تروما چیست؟ علت ها و درمان | کاملا علمی

تروما چیست؟ علت ها و درمان | کاملا علمی

1438 نفر
Reading Time زمان مطالعه: 10 دقیقه
دسته بندی: پادکست روانشناسی

فهرست مطالب


podcast picture

تروما چیست؟


یکی از اولین نشانه های تروما این هست که فرد اونقدر در مورد اتفاق بدی که براش افتاده فکر میکنه که انگار همین الان در حال اتفاق افتادنه. این موضوع باعث میشه که تمرکز اونا نسبت به زمان حال از بین بره و همیشه درگیر اتفاقات تلخ گذشته باشن.
۳ نشانه دیگه هم در اپیزود گفتیم که میتونید کاملش را در اپیزود و پادگیرهایی که پادکست گوش میکنید ، بشنوید، از کانال تلگرام و وبسایت رادیو بینا هم میتونید به اپیزود کامل دسترسی داشته باشید.


تروما یا روان زخم چیست؟

در کلاف بافته زندگی روزمره، حفره‌هایی هستند که گاهی دهان باز می‌کنند و بسیاری از ما درونشان سقوط می‌کنیم و به جایی دیگر فرو می‌افتیم. جایی که در‌گذار از آن احساس سرمای زمستان را می‌کنیم. همه‌ی ما به نحوی ناخواسته در فصل زمستان زندگی خود گیر افتاده‌ایم و شاید بار‌ها و بار‌ها آن را تجربه هم کرده باشیم. طوری که انگار بین دو دنیای مختلف در حال رفت و آمد باشیم.
آنچه که در چنین دوره‌ای از زندگی حاصل می‌شود این است که گمان می‌شود از دنیا دور افتاده‌اید. احساس پس‌زدگی و درماندگی می‌کنید. حس می‌کنید بین آنچه که می‌خواهید باشد و آنچه که واقعیت موجود است سرگردانید. این احساسات زمانی رخ می‌دهد که رخداد ناگهانی مثل از دست دادن عزیزی یا رابطه عاطفی، و یا در پی تجربه کودک‌آزاری، تجاوز و... را تجربه کرده باشید.
در نهایت بسته به شدت سرمای این دوره از زندگی، آسیب یا آسیب‌های روحی و روانیست که برای افراد در معرض این پدیده‌ها و رخداد‌ها حاصل می‌شود که به آن در اصطلاح تروما یا روان زخم می‌گویند.
اگر شما هم این دوره را تجربه کرده‌اید طوری که آثار زخم‌های به جامانده از آن را در روان خود مشاهده می‌کنید و هنوز نتوانسته‌اید با آن کنار بیایید، تا انتهای مقاله همراه ما باشید که می‌خواهیم در ارتباط با انواع، علت، علائم و روش‌های مقابله با تروما یا روان زخم بیشتر صحبت کنیم.

podcast ravanshenasi

⭕️ درمان و پیشگیری از افسردگی


معنی تروما یا روان زخم

تروما واژه‌ایست یونانی به معنی زخم که آن را آسیب روانی می‌خوانند. تصور کنید در دوره‌ای از زندگی قرار گرفته‌اید که هر کاری می‌کنید راهی برای باز کردن گره‌ها پیدا نمی‌کنید و حس می‌کنید هیچ کاری از دستتان بر نمی‌آید. در چنین حالتی جریان حس درماندگی و سردرگمی را درون خود تجربه خواهید کرد.
یا تصور کنید با از دست دادن ناگهانی عزیزی در اثر مرگ یا جدایی در رابطه‌ای عاطفی مواجه شده‌اید. اضطراب دست از سرتان برنخواهد داشت. در واقع می‌توان گفت امنیت روانی فرد به خطر می‌افتد و دچار آسیب روانی می‌شود.
تا این جای راه واقعیتی است که برای هر انسانی خواسته یا ناخواسته در طول مسیر زندگی پیش می‌آید و در بسیاری از مواقع غیرقابل پیشگیری است. اما آنچه که اهمیت دارد این است که می‌توان درمان کرد، در صورتی که بتوان کمک‌ها و همراهی اثرگذار و حرفه‌ای دریافت کرد. در غیر این صورت اگر این آسیب‌ها جدی گرفته نشود می‌توانند به صورت علائم و نشانه‌های جسمی بروز و ظهور پیدا می‌کنند.
زخم عمیقی که بر اثر آسیب‌های جدی که طی اتفاقات و رخداد‌هایی ناخوشایند در طول زندگی در حالی که قابل مشاهده نیست، بر روح و روان انسان ایجاد می‌شود، در اصطلاح تروما یا روان زخم نام دارد. این زخم‌ها هرچه بیشتر به آسیب‌های دوران کودکی ارتباط داشته باشد، اثرات منفی و عمیق‌تر بیشتری بر روان انسان خواهد داشت.

اضطراب چیست و راه های مقابله با آن

اضطراب چیست و راه های مقابله با آن


تروما در پزشکی

تروما در پزشکی به هر نوع ضربه، جراحت، شوک، آسیب و حادثه که از محیط خارج و بدون دخالت عامل بیرونی بر بدن وارد می‌شود، گفته می‌شود. ترومای پزشکی در حقیقت به پاسخ روانی و فیزیولوژیکی فرد به یک تجربه منفی یا آسیب‌زا توجه دارد.

انواع تروما

 تروما در سه دسته قابل بررسی است:
۱. ترومای حاد: این نوع از تروما با وجود شدت زیادی که دارد، اما گذراست. این آسیب در اثر تجربه استرسی با سطح بالا و مواجه با اتفاقی که به خطرأفتادن امنیت فرد را منجر شده باشد، پدید می‌آید.
۲. ترومای مزمن: اگر فرد به مدت طولانی در شرایط و موقعیت آزاردهنده و آسیب‌زا قرار بگیرد، مثل: خشونت.

podcast picture

چطور مغزتان را سیم کشی کنیم!؟


علل ایجاد روان زخم یا تروما

مواجه مداوم در برابر تجربه‌های سخت وتنگنا‌های شدید و حوادث تلخ زندگی و نیز قرار گرفتن مداوم در معرض اخبار بد و هولناک باعث شوک عصبی در فرد می‌شود که بستر را برای بروز روان زخم یا تروما فراهم می‌کند.
از دیگر دلایل این آسیب روانی می‌توان به این موارد اشاره کرد:
  • بیماری سخت و تجربه مکرر حوادث تلخ که باعث می‌شوند فرد درمعرض استرس مداوم قرار بگیرد.
  • تصادفات رانندگی یا حملات شدید ناگهانی خصوصاً اگر در دوران کودکی اتفاق بیافتد آسیبی بسیار جدی خواهد بود
  • فوت ناگهانی یکی از عزیزان، پایان دادن رابطه عاطفی و تجربه تحقیر و زیر سؤال رفتن عزت و اعتماد به نفس که اغلب نادیده گرفته می‌شوند در شدت این آسیب بسیار اثرگذار است.
شدت تأثیرهمه‌ی این عواملی که ذکر شد در افرادی که زمینه‌ی قبلی استرس و اضطراب را داشته‌اند در افراد مختلف متفاوت است. بعضی ممکن است با شدت بیشتری تحت تأثیر قرار بگیرند و عده‌ای از افراد ممکن است به راحتی عبور کنند و یا با شدت کمتری در معرض باشند.

podcast ravanshenasi

⭕️ هشت نشانه که باید به تراپیست مراجعه کنید | Eight warning sign, It's time to see a therapist


علائم تروما

افراد در برابراین آسیب واکنش‌های متفاوتی چه به لحاظ جسمانی و چه به لحاظ عاطفی و احساسی از خود نشان می‌دهند که می‌توان به این موارد اشاره کرد:

نشانه‌های احساسی و عاطفی

در اغلب موارد افرادی که دچار روان زخم شده‌اند، تمامی احساس‌های منفی را باهم تجربه می‌کنند.
  • شوک و بی پناهی
  • عدم تمرکز
  • احساس غم
  • احساس گناه
  • پریشانی ذهن
  • تغییرات رفتاری
  • خشم و تحریک‌پذیری
  • بی حالی و کمبود انرژی
  • اضطراب و استرس شدید
  • بی‌اعتقادی و انکار همه چیز
  • احساس شرم و سرزنش مداوم خود
  • احساس درک نشدن توسط اطرافیان و نزدیکان

نشانه‌های جسمانی

آسیب روانی می‌تواند به صورت علائم جسمانی نیز ظهور کند:
  • سردرد
  • بی خوابی
  • درد فیزیکی
  • کابوس شبانه
  • خستگی شدید
  • انقباض عضلات
  • افزایش ضربان قلب
  • با وحشت از خواب پریدن
  • اضطراب و بی‌قراری شدید
  • امکان ابتلا به عفونت استخوانی در صورت ایجاد زخم یا شکستگی

آیا همه کسانی که تحت فشار‌های روحی قرار می‌گیرند، دچار تروما می‌شوند؟

همه‌ی افرادی که در شرایط بحران‌زا که مسبب آسیب‌های روانی است قرار می‌گیرند به یک صورت واکنش نمی‌دهند. عده‌ای که مدیریت بالایی در کنترل احساسات و عواطف خود در شرایط بحرانی دارند به نسبت کمتر دچار تروما یا روان زخم می‌شوند و حتی با بروز علائم تروما پس از چند هفته آثارش بهبود پیدا می‌کند.

آیا تروما می‌تواند مشکلات روانی ایجاد کند؟

چنانچه از نوع حاد تروما در فرد آسیب دیده بروز پیدا کند و جدی گرفته نشود، غفلت از آن می‌تواند منجر به مشکلات سلامت روان دراز مدت شود؛ از جمله اختلال استرس حاد یعنی زخم روانی که معمولاً در عرض ۳ روز پس از یک رویداد آسیب‌زا بروز می‌کند و تا یک ماه طول می‌کشد.

راهکارهایی برای درمان افسردگی شدید

راهکارهایی برای درمان افسردگی شدید


تفاوت تروما با استرس‌های نرمال

برای پی بردن به تفاوت تروما و استرس بهتر است به تعریف جداگانه‌ی این دو مقوله بپردازیم:

تروما چیست؟

پاسخی که افراد با توانایی ضعیف برای کنار آمدن با رویداد‌های دردناک زندگی می‌دهند، تروما نام دارد. آسیبی که باعث خدشه‌دار شدن احساسات و روان فرد و ایجاد حس درماندگی و کاهش توانایی درک تجربه‌ها و کنترل هیجانات و هوش عاطفی می‌شود.

استرس چیست؟

استرس الگوی پاسخ‌های اختصاصی و غیراختصاصی یک ارگانیسم به رویداد‌های محرک است که می‌تواند تعادل او را برهم زند یا از توانایی او برای مقابله فراتر رود. (انجمن روان‌شناسی آمریکا)؛ بنابراین می‌توان گفت استرس قادر به برهم زدن تعادل روانی فرد است و ممکن است آسیب‌زا باشد یا نباشد. پس استرس همیشه آسیب‌زا نیست اما تروما همیشه آسیب‌زا و عامل ایجاد استرس است. به همین جهت می‌توان گفت استرس به تنهایی مضر نیست، اما تروما همیشه مضر است.

تفاوت افسردگی و اضطراب | نکات علمی و معتبر

تفاوت افسردگی و اضطراب | نکات علمی و معتبر


ترومای دوران کودکی

درست است که کودکان در برابر اتفاقات و رخداد‌های تلخ زندگی انعطاف‌پذیر هستند اما بعضی از آسیب‌های کودکی می‌تواند تأثیر مادام العمر داشته باشند. البته نه به این معنا که اگر کودک تجربه‌ای وحشتناک را تحمل کرد، برای همیشه از نظر عاطفی دچار زخم روحی می‌شود. برای تشخیص اینکه چه زمانی می‌توان گفت که یک کودک دچار تروما شده یا نه به کمک حرفه‌ای متخصصان نیاز است که این کمک می‌تواند از آسیب‌های جدی در بزرگسالی جلوگیری کند.

روش های مقابله با روان زخم

مواجه درست با آسیب‌های روانی، احساسات و خاطرات ناخوشایند بهترین روش درمان تروما است.
از جمله روش‌ها:
  • تمرکز بر روی افکار و احساسات مثبت با تمرین ذهن آگاهی
  • انجام فعالیت‌های بدنی منظم مانند شنا، دویدن، پیاده روی و دوچرخه سواری
  • دوری از انزوای اجتماعی و در ارتباط ماندن با خانواده، دوستان نزدیک یا عزیزانتان
  • رعایت رژیم غذایی سالم، عدم مصرف الکل، مواد مخدر و حذف عادات غلط برای مراقبت از خود
همانند هر تروما و آسیب دیگر ترومای پزشکی نیز ممکن است با ضربات گسترده‌ای برای بیمار همراه باشد و از نظر جسمی و ذهنی فرد را تحت تاثیر قرار دهد؛ در حالیکه عمدتا فرد آسیب‌دیده ناشی از مسائل پزشکی ممکن است اصلا خود را لایق سوگواری نبیند. زیرا تصور اینکه هر مسئله‌ای مرتبط با سلامتی باید با پزشک معالجه و برطرف شود نیز وجود دارد.
انجام تکنیک‌های آرامش ذهن مانند تمرین تنفس عمیق، یوگا، مدیتیشن و بروز احساساتی مثل غم، خشم یا ناراحتی.

سخن پایانی

طبق مستندات بیان شده در سایت معتبر سایکولوژی تودی افسانه‌های زیادی درباره تروما وجود دارد که مانع دریافت کمک یا درک بهتر آن می‌شود. مثلا اینکه افراد در دوران کودکی آسیب‌زا هستند و همین موضوع باعث می‌شود تا افراد درد و ناراحتی‌های بسیاری را متحمل شوند.
گاهی نیز افراد روان زخم واقعی را با نوع معمولی آن اشتباه می‌گیرند. روان زخم انواع مختلفی دارد که با نشانه‌های فیزیکی و روحی و احساسی بروز می‌یابد. جالب است بدانید که با تمرکز روی افکار مثبت و فعالیت‌های بدنی منظم در کنار تراپی می‌توان آسیب‌های روانی و جسمی ناشی از آن را بهبود بخشید.

سوالات متداول

تروما یعنی چه؟
  • یک واژه‌ای یونانی که به هر نوع ضربه یا آسیب روحی و جسمی اشاره دارد.

ترومای کودکی چیست؟
  • به آسیب‌های روانی وارد شده در دوران کودکی افراد اشاره دارد.

درمان تروما چیست؟
  • با توجه به شدت آسیب‌های وارد شده به فرد و نوع آن درمان‌های متفاوتی برای روان زخم وجود دارد.

منابع:
https://www.verywellmind.com/what-is-medical-trauma-5211358
https://www.google.com/amp/s/www.psychologytoday.com/us/basics/trauma%3famp
https://www.verywellhealth.com/what-is-trauma-5212104
 

📌ورکشاپ تله‌ها شروع شده و میتونید شروع به مطالعه دروس کنید.
راهکارهایی برای بالا بردن اعتماد به نفس در زنان

ورکشاپ رایگان شناسایی طرحواره‌ها( تله‌ها) 


📌پیش نیاز دوره تله ها

ورکشاپ پیله

ورکشاپ 21 روزه پیله 


 منتظر نظرات پرمهرتون هستیم. هیچ کدام از محتواهای درج شده در رادیو بینا جنبه درمانی و تراپی نداشته و تنها تلنگری برای شماست که با واکاوي مشکلات خود، نسبت به درمان ریشه ای آن از یک مشاور و روان درمانگر کمک بگیرید.

 #psychology_plus #هم-قبیله-شو #هم_قبیله

📌 لطفا سوالات خودتون رو در انجمن رادیو بینا مطرح کنید؛ تا مشاورین و کارشناسان ما به آن پاسخ دهند. 

---------------------------------------------------------------
 لینک های ورود به شبکه های اجتماعی رادیو بینا 

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

مقالات دیگر

آخرین مطالب

هشت راز برای مکالمه سازنده و صمیمانه با دیگران
هشت راز برای مکالمه سازنده و صمیمانه با دیگران
تکنیک برای اینکه از ۹۰ درصد مردم جلوتر باشی
تکنیک برای اینکه از ۹۰ درصد مردم جلوتر باشی
اگه حرف دلت رو نزنی مغزت کوچیک میشه
اگه حرف دلت رو نزنی مغزت کوچیک میشه
نشانه های دقیق ADHD
نشانه های دقیق ADHD
دلایل گرایش به مصرف ماریجوانا
دلایل گرایش به مصرف ماریجوانا
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)