چرا به خودکشی فکر میکنیم؟! + راه جایگزین

چرا به خودکشی فکر میکنیم؟! + راه جایگزین

2871 نفر
Reading Time زمان مطالعه: 11 دقیقه
دسته بندی: مهارت‌های اجتماعی

فهرست مطالب

ممکن است هر کدام از ما به خودکشی فکر کرده باشیم، اما این موضوع به تنهایی نگران کننده نیست. زمانی که افکار فعال در مورد پایان دادن به زندگی و راه های انجام خودکشی در ذهن خود داریم، ممکن است تحت تاثیر افکار خودکشی قرار گرفته باشیم. شاید شما تصمیم جدی برای پایان دادن به حیات خود نداشته باشید اما ممکن است به مرگ و مردن زیاد فکر کنید. افکار خودکشی به صورت تفکر مداوم در مورد راه های خودکشی، باور به اینکه زندگی ارزش زیستن را ندارد و حتی آرزوی توانایی اتمام زندگی بروز پیدا کند. این افکار میتواند در ما احساس ناتوانی و نا امیدی ایجاد کند و به ما این اجازه را ندهد که به دنبال حمایت دیگران برویم. اگر در مورد این افکار نیز با کسی صحبت کنیم ممکن است با واکنش تند آنها مواجه شویم. احتمال دارد دیگران ما را به خاطر داشتن این افکار سرزنش کنند و ما را افراد بی مسئولیت و ترسویی بپندارند. اما اگر با افکار خودکشی مواجه هستیم، چطور باید با آن مقابله کنیم. پاسخ این سوال را در ادامه این مقاله متوجه خواهید شد.


 

آیا خود کشی پدیده اجتماعی است؟

بسیاری از ما تصور می‌کردیم که خودکشی یک مقوله کاملا شخصی و فردی است؛ در حالیکه معضلی اجتماعی است که شرایط جامعه کاملا روی تصمیم فرد تاثیر دارد. خودکشی پدیده اجتماعی است که بیان تعاریف دقیق از آن می‌تواند دشوار باشد و در هر جامعه‌ای آمار متفاوتی را در بر می‌گیرد. به طور کلی خودکشی عملی است که بدون کمک گرفتن از دیگران یا اصطلاحا بدون مزاحمت، برای پایان دادن به زندگی انجام می‌شود.
با توجه به آمار جهانی حدود 800 هزار نفر در طول سال اقدام به خودکشی می‌کنند که این آمار دقیقا دو برابر آمار کشته‌های بر اثر قتل است. این پدیده اجتماعی ناخوشایند و تلخ انتهای ناامیدی فرد است که تصور می‌کند دیگر نمی‌تواند به زندگی ادامه دهد.
در حقیقت سیگنالی است که نشان می‌دهد زندگی چقدر برای کسانی که در همین جامعه زندگی می‌کنند، دشوار و غیر قابل تحمل است. معمولا چنین برآورد می‌شود که خودکشی در نتیجه افسردگی، سوگ، فروپاشی و از دست یک رابطه، مشکلات مالی و عدم قبولی در اجتماع رخ می‌دهد. رادیو بینا راهکار هایی را برای درمان افسردگی به شما پیشنهاد داده است.
گاهی هم ممکن است فرد نوعی تمایل ذاتی به عدم وجود داشته باشد. با توجه به اینکه انسان تنها فردیت نیست، باید زمینه اجتماعی موضوع خودکشی را نیز در نظر بگیریم. طبق تحقیقی که امیلی دورکیم (Emilie Durkheim) جامعه‌شناس فرانسوی درباره خودکشی در جامعه سرمایه‌داری مدرن انجام داد به این نتیجه رسید که:

 اتفاقات شخصی کمتر می‌تواند فرد را به سمت پایان دادن به زندگی سوق دهد، اما زمانی که واقعه‌ای به خاطر شرایط اجتماعی باشد، تاثیر آن روی فرد به مراتب بیشتر است.او دریافت که هر چه کشوری توسعه‌یافته‌تر باشد، جامعه آن پراکنده‌تر میشود؛ بنابراین احساس شکست و ناامیدی نیز بیشتر خواهد شد.  



podcast picture

تکنیک طلایی مقابله با افسردگی اپیزود #۲


علائم فکر به خودکشی

خودکشی یک بیماری روانی نیست، بلکه پیامد جدی ناشی از اختلالات روانی درمان نشده مثل افسردگی، دو قطبی، شخصیت مرزی و اضطراب است. هر یک از علائم فکر به خودکشی که در ادامه بیان می‌کنیم می‌تواند یک نشانه جدی برای پایان دادن به زندگی باشد:
  • غمیگینی طولانی‌مدت و بدخلقی شدید، نوسانات رفتاری و بروز خشم غیرمنتظره.
  •  احساس ناامیدی بسیار شدید نسبت به آینده
  •  مشکلات مرتبط با خواب
  • آرامش و سکوت ناگهانی پس از گذراندن یک دوره افسردگی که ممکن نشانه‌ای برای پایان دادن شخص به زندگی باشد.
  •  برداشت پول از حساب و دور شدن از اجتماع، بیزاری از بودن در جمع و فعالیت‌های گروهی. این شامل همه فعالیت‌هایی است که فرد قبلا از آن لذت می‌برده، اما اکنون دیگر برای او اهمیت ندارند.
  •  بروز تغییرات ناگهانی در رفتار و ظاهر؛ فردی که قصد خودکشی دارد ممکن است به ناگاه تغییراتی در رفتار یا ظاهر خود ایجاد کند. یا اینکه اصلا به آراستگی ظاهری خود اهمیت ندهد.
  •  آسیب رساندن به خود؛ بروز رفتارهای خطرناک مثل رانندگی بی‌احتیاط و افزایش مصرف مواد مخدر و الکل، امکان دارد نشانه‌هایی باشد که فرد دیگر به زندگی خود اهمیت نمی‌دهد.
  •  تهدید یا هشدار درباره مرگ؛ افرادی که قصد دارند دست به خودکشی بزنند، یک نشانه‌ای را بیان کنند که شاید آنچنان هم محسوس نباشد. مثلا اینکه درباره مرگ زیاد صحبت یا بگویند که بهتر بود من اینجا نبودم. درحالیکه همه کسانی که اقدام به خودکشی می‌کنند این جملات را نمی‌گویند، اما هر سخن تهدید به خودکشی باید جدی گرفته شود.

podcast picture

چطور چیزی که آزارم میده را رها کنم؟


هنگامی که افکار خودکشی داریم چه کنیم؟

گاهی اوقات آنقدر در زندگی احساس رنج و فقدان را تجربه می‌کنیم که ممکن است ناامیدی به سراغمان بیاید. مثل زمانی که فکر می‌کنیم هیچ راهی برای موفقیت وجود ندارد، جز اینکه همه چیز را تمام کنیم و به زندگی خود پایان دهیم.
هر چند که افکار خودکش موقتی به ذهن ما خطور می‌کنند، اما خطرناک هستند. به همین دلیل باید درمان را در پیش بگیریم و از کمک‌ها و حمایت اطرافیان استفاده کنیم. زمانی که مدام چنین جمله‌هایی مثل «دیگر هیچ چیز درست نخواهد شد»، «الان خیلی دیر است و هیچ کس نمی‌تواند به من کمک کند» یا «احساس می‌کنم تسلیم شدم» را با خود تکرار می‌کنید، زمان آن رسیده به یک مشاوره مراجعه کنید و درباره احساسات منفی و ناخوشایندی که شما را از زندگی ناامید می‌کنند، صحبت کنید.

راهکارهای دیگر برای مقابله با افکار خودکشی:
  • با دوستان و نزدیکان خود تماس بگیرید و درباره احساسی که دارید، صحبت کنید. از حمایت عاطفی آن‌ها بهره‌مند شوید تا احساس امید و امنیت دوباره در شما شکل بگیرد.
  •  به یک جای امن مثل کتابخانه عمومی بروید تا افکار خودکشی را در خود منحرف کنید.
  •  اگر در خانه هستید، بهتر است به جمع خانواده بپیوندید. اگر هم تنها هستید، در را قفل کنید تا به جعبه داروها و هر چیز خطرناکی که شما را ترغیب به خودکشی می‌کنند دسترسی نداشته باشید.
  •  از مصرف الکل و هرگونه مواد مخدر دوری کنید؛ نوشیدن الکل و استعمال مواد مخدر می‌تواند شما را نسبت به احساس ناراحتی بی‌حس کنند، اما بیشتر به تفکرات خودکشی دامن می‌زنند.
  •  کارهایی که به آرامش شما کمک می‌کنند را انجام دهید. مثلا اینکه پیاده‌روی کنید و حیوان خانگی خود را در آغوش بکشید. به موسیقی آرامش‌بخش گوش دهید، غذاهایی را که دوست دارید بخورید و نوشیدنی مورد علاقه‌تان را بنوشید. عکس افرادی که دوست‌شان دارید را نگاه کنید. همه این‌ها کمک می‌کند تا اضطراب کاهش یابد و با دید بهتری به زندگی ادامه دهید.

podcast picture

درمان وسواس های فکری


علت بروز افکار خودکشی

برخی از علل شایع بروز افکار خودکشی به خاطر کنار آمدن فرد با یک مشکل در زندگی است. این مشکلات ممکن است موارد زیر باشند:
  •  اختلالات روحی و روانی
  •  هرگونه تعصب مرتبط به جنسیت، نژاد یا ناتوانی جنسی.
  •  سوگ و فقدان از دست دادن فرد عزیز
  •  مبتلا به بیماری جسمی در طولانی‌مدت که همراه با درد است.
  •  مشکلات مالی و مسکن مثل بی‌خانمانی
  •  در زندان بودن
  •  انزوا و تنهایی
  •  بارداری و افسردگی پس از زایمان
  •  احساس بی‌کفایتی
  •  سوء مصرف مواد
  •  فشار فرهنگی و جامعه مثل ازدواج از سر اجبار
  • انتظارات جامعه

درمان فکر به خودکشی

برای درمان فکر به خودکشی می‌توانید از خانواده و عزیزان خود کمک بگیرید. در صورت نیاز به مشاوره مراجعه کنید. سعی کنید کارهایی را انجام دهید که به شما آرامش و امید بیشتری برای ادامه زندگی می‌دهد.
برای آنکه افکار مزاحم خودکشی را مدیریت کنید، روش‌های زیر را پیش بگیرید:
نشانه‌های فکر به خودکشی را بشناسید. مثلا به محض اینکه احساس ناامیدی، انزوا و اینکه باری برای دیگران هستید را در خود داشتید، از کمک حرفه‌ای  روانپزشک یا روان درمانگر بهره‌مند شوید.
هر عاملی که موجب حواس‌پرتی شما می‌شود را دنبال کنید و از انزوا فاصله بگیرید. ورزش کنید و با دیگران هم‌صحبت شوید. کارهای گروهی و جمعی انجام دهید.
از خود مراقبت کنید و از نیازهای جسمی خود غافل نشوید. تا جایی که می‌توانید غذاهای مفید بخورید و هیدراته بمانید. به خواب خود اهمیت دهید و بین 7 تا 9 ساعت بخوابید. پیشنهاد میشه که مقاله غذا های حاوی سلینیوم را امتحان کنید.

برخورد صحیح با فردی که در فکر خودکشی است

اگر فردی در اطراف شماست که به فکر خودکشی است، اولین کمکی که می‌توانید به او کنید این است که به او گوش دهید و حمایت عاطفی خود را به او ابراز کنید. اگر این توانایی را در خود می‌بینید که می‌توانید به حرف او گوش کنید، می‌توانید از او درباره احساساتش بپرسید. مثلا اینکه بپرسید در آن لحظه چه احساسی داشتی یا اینکه بعد چه اتفاقی افتاد؟!
حتما به فرد مقابل زمان بدهید؛ زیرا ممکن است با شنیدن احساسات و افکار او شما نیز دچار اضطراب شوید.
او را جدی بگیرید؛ زیرا افرادی که سراغ خودکشی می‌روند، براساس آنچه که احساس می‌کنند نیز عمل خواهند کرد. بهتر است افکار خودکشی او جدی بگیرید.
موضوع را نپیچانید؛ زیرا هنوز یک تابو درباره خودکشی وجود دارد، برای افرادی که این احساس را تجربه می‌کنند ممکن است دور زدن موضوع درک را سخت‌تر کند. سوال مستقیم درباره اینکه احساس خودکشی دارید؟! یا اینکه می‌خواهید به زندگی خود پایان دهید؟! با افرادی که تفکر خودکشی دارند، کمک‌کننده است.
 

افکار خودکشی را بازگو کنید

افکار خودکشی را بازگو کنید

با فردی که دوستش دارید و به اعتماد دارید در مورد افکارتان صحبت کنید. این افراد میتوانند از نظر عاطفی شما را حمایت کنند و باعث شوند احساس امنیت پیدا کنید. اگر نمیدانید که چطور باید این مساله را بازگو کنید، با یک متخصص مشاور فردی در این مورد صحبت کنید. آنها میتوانند شما را برای حل این مشکل راهنمایی کنند و شنوای حرف های شما هستند.

به یک نقطه امن بروید

اگر تحت تاثیر شدید افکار خودکشی هستید، حتما به یک جای امن بروید. مکان های عمومی، کتابخانه، منزل یک دوست یا جایی که احساس راحتی به شما دست میدهد. حتی برای اینکار میتوانید اتاق خود را عوض کنید. ابزار و لوازم خطرناک مثل اسلحه، چاقو، طناب، سموم و سایر چیزهایی که ممکن است وسوسه شما را تبدیل به عمل کند، از دسترس خود دور نگه دارید. پیشنهاد می شود کتاب زندگی دوباره که به صورت رایگان در مجموعه رادیو بینا در اختیار شما قرار گرفته است را مطالعه کنید.


از مصرف الکل و مواد مخدر خودداری کنید
یکی از دلایل بروز افکار خودکشی در افراد میتواند به علت سو مصرف الکل یا مواد مخدر باشد. الکل و مواد نه تنها نمیتواند احساس و افکار خودکشی را از بین ببرد، بلکه ممکن است احساسات را در ما تشدید کرده و بروز خودکشی را در ما بیشتر کند. این موارد افسردگی را در ما تقویت میکند و به افکار خودکشی قوت میبخشد.

از تکنیک های مقابله ای استفاده کنید

از منزلتان خارج شوید و خودتان را تنها نگذارید. به پیاده روی بروید و تمرینات تنفس عمیق را انجام دهید. تمرکز خودتان را بر روی زمان حال متمرکز کنید و در مورد گذشته و آینده فکر نکنید. ذهن خودتان را با چیزهایی که موجب سرگرمی شما میشوند مشغول کنید و فعالیت های لذت بخش انجام دهید. هر روز این موارد را تکرار کنید.

علائم بروز این افکار را شناسایی کنید

چه چیزی باعث شده است که شما به خودکشی فکر کنید؟ آیا اخیرا با شکست عاطفی یا مالی شدیدی رو به رو شده اید؟ آیا از همسرتان جدا شده اید؟ آیا عزیزی را اخیرا از دست داده اید؟ تمامی این عوامل میتواند در ما احساس ناامیدی و یاس شدیدی ایجاد کند و موجب بروز افکار خودکشی در ما بشود. ممکن است احساس کنید که در گوشه ای به دام افتاده اید؛ در این مواقع حتما از کمک دیگران استفاده کنید.

از کمک متخصصین حوزه سلامت روان استفاده کنید

مطمئنا افکار خودکشی مساله کوچکی نیست که نسبت به آن بی تفاوت باشید. حتی امکان دارد نتوانید به صورت صحیح به تنهایی با آن مقابله کنید و اوضاع از کنترل شما خارج شود. در این مواقع حتما نزد یک روانشناس یا مشاور فردی بروید و در مورد افکاری که دارید صحبت کنید. مسائلی که نمیتوانید پیش کسی بازگو کنید را نزد آنها مطرح کنید و کوچکترین جزییات را از قلم نیاندازید.

از تنهایی و انزوا فاصله بگیرید

در دسترس باشید

از تنهایی و انزوا فاصله بگیرید. سعی کنید با کسانی که دوستشان دارید هر روز ارتباط برقرار کنید و آنها را در جریان وضعیت روحی خود قرار بدهید. زمانی که در کنار افراد که به شما اهمیت میدهند هستید، بهتر میتوانید با بحران سلامت روان مواجه شوید. تعارف را کنار بگذارید و از کسی که دوستش دارید درخواست کنید که چند روز با شما همراهی کند.

به سلامت فردی خود اهمیت بدهید

به نیاز های فردی و فیزیکی خود در مواقعی که با این افکار مواجه شدید، توجه کنید. متاسفانه افکار خودکشی باعث میشود که نسبت به وضعیت جسمی و روحی خود بیتفاوت شویم و توجهی به سلامت خود نداشته باشیم. تغذیه مناسب داشته باشید، ورزش کنید، خواب کافی داشته باشید و مطالب انگیزشی بخوانید. تمام تلاش خود را بکنید تا ذهن خود را منحرف کنید. شما می توانید از طریق مجموعه مقالات مهارت های اجتماعی نیز دیدن فرمایید.


podcast picture

افسرگی همسر


سوالات متداول

  • چرا خودکشی زیاد شده؟
با توجه به اینکه آمار دقیقی از تعداد خودکشی در طول سال وجود ندارد، اما خبرها حاکی از زیاد شدن خودکشی است. دلایل زیادی در وقوع این امر دخیل هستند مثل تمایل افراد به گوشه‌گیری و انزوا، شرایط سخت اجتماعی و مالی و افزایش بیماری‌های روحی و روانی.

  • علت افکار خودکشی چیست؟
دلایل افکار خودکشی ممکن است به خاطر مشکلات روحی و روانی، افسردگی، سوگ و فقدان، ناامیدی و موقعیت اجتماعی و مالی بد باشد. گاها نیز به خاطر تعصب‌های نژادی و بی‌کفایتی نیز فرد به فکر خودکشی و پایان دادن به زندگی می‌افتد. در بانوان باردار نیز به خاطر تغییرات هورمونی و افسردگی بروز می‌دهد. 

  • افکار خودکشی چیست؟
به افکار فعال یا غیر فعال در مورد مرگ یا شیوه های پایان دادن به زندگی افکار خودکشی میگویند.

  • افکار خودکشی چرا بروز پیدا میکند؟
ممکن است به علت مواجه شدن با شکست عاطفی یا مالی شدید، مرگ عزیزان، نا امیدی و ناتوانی در دستیابی به اهداف، تغییر نگرش و جهان بینی به سمت پوچ گرایی از عوامل بروز این افکار میباشد.

  • چگونه میتوان با افکار پایان دادن به زندگی مقابله کرد؟
از تنهایی و انزوا فاصله بگیرید و در دسترس باشید. با دوستان و عزیزان خود در ارتباط باشید و افکار خود را نزد افراد متخصص بازگو کنید. از تکنیک های مقابله ای استفاده کنید و به سلامت خود اهمیت دهید.

سخن پایانی

ممکن است بسیاری از ما سال ها درگیر افکار خودکشی غیر فعال باشیم. بی عدالتی، نابرابری، جنگ، فقر، بحران های اجتماعی و مسائل بسیاری میتواند باعث بروز این افکار در ما بشود. زیرا این مسائل بسیار ناامید کننده و منفی میباشد و بر روی قوی ترین افراد نیز ممکن است تاثیر منفی بگذارد. لذا این وظیفه ماست که نسبت به بروز این افکار توجه زیادی داشته باشیم و علت بروز آن را بررسی کنیم. اگر به درستی توانستیم تشخیص بدهیم که چرا به خودکشی فکر میکنیم میتوانیم راهکار مناسبی را برای مقابله با آن اتخاذ کنیم. به نظر شما، چه راهکار دیگری برای مقابله با این افکار میتوان برشمرد؟ با نظرات خود ما را در ارتقای این مطلب یاری کنید.
ترجمه:
منبع:

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

مقالات دیگر

آخرین مطالب

خلاصه مقالات نوروسايكلوژى شماره چهارم
خلاصه مقالات نوروسايكلوژى شماره چهارم
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)