید که با هماتاقیهای خود یا در کتابخانه به صورت مشارکتی، مطالعه کنید. بهتر است انواع فضاهایی که برای شما مناسب است را انتخاب کنید.
از هدفون استفاده کنید
برای کنترل صداها از هدفون استفاده کنید. مثلا میتوانید آهنگ مورد علاقه خود را پلی کنید و در حین گوش دادن به موسیقی به آرام، مطالعه کنید. با این شیوه صداهایی که ناخواسته در اطراف شما میآید را نمیشنوید و موجب حواسپرتی شما نخواهد شد.
منظم باشید
فضای مطالعه شما باید عاری از هرگونه وسایلی باشد که موجب حواسپرتی میشود. مکانی را انتخاب کنید که بتوانید رایانه، کتابها و لوازم خود را در آن قرار دهید. میتوانید روی میز خود یک نظمدهنده جای دهید و همه وسایل اضافی را در آن قرار دهید.
نور مکان را تنظیم کنید
ساعتها سپری کردن جلوی کامپیوتر یا خیره شدن به صفحه نمایش گوشی میتواند چشمان شما را خسته کند و باعث شود احساس خستگی و کسالت کنید. حتی ثابت شده است که نور آبی صفحه نمایش، الگوهای خواب شما را مختل میکند. برای کاهش فشار بر روی چشم، مطمئن شوید که فضای مطالعه شما نور کافی دارد. اگر اتاق شما به خوبی نور طبیعی دریافت نمیکند، میتوانید با یک چراغ مطالعه یا خواب این مشکل را برطرف کنید.
عصب شناسی تنبلی مغز و درمان
exercise paradox
روش های مطالعه برای کنکور و امتحان
شبهای امتحان و کنکور، استرسزا است و کمتر کسی پیدا میشود که این حس را تجربه نکرده باشد. با بهبود روش های مطالعه برای کنکور و امتحان میتوانید موثر یاد بگیرید و تا حد زیادی از استرس دور شوید. روشهایی مثل:
مراحل یادگیری را تقسیمبندی کنید
طبق بیانیههای سایت سایکولوژی تودی، مطالعات نشان داده که یادگیری مرحله به مرحله و استراحت در بین هر بخش، بهتر از یادگیری یک مقوله در مدتزمان طولانی است. با تقسیمبندی مراحل و یک استراحت کوتاه، تمرکز افزایش مییابد.
در حقیقت مشکل از دامنه توجه ما نیست، بلکه مغز ما به خاطر توجه مداوم به یک محرک آن را بیاهمیت تلقی میکند و همین موضوع باعث میشود تا یادگیری واقعی صورت نگیرد. یک مثال بارز در این باره، زمانی که ما روی یک نقطه نگاه میکنیم، بعد از چند دقیقه آن نقطه برای ما شکل سیاهی میگیرد و محو میشود.
محققی که این مطالعه را انجام داد، این سوال را از خود پرسید که آیا یک اصل مشابه ممکن است برای افکار نیز صدق کند؟ به عبارت دیگر، تمرکز مداوم بر یک اندیشه خاص یا گروهی از اندیشهها ممکن است باعث ناپدید شدن آن از ذهن ما شود. اینجاست که استراحتهای کوتاه بین یادگیری میتواند مفید باشد.
یکی از تکنیکهایی که برای دور شدن از این رفتار و تقویت شیوه مطالعه و یادگیری استفاده میشود، تکنیک پومودورو (Pomodoro) است. با الهام از این تکنیک، دانشآموز یا دانشجو 25 دقیقه متوالی مطالعه میکند و 5 دقیقه استراحت. این استراحت و وقفه، برای دور کردن ذهن از مشکل و فعالسازی مناطق مختلف مغز نسبت به زمانی که در حال تمرکز بر روی انجام کاری هستیم، اهمیت دارد. این کار، فرصتی را برای خلاقیت بیشتر فراهم میکند و همچنین تمایل ما به حواسپرتی را تحت کنترل میگیرد.
خواب کافی برای یادگیری موثر اساسی است
یکی دیگر از روش های مطالعه برای کنکور و امتحان، داشتن خواب کافی است. همچنین در سایت سایکولوژی تودی اینگونه بیان شده که چگونگی یادگیری مغز، اصطلاح "حالت تمرکز" (focused mode) را برای بخشهای مغزی که هنگام مواجهه با یک مسئله آشنا، فعال میشوند. در "حالت تمرکز"، بسیاری از اتصالات عصبی قبلاً انجام شدهاند، اما وقتی ما شروع به یادگیری مطلبی کاملاً جدید میکنیم، حالت دیگری از مغز، یعنی "حالت پیشفرض" (default mode) نیز فعال میشود.
حالت پیشفرض مغز شامل بخشی است که در حالت استراحت فعال هستند. احتمالاً این مناطق هنگامی فعالیت دارند که میگوییم: "نمیدانم چگونه آن ایده به ذهنم رسید، در حالی که داشتم ظرفها را میشستم. حتی به این مسئله فکر هم نمیکردم!"؛ بنابراین حالت پیشفرض مغز شامل مناطق گستردهای است که میتواند در ارتباط مفاهیم یا ایدههای به نظر غیرمرتبط درست زمانی که تصورش را نمیکنیم، به ما کمک کند.
به همین خاطر خواب برای یادگیری بسیار اهمیت دارد. مطالعات نشان دادهاند که خواب به چندین دلیل ضروری است؛ اولاً، فرآیند تثبیت در حافظههای کوتاهمدت به حافظههای بلندمدت تا حدی در طول خواب در مغز ما اتفاق میافتد.
استفاده از مهارتهای مرتبط به جای محدود کردن
یکی از تکنیک های مطالعه و یادگیری، استفاده از مهارتهای مرتبط با درهمآمیختن آنهاست. به عنوان مثال، زمانی که به کودکان در مورد نوشتن آموزش داده میشود، به آنها میگویند که ابتدا تعدادی حرف A بنویسند، سپس تعدادی حرف B و به همین ترتیب این چرخه ادامه مییابد. با این حال، نشان داده شده است که استفاده از مهارتهای مرتبط، به اصطلاح "تداخل" (blocking)، یعنی از کودکان درخواست شود که حرف A را بنویسند، به دنبال آن یک حرف B و سپس یک حرف C؛ سپس مجددا به نوشتن حرف A برگردند. این یک تکنیک موثر برای یادگیری دائمی است.
حالا چرا این اتفاق میافتد؟ احتمالاً به این دلیل است که تداخل به آموزشدهندگان کمک میکند به راحتی بین مفاهیم مشابه تمایز بیشتری برسانند نسبت به تمرینهایی که آن را محدود میکرد. مطالعات نیز نشان دادهاند که درهمآمیختن چند مهارت میتواند به تقویت حافظه کمک کند. درست برخلاف تکنیک مسدود کردن که تنها روی بازیابی یک مجموعه تمرکز داشت. تداخل باعث میشود تا مغز ما همزمان مشغول چند مساله شود تا راهحلهای مختلفی را به حافظه کوتاه مدت بیاوریم و از آنها استفاده کنیم.
آموزش به دیگران
یکی از تکنیک های مطالعه و یادگیری؛ به ویژه برای کنکور و امتحان آموزش مبحث در حال یادگیری به دیگران است. زمانی که ما مطالبی را برای دیگران تدریس میکنیم، در واقع موضوع را به زبان سادهتری بیان میکنیم تا برای آنها قابل فهم باشد. این فرآیند باعث میشود ما مطالب را بهتر بفهمیم، زیرا مجبور میشویم آن را به گونهای بازگو کنیم که برای دیگران قابل فهم باشد. این فرآیند اغلب موجب بهبود تسلط ما بر موضوع میشود.
این روش یکی از بهترین راهها برای یادگیری بهتر و عمیقتر مطالب است، حتی اگر فردی دیگر را برای تدریس نداشته باشیم. چندین مطالعه نشان داده، کودکانی که همانند معلم مطالب را به دیگران آموزش میدهند، در نهایت آن موضوع را راحتتر یاد میگرفتند. این یک راه عالی برای یادگیری موثر است.
یادداشتبرداری کنید
این یک روش عالی برای یادگیری مطالب کنکور و امتحان است. هیچ راهی برای یادآوری چیزی که در کلاس یاد گرفتهاید (به هر اندازه که فکر میکنید متمرکز بودهاید) وجود ندارد مگر اینکه یادداشت بردارید. به محض پایان کلاس، به یادداشتهای خود برگردید و بر اساس سخنرانیای که به تازگی گوش دادهاید، مطالب را مجددا یادآوری و مرور کنید.
مفاهیم را با مثالهای واقعی تطبیق دهید
اینکه در طول فرایند یادگیری، بخواهیم برخی از مفاهیم را حفظ کنیم، ناگزیر است. به عنوان مثال، دانشجویان پزشکی نیاز دارند که نام همه عضلات بدن انسان را یاد بگیرند. به همین خاطر بهتر است که همانند روش قبل، نام هر عضله را یادداشت کنند و عملکرد هر عضله را نیز یاد بگیرند. حافظه انسان نیازمند یادگیری عمیق و تجربی است، بنابراین احتمال بهتری برای یادگیری و به خاطر سپردن چیزی داریم که برای آن یک مثال واقعی در نظر میگیریم، به جای آنکه مقوله مورد نظر را تنها حفظ کنیم.
از آزمونها برای یادگیری استفاده کنید، نه راهی برای ارزیابی
آزمونها نه تنها برای درک اینکه چقدر یاد گرفتهایم و به چه اندازه خوب آموزش دیدهایم مفید هستند، بلکه میتوانند ابزارهای عالی یادگیری باشند. این موضوع دوباره به این بازمیگردد که بازخوانی اطلاعات باعث میشود که آنها را در آینده به راحتی یادآوری کنیم، به جای اینکه فقط حفظ کنیم و به حافظه بسپاریم.
انجام یک آزمون حافظه پس از یادگیری مطالب، امکان یادگیری آسان مطالب بعدی را افزایش میدهد؛ این واقعیت حتی در مورد آزمونهای ناموفق هم صدق میکند، جایی که فرد پاسخهای اشتباهی ارائه میدهد، پیش از اینکه به یادگیری پاسخ جدی را یاد بگیرد. برخلاف اینکه افراد قبلا تصور میکردند که این کار باعث گیجی دانشآموز میشود، به نظر میرسد که تلاش برای ارائه پاسخ صحیح، شبکههای معنایی را فعال میکند که بعداً برای یادآوری بهتر هر آنچه که قبلا آموزش دیدهایم، تاثیر دارد.
چرا به امید نیاز داریم؟!
روش های مطالعه در منزل
مطالعه در منزل مزایای خود را دارد؛ زیرا این محیطی راحت، امن و بدون استرس است. با این حال، چند دلیل وجود دارد که ممکن است مطالعه در خانه را دشوار کند، برای جلوگیری از حواسپرتی احتمالی میتوانید از روش های مطالعه در منزل و تکنیکهای یادگیری زیر استفاده کنید:
مطالعه فعال را امتحان کنید
مطالعه فعال یعنی پرسیدن سوال قبل، حین و پس از یادگیری است. این کار به شما کمک میکند تا جلسات مطالعهتان را به سمتی مشخص هدایت کنید، همچنین به شما کمک میکند که مطالعات خود را مرتب کنید و بر روی چگونگی بهبود برای جلسات مطالعه بعدی نیز متمرکز شوید.
سوالاتی که قبل از مطالعه باید از خود بپرسید:
- در حال یادگیری چه چیزی هستم؟
- چه چیزهایی از این موضوع را از قبل میدانم؟
سوالاتی که در حین مطالعه به خود بپرسید:
- این اطلاعات چگونه در تصویر کل برمیآید؟
- آیا متوجه شدهام که چه چیزی را به تازگی خواندهام؟
- آیا میتوانم آن را بازنویسی کنم؟
- آیا کلمات یا ایدههای کلیدیای هستند که باید یادداشت کرد؟ چرا این کلمات و ایدهها مهم هستند؟
سوالاتی که پس از مطالعه به خود بپرسید:
- چه چیزهایی این جلسه مطالعه برای من به ارمغان آورده است؟
- چه چیزهایی را باید در مرور بعدی یاد بگیرم؟
یک مکان مناسب انتخاب کنید
یک مکان آرام در خانه پیدا کنید. این مکان ممکن است در اتاق خواب شما باشد، یا یک اتاق دیگر در خانه. مطمئن شوید که دارای نور کافی، دمای مناسب و فضای کافی برای کامپیوتر و یادداشتهای شما باشد.
برای خود اهداف تعیین کنید
اهداف به شما کمک میکنند سازنده مطالعه کنید و با انگیزه بمانید. به هدف خود فکر کنید و آن را یادداشت کنید. اهداف بزرگ ماهانه را میتوانید به اهداف کوچکتر هفتگی یا روزانه تقسیم کنید.
برنامهریزی کنید و یک تقویم داشته باشید
کتابهایی که قرار است در منزل مطالعه کنید را در یک تقویم دیجیتال یا کاغذی فهرست کنید. در این بین هر کار مهمی را هم که ممکن است پیش آید را نیز در آن یادداشت کنید.
هر چیزی که باعث حواسپرتی میشود را مسدود کنید
اگر واقعاً میخواهید متمرکز شوید، سعی کنید گوشی خود را به حالت پرواز در آورید به مدت یک ساعت، یا رادیو و تلویزیون را خاموش کنید و تنها ویدیوها را تماشا کنید یا به پادکستهایی گوش دهید که مرتبط با موضوع شما باشند.
به خودتان پاداش دهید
هرگاه یک بخش مهم از مورد مطالعه را پشت سر گذاشتید، به خودتان پاداش دهید. این برای حفظ انگیزه است و به مغز کمک میکند که برای ادامه دادن برای یادگیری بهتر متمرکز شود.
⭕️چگونه انگیزمان را برگردانیم!؟ | How to increase motivation and drive
چرخه مطالعه چیست؟
حالا که با تکنیک های مطالعه و یادگیری در منزل یا برای امتحان و کنکور آشنا شدید، پیشنهاد میکنیم که از چرخه مطالعه نیز آگاه شوید:
۱. آمادگی (تعیین اهداف و برنامهریزی): در این مرحله، فرد اهداف خود را تعیین میکند، برنامههای مطالعه میسازد و ابزارها و منابع لازم برای یادگیری را مشخص میکند.
۲. مطالعه (یادگیری اطلاعات): در این مرحله، فرد اطلاعات مربوط به موضوع خود را میخواند، مطالعه میکند، ویدئوها یا مطالب مرتبط را مشاهده میکند و از منابع مختلف برای درک موضوع استفاده میکند. همچنین ممکن است نیاز باشد در کلاس شرکت کند، نه فقط حضور فیزیکی، بلکه حضور با تمرکز کامل.
۳. مرور و تفسیر: در این مرحله، فرد اطلاعاتی را که یاد گرفته است تفسیر میکند، روی آنها تفکر میکند و ارتباطات بین مفاهیم را مورد بررسی قرار میدهد تا به یک فهم عمیقتر از موضوع برسد. مثلا بعد از کلاس کمی وقت بگذارید و یادداشتهای خود را مرور کنید. لازم نیست زمان زیادی را برای انجام این کار اختصاص دهید، اما هر چه زودتر این کار را انجام دهید بهتر است. با مرور مطالب مورد نظر بلافاصله بعد از کلاس، در حالیکه به تازگی آموزش داده شده، میتوانید نقاط ضعف را بیابید و درک کنید در مورد چه چیزی به کمک نیاز دارید.
۴. تمرین و تثبیت (تثبیت یادگیری): در این مرحله، فرد اطلاعاتی را که آموزش دیده را با حل تمرینها، تمرینهای عملی تثبیت میکند.
۵. ارزیابی و بررسی (ارزیابی یادگیری): آخرین مرحلهای است که بسیاری آن را فراموش میکنند. مهم است که با خود نیز چک کنید چیزهایی که تا الان مطالعه کردهاید، به درستی در ذهنتان جای گرفته یا خیر. اگر خیر که باید به فکر تغییر تکنیک های مطالعه و یادگیری خود باشید. برای اطمینان از اینکه مطالعه شما موثر است، به طور منظم یک گام به عقب بردارید.
یعنی خود را ارزیابی کنید تا ببینید چقدر اطلاعاتی که آموزش دیدهاید را میتوانید به یاد آورید و آنها را به درستی استفاده کنید. این ارزیابی میتواند شامل شرکت در آزمونها، انجام تمرینهای عملی یا سوالاتی باشد که میتوانید از خود بپرسید.
آموزش مغز در تصمیم گیری درست
آموزش مغز در تصمیم گیری درست
روش صحیح مطالعه بدون فراموشی
این یک ترس رایج بین دانشآموزان و دانشجویان است. آنها مطالب را یاد میگیرند، اما باز هم ممکن است که در جلسه امتحان هر آنچه را یاد گرفتهاند، فراموش کنند. این مغز است که در آخرین مرحله یعنی ارزیابی و استفاده از هر آنچه یاد گرفته، ممکن است خالی شود و اصطلاحا همه چیز فراموش شود. آن هم دلایل مختلفی دارد که مهمترین آن، استرس است. روش صحیح مطالعه یعنی ایجاد عادات خوب که به حافظه ما فرصت میدهد تا اطلاعات مهم را تثبیت کند تا فراموش نشود. برخی از این ترفندها عبارتند از:
برای موفقیت برنامهریزی کنید
برای مطالعه موفق برنامهریزی کنید و با خود جملاتی مثل «من هرگز این را یاد نخواهم گرفت» را تکرار نکنید. اگر در مورد چیزی که میخواهید یاد بگیرید انگیزه داشته باشید، زمان بیشتری همراه با آرامش برای یادگیری موثر آن خواهید داشت.
ساخت برنامه مطالعه
یک برنامهی مطالعه خوب بسازید و به آن پایبند باشید. زمانی را برای تفکر در زمانی که بیشتر بیدار و قادر به تمرکز هستید، بگذارید. برای برخی افراد، این ممکن است فوراً پس از مدرسه باشد. دیگران ممکن است راحتتر بتوانند یاد بگیرند، اگر پس از مدرسه استراحت کنند و کمی قبل از باز کردن کتابها استراحت کنند. به هر حال که شما هنگام مطالعه را انتخاب میکنید، اگر هر روز کمی مطالعه کنید (به مدت ۳۰ تا ۶۰ دقیقه) به جای مطالعه لحظهآخری، مطالب بیشتری را یاد میگیرید.
به یاد داشته باشید که استراحت کوتاه را در برنامه مطالعه خود در نظر بگیرید. استراحت به مغز شما فرصت میدهد تا اطلاعاتی را که به تازگی مطالعه کردهاید، جذب کند. در طول استراحت، مفید است یک پیادهروی کوتاه داشته باشید یا کمی هوای تازه دریافت کنید که به پاک شدن ذهن شما کمک میکند.
مطالب را با صدای بلند بخوانید
استفاده از حواس چندگانه میتواند به شما در حفظ اطلاعات بیشتر کمک کند؛ بنابراین حتی گفتن کلمات با صدای بلند و سپس شنیدن آنها میتواند مفید باشد. اگر در کتابخانه یا جای دیگری هستید که نمیتوانید با صدای بلند صحبت کنید، سعی کنید اطلاعات را به زبان بیاورید.
مطالب را تکرار کنید
برای اینکه یک مفهوم از حافظه کوتاهمدت به حافظه بلندمدت منتقل شود، دو چیز باید اتفاق بیفتد: مفهوم باید ماندگار و تکرار شود. از تکنیک تکرار و مرور مطالبی که یاد گرفتهاید برای ثبت نهایی اطلاعات در ذهن خود استفاده کنید. تکنیکهای تکرار میتواند شامل مواردی مانند نکتهنویسی و خودآزمایی باشد.
مطالعه و تکرار را در چند روز فاصله دهید و شروع به افزایش زمان بین هر جلسه مطالعه کنید. فاصله گرفتن از آن و افزایش تدریجی زمانهای بین آنها میتواند به ما کمک کند تا از تسلط بیشتر مطمئن شویم و مفاهیم را در جای خود نگه داریم.
گروههای معنایی بسازید
یکی از تکنیک های مطالعه و یادگیری بدون فراموشی، ساخت گروههای معنایی بین مطالب است. برای مثال کلماتی که معانی مشابه یا مرتبطی دارند، میتوانند با یکدیگر مرتبط کنید. گاهی هم از ترفند تضاد استفاده کنید، مثلا کلماتی را که باهم متضاد هستند را در کنار هم قرار دهید.
نقشه ذهنی ایجاد کنید
از ترفندهای مطالعه و یادگیری بدون فراموشی، ایجاد نقشه ذهنی یا مایند مپ است. نقشههای ذهنی نمودارها یا تصاویری هستند که میتوانید برای سازماندهی بصری اطلاعات ایجاد کنید. آنها به نشان دادن روابط بین اطلاعات کمک میکنند تا بتوانید ارتباطات بین مفاهیم یا گروههای مختلف داده را بهتر و راحتتر درک کنید. با درک بهتر اینکه چگونه بخشهای مختلف به یکدیگر متصل میشوند، میتوانید آنها را بهتر به خاطر بسپارید و در زمان آزمون به یاد آورید.
❌ دیگه به کسی نگو با استعداد | Fixed Mindset Versus Growth Mindset
روش مطالعه PQ4R
روش مطالعه PQ4R یک روش مطالعه موثر است که برای درک بهتر و یادگیری مطالب استفاده میشود. این روش شامل مراحل مختلفی است که هر کدام به یک جنبه از فرایند یادگیری توجه دارند. در زیر توضیحی در مورد هر یک از مراحل PQ4R بیان کردهایم:
1. P: Preview (پیشنمایش):
- در این مرحله، مطالب کلی و مراجع قبل از مطالعه کتاب یا متن مرور میشود.
- مشاهده سریع مطلب و درک مفهوم کلی.
2. Q: Question (سوال):
- در این مرحله، سوالاتی در مورد موضوعات مطالعه شده ایجاد میشود.
- سوالاتی که کمک میکنند تا مطلب بهتر درک شود و اطلاعات را دوباره یادآوری شود.
3. 4R: Read, Reflect, Recite, Review (خواندن، تفکر، بازگویی، بررسی):
- Read (خواندن): مطالعه متن با دقت زیاد.
- Reflect (تفکر): پس از خواندن هر قسمت، مورد ارزیابی قرار میگیرد تا بهترین درک از مطلب به دست آید.
- Recite (بازگویی): تمرین اطلاعات به صورت شفاهی یا با نوشتن از اینکه مطالب به خوبی یادآوری میشود، اطمینان حاصل شود.
- Review (بررسی): مطالب مطالعه شده مرور میشود و از روشهای مختلفی مانند نوشتن یادداشتها یا استفاده از کارتهای حافظه برای تثبیت اطلاعات استفاده میشود.
روش مطالعه SQ3R
روش مطالعه SQ3R یک روش موثر برای مطالعه و درک متون است که توسط فرانسیس پ. رابینسون (Francis P. Robinson) به عنوان یک روش ساده و موثر در کتابخانهها معرفی شد. این روش که یکی از تکنیک های یادگیری و مطالعه است شامل پنج مرحله است که با حروف اول کلمات انگلیسی Sq3r نمایان میشود. در زیر به توضیح هر یک از این مراحل پرداختهایم:
- S: Survey .1 (بررسی)
- در این مرحله، متن را به صورت کلی مرور میکنید، بدون اینکه به جزئیات عمیق توجه کنید.
- شما به دنبال یک مرور سریع و کلی از متن برای درک مفهوم کلی و ساختار کلی مطلب هستید.
- Q: Question .2 (پرسش)
- در این مرحله، سوالاتی در مورد موضوعات مطالعه شده میسازید.
- شما سعی میکنید سوالاتی برای خود ایجاد کنید که بهترین درک از مطلب را به شما ارائه دهند.
- R: Read .3 (خواندن)
- در این مرحله، متن را به دقت و با تمرکز خوانده و جزئیات را متوجه میشوید.
- شما به دنبال مطالعهی معنادار و با انگیزه برای درک کامل مطلب هستید.
- R: Recite .4 (بازگویی)
- پس از خواندن هر قسمت، مفاهیم را به زبان خودتان بازگو کنید یا آنها را در کتاب یادداشت کنید.
- این کار به شما کمک میکند تا اطلاعات را به یاد بیاورید و درک خود را از مطلب ارتقا دهید.
- R: Review .5 (مرور)
- در این مرحله، مطالب مطالعه شده را مرور کرده و از روشهای مختلفی مانند نوشتن یادداشتها یا از کارتهای حافظه برای تثبیت اطلاعات استفاده کنید.
- مرور دورهای مطالب به شما کمک میکند اطلاعات را بهتر به یاد بیاورید و مفهوم مطلب را نگه دارید.
⭕️تکنیکهای علمی افزایش سرعت یادگیری
افزایش یادگیری هنگام مطالعه برای کنکور و امتحان
برای افزایش یادگیری هنگام مطالعه برای کنکور و امتحان میتوانید مراحل زیر را دنبال کنید:
- شناسایی موضوع: قبل از آغاز مطالعه کتاب درسی، با نوشتن همه چیزی که از آن برای یادآوری در ذهن دارید، درک خود را از موضوع تازه کنید.
- آموزش به دیگری: برای شروع در یک برگه خالی، هر آنچه را که مطالعه کردهاید را به زبان ساده به فرد دیگری آموزش دهید.
- مرور مطالب: هر آنچه را که مطالعه کردهاید را با خود مرور کنید. مرور و تکرار یکی از چرخههای اصلی و مهم یادگیری است.
- سازماندهی و سادهسازی مطالب: تصاویر و نمودارها را اضافه کنید تا حافظه بصری شما را تحریک کنند. با استفاده از هایلایتر یا هر چیز دیگری بخشهای مهم را نشانهگذاری کنید و تا جای ممکن مطالب را برای خود ساده کنید.
افزایش و تقویت تمرکز در روش صحیح درس خواندن
برای بهرهوری بهتر از تکنیک های مطالعه و یادگیری، باید تمرکز خود را افزایش دهید. چندین تکنیک میتواند به شما کمک کند تا تمرکز خود را بهبود بخشید. تمرکز به تلاش ذهنی اشاره دارد که شما به آنچه در حال کار بر روی آن یا یادگیری آن در حال حاضر هستید، هدایت میکند. اگر شما هم جزو آن دسته از افرادی هستید که سعی میکنید روی یک چیز تمرکز کنید اما نمیتوانید، تکنیکهای زیر را در نظر بگیرید:
به مغز خود آموزش دهید
یکی از تکنیک های مطالعه و یادگیری موثر برای افزایش تمرکز، آموزش به مغز است. برخی از بازیهای فکری مانند سودوکو، پازل یا شطرنج میتوانند به توسعه حافظه کاری و حافظه کوتاهمدت شما کمک کنند، همچنین مهارتهای پردازشی و حل مسئلهی شما را تقویت کنند.
خواب کافی داشته باشید
خواب ناکافی میتواند به راحتی تمرکز را مختل کند، به غیر از سایر عملکردهای شناختی، مانند نقص حافظه و توجه. کمبود خواب گاه به گاه ممکن است مشکلات زیادی برای شما ایجاد نکند، اما نداشتن روتین خواب منظم می تواند بر خلق و خو و عملکرد تأثیر بگذارد. به همین دلیل برای افزایش تمرکز و استفاده بهتر از تکنیک های مطالعه و یادگیری، خواب کافی است.
ورزش کنید
ورزش برای افزایش تمرکز موثر است. مطالعهای در سال ۲۰۱۸ که روی ۱۱۶ دانشآموز کلاس پنجم انجام شد، شواهدی را نشان داد که نشان میدهد فعالیت بدنی روزانه میتواند به بهبود تمرکز و توجه تنها پس از ۴ هفته کمک کند. (منبع)
زمانی را در طبیعت بگذرانید
ایکی از روشهای افزایش تمرکز، گذراندن زمانی از روز به بیرون و طبیعت است.، مثلا کمی در پارک قدم بزنید و سپس مطالعه را شروع کنید. نشستن در باغ یا حیاط خلوت نیز میتواند کمککننده باشد. هر محیط طبیعی دارای مزایایی است.طبق بیانیههای انجمن روانشناسی آمریکا (APA)، گذراندن زمان در طبیعت میتواند تاثیر مثبتی بر سلامت جسمی و روانی داشته باشد. (منبع)
به موسیقی گوش دهید
گوش دادن به موسیقی در حین کار یا مطالعه ممکن است به افزایش تمرکز کمک کند، اما این به خود فرد بستگی دارد. حتی اگر هنگام کار از گوش دادن به موسیقی لذت نمیبرید، استفاده از صداهای طبیعت برای پنهان کردن صداهای اضافی نیز میتواند به بهبود تمرکز و سایر عملکردهای مغز کمک کند. همچنین این یکی از تکنیک های مطالعه و یادگیری موثر است که با افزایش تمرکز به شما کمک میکند.
سوالات متداول
- با چه تکنیکهایی میتوانم بهتر یاد بگیرم؟
تکنیک های مطالعه و یادگیری مثل گوش دادن به موسیقی، تعیین مکان، تقسیمبندی مراحل یادگیری، استفاده از مهارتهای مرتبط به جای محدودیت، یادداشتبرداری میتوانند به باعث شوند تا بهتر و موثرتر یاد بگیریم.
- آیا افزایش تمرکز روی یادگیری عمیق تاثیر دارد؟
بله، مغز و حافظه ما یک بخش مهم این ماجرا هستند که با خواب کافی، استراحت مابین یادگیری مطالب و گاهی رفتن به طبیعت میتوان تمرکز را افزایش داد و یادگیری عمیق را تجربه کرد.
- آیا بازیهای فکری میتوانند به بهبود تمرکز و یادگیری کمک کنند؟
بله، یکی از روشهای کارآمد و تکنیک های مطالعه و یادگیری موثر، افزایش تمرکز است. بازیهای فکری مثل شطرنج و سودوکو به بهبود تمرکز کمک میکنند.
- روش مطالعه PQ4R چیست؟
روش مطالعه PQ4R، یک رویکرد ساختاریافته برای مطالعه و یادگیری است. مخفف PQ4R مخفف عبارت Preview Question ،Read ،Reflect، Recite و Review است.
سخن پایانی
در این نوشتار از رادیو بینا سعی کردیم تا کارآمدترین بهترین تکنیک های مطالعه و یادگیری را مطرح کنیم. تکنیکهایی که برای یادگیری و مطالعه در منزل، کتابخانه یا حتی خوابگاه قابل اجرا و موثر هستند.
در اینجا متوجه شدیم که اولین پازل مرتبط با یادگیری، مغز و حافظه ماست که برای افزایش تمرکز نیاز به خواب کافی، استراحت، انگیزه، تغذیه سالم و ورزش دارد. انتخاب یک مکان مناسب برای یادگیری و محدود کردن هر چیزی که باعث حواسپرتی میشود نیز میتواند به ما کمک کند تا بدون ترس از فراموشی مطالبی که یاد گرفتهایم، وارد آزمون شویم.
منابع:
⭕️ اطلاعیه جدید
هم اکنون بسته جدیدموزیکهای دلتا برای بهبود کیفیت خواب به همراه یوگای نیدرا که حالتی شبیه به خواب را در شما ایجاد میکند، در وبسایت آماده استفاده شماست. همچنین دوستانی که بسته قبلی با عنوان «فرکانسهای افزایش تمرکز و کارایی مغز» را تهیه کردند، موزیک های جدیدی به این بسته اضافه شده که برای تقویت یادگیری بسیار مؤثره. برای دسترسی به این آپدیت جدید نیاز به خرید مجدد بسته ندارید و فقط کافیه به حساب کاربریتون که این محصول را قبلاخریداری کردید، وارد بشید.
⭕️ خبر جدید چی داریم؟
🔆لينك دسترسى به فركانس خواب عميق و يوگا نيدرا👇
🔆لينك دسترسى به فركانس تقويت حافظه و قدرت يادگيرى👇
ورکشاپ تلهها در وبسایت بارگذاری شده و میتونید به فایل های صوتی و ویدئوهای آموزشی این دوره دسترسی داشته باشید. وارد وبسایت رادیو بینا بشید و در قسمت ورکشاپ ها، در این ورکشاپ ثبت نام کنید. راستی یادتون نره پیش نیاز این دوره، ورکشاپ پیله ست که رایگانه. اما برای تاثیر بیشتر، بهتره اول ورکشاپ پیله را بگذرونید.
📌ورکشاپ تلهها شروع شده و میتونید شروع به مطالعه دروس کنید.
ورکشاپ رایگان شناسایی طرحوارهها( تلهها)
📌پیش نیاز دوره تله ها
ورکشاپ 21 روزه پیله
منتظر نظرات پرمهرتون هستیم. هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.
#psychology_plus #هم-قبیله-شو #هم_قبیله
📌 لطفا سوالات خودتون رو در انجمن رادیو بینا مطرح کنید؛ تا مشاورین و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند.
---------------------------------------------------------------
لینک های ورود به شبکه های اجتماعی رادیو بینا
نظرات
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند