روش های پرورش افکار مثبت

روش های پرورش افکار مثبت

1305 نفر
Reading Time زمان مطالعه: 10 دقیقه
دسته بندی: مهارت‌های اجتماعی

فهرست مطالب

پرورش افکار مثبت ، افکار مثبت به ما در مدیریت استرس و ارتقای سلامت روان کمک زیادی میکند. حتما این مثال معروف را شنیده اید که میگوید به نیمه پر لیوان نگاه کنید! البته باید بگوییم که تفکر مثبت به این معنی نیست که ما موارد ناخوشایند زندگی را نادیده بگیریم. پرورش افکار مثبت به این معنی است که بتوانیم از زاویه مثبت و سازنده تری به مسائل زندگی نگاه داشته باشیم. داشتن افکار مثبت یعنی به بهترین اتفاق فکر کنیم نه به بدترین سناریوی ممکن. از هر زاویه ای که به زندگی نگاه کنیم، به همان صورت درک و شناخت ما از محیط ارتقا میابد. لذا تلاش ما باید بر این اساس باشد که به سمت پرورش افکار مثبت حرکت کنیم تا بتوانیم فهم و شناخت درستی نسبت به مسائل داشته باشیم. در این مقاله که در رادیو بینا ترجمه شده است، قصد داریم در مورد روش های پرورش افکار مثبت مطالبی را خدمت شما عزیزان ارائه دهیم. با ما همراه باشید.


مثبت اندیشی چیست؟

برای اینکه مثبت اندیشی را به معنی واقعی کلمه درک کنید، بیایید در ابتدا با بیان یک جمله‌ای که همیشه می‌شنویم، شروع کنیم. آیا می‌خواهید نیمه پر لیوان را ببینید یا نیمه خالی؟! جواب شما هر چیزی باشد، می‌تواند نشان‌دهنده افکار مثبت شما باشد یا خیر.

مثبت اندیشی نقش مهمی را در روانشناسی مثبت ایفا می‌کند، حوزهای فرعی که به مطالعه نقش افکار مثبت در زندگی می‌پردازد و اینکه چه چیزی باعث شادی و رضایت افراد می‌شود.
به زبان ساده‌تر افکار مثبت به معنای نزدیک شدن با دیدگاه مثبت به چالش‌های زندگی است. البته به این معنا نیست که افراد باید یک لنز رنگی روی چشمان خود بزنند و جنبه‌های منفی زندگی را نادیده بگیرند.
این حالت لزوما به معنای دوری از موقعیت‌های دشوار نیست، بلکه استفاده حداکثری از موانع احتمالی، سعی و تلاش برای دیدن بهترین‌ها حتی در شرایط بد و داشتن نگاه مثبت به خود و دیگران است.

در پادکست نوروسایکولوژی زیر در مورد "مقابله با افکار منفی" صحبت کرده ایم:
 

برخی از روانشناسان مثبت‌گرا مثل مارتین سلیگمن (Martin Seligman) افکار مثبت را براساس یک سبک توضیحی چارچوب‌بندی می‌کنند. براساس نظریه این روانشناسی سبک توضیحی افراد به دو شکل خوش‌بینانه و بدبینانه نسبت به اتفاقات برخورد می‌کنند:

سبک توضیحی خوش‌بینانه: افرادی که چنین سبکی دارند، معمولا علاقه‌مند هستند زمانی که یک اتفاق خوب رخ می‌دهد به خود اعتبار ببخشند و معمولا نیروهای بیرون را مورد سرزنش قرار دهند. آن‌ها همچنین مایلند که رویدادهای منفی را موقتی و غیر معمول بدانند.

سبک توضیحی بدبینانه: عموما افرادی که دارای چنین سبکی هستند، اغلب زمانی که اتفاق بدی می‌افتد شروع به سرزنش خود می‌کنند. در مقابل برای کارهای مثبت خود نمی‌توانند به خود اعتبار بدهند و عملا خود را نادیده می‌گیرند.
برای این افراد ایجاد افکار مثبت نیاز به زمان و تمرین مداوم دارد. اگر فرد مداوم به سرزنش خود ادامه دهد، رویدادهای ناگوار به عنوان بخش ماندگار در زندگی فرد، می‌تواند تاثیر مخربی روی ذهن و رفتار او داشته باشد.



مثبت اندیشی چه اثراتی را برای ما به دنبال دارد؟

شاید دیدن این جمله کمی کلیشه‌ای به نظر برسد، اما تجربه ثابت کرده که مثبت اندیشی می‌تواند بر سلامت روحی، روانی و جسمی فرد تاثیر بگذارد. مزایای داشتن افکار مثبت ممکن است شما را شگفت‌زده کند. در ادامه ما لیستی را آماده کرده‌ایم که شما را از مزایای اندیشه مثبت آگاه می‌کند:

مهارت مدیریت بهتر استرس و مقابله با اضطراب در شرایط استرس‌زا
خطر ابتلا به افسردگی کاهش می‌یابد.
سیستم ایمنی بدن قوی‌تر می‌شود.
کاهش حملات و بیماری‌های قلبی
فشار خون پایین
توانایی حل مشکل بهتر و سازگار شدن با تغییرات
رشد تفکر خلاقانه
نگرش و دید مثبت با نوسانات خلقی کمتر
مهارت‌های لیدری قوی‌تر
طول عمر بیشتر
در پادکست نوروسایکولوژی زیر در مورد "چطور 100 سال عمر کنیم؟!" صحبت کرده ایم:
 


در سایت معتبر verywellmind بیان شده که داشتن تفکرات مثبت باعث می‌شود تا فکر کمتر تحت تاثیر استرس قرار گیرد. این افکار افراد را منعطف می‌کند و به زندگی با دید بهتر و معناداری نگاه می‌کنند. جالب است بدانید که این افراد به خاطر انرژی مثبتی که به خود تزریق می‌کنند، بیشتر ورزش کنند، رژیم غذایی سالم را دنبال کنند و از رفتارهای ناسالم بپرهیزند.

چگونه افکار مثبت را در خود به وجود بیاوریم؟

افکار مثبت را می‌توان با تمرین چند تکنیک ساده در خود مثل خودگویی و تصویرسازی مثبت پدید آورد. مغز ما آموزش‌پذیر است و می‌توان تزریق تفکرات مثبت را در ذهن خود تمرین کنیم.

روی وقایع مثبت خود متمرکز شوید

چالش‌ها هم بخشی از زندگی ما هستند. وقتی با یک چالش روبه‌رو می‌شوید روی چیزهای خوب تمرکز کنید، اهمیتی ندارد که آن موضوع چقدر کوچک یا به ظاهر بی‌اهیمت باشند.
اگر بخواهید روی نکات منفی زوم کنید، یک پوشش ابری و سیاه به دنبال افکار شما می‌آید که ادامه‌دار خواهد بود. برای مثال اگر فردی کاری را با شما برنامه‌ریزی کرده و اکنون به هر دلیلی آن را لغو کرده، می‌توانید برای خود برنامه‌ریزی کنید تا چگونه از زمان آزاد خود لذت ببرید.

سپاسگذاری و قدردانی را تمرین کنید

تمرین قدردانی و سپاس‌گذاری می‌تواند به کاهش استرس، بهبود عزت نفس و تقویت انعطاف‌پذیری حتی در مواقع دشوار کمک کند. به افراد مهم، لحظات یا هر چیزی که فکر کنید که باعث می‌شود تا احساس خوبی داشته باشید و شادی و آرامش برای خود به ارمغان آورید.
این می‌تواند شامل یک تشکر و قدردانی از یک همکار بابت همراهی در پروژه مشترک یا تشکر از عزیزان خود بابت شستن ظروف و غذا دادن به حیوان خانگی باشد.

 یک دفتر خاطرات سپاسگذاری داشته باشید

نوشتن خاطرات مثبت و سپاس‌گذاری می‌تواند خوش‌بینی و احساس خوب بودن را در شما بهبود ببخشد. برای تمرین سپاس‌گذاری بهتر است یک دفترچه یادداشت تهیه کنید و در آن لیستی از کارهایی را که در روزهای سخت سپری کرده‌اید را بنویسید.
در پادکست نوروسایکولوژی زیر در مورد "تحقیق مهم در مورد شادی" صحبت کرده ایم:
 

خودتان را شاد نگه دارید

تمرین شادی و داشتن دیدگاه طنز می‌تواند استرس، اضطراب و افسردگی را کاهش دهد. همچنین باعث بهبود مهارت‌های عزت نفس، خلق‌وخو و مقابله می‌شود. در همه موقعیت‌ها به ویژه در شرایط سخت می‌توانید به خودتان اجازه خندیدن بدهید. حتی اگر وانمود به خندیدن هم کنید، می‌تواند باعث بهبود خلق‌وخوی شما و کاهش استرس شود.

از افرادی سمی دوری کنید

برای تمرین افکار مثبت بهتر است از افراد سمی فاصله بگیرید و به جای آن با افراد مثبت ارتباط بگیرید. آیا تاکنون به این موضوع دقت کرده‌اید که افراد با خلق‌وخوی بد چگونه می‌توانند یک محیط را تحت تاثیر قرار دهند.
درست در نقطه مقابل، افراد مثبت نیز می‌توانند روی یکدیگر تاثیر بگذارند؛ زیرا به افزایش اعتماد به نفس و عزت نفس یکدیگر کمک می‌کنند و شانس رسیدن به اهداف را چندبرابر کنند.


خودگویی مثبت و انرژی‌بخش را تمرین کنید

افکار منفی همانند یک رشته کلاف هستند که هر چقدر آن را بکشید، باز هم ادامه می‌یابند. ما علاقه زیادی داریم که نسبت به خود سختگیر باشیم و بدترین نظرات را به خود نسبت دهیم. با گذشت زمان و دامن زدن به افکار منفی، باعث می‌شود تا بخشی از زندگی‌مان شوند.
به صدای ذهن خود توجه کنید، با پیام‌ها و نگرش مثبت می‌توانید روی احساسات، اضطراب و رفتار خود تاثیر بگذارید. مثلا به جای اینکه با خود مداوم بگویید که «من همه چیز را خراب کردم» می‌توانید جمله «من این کار را با روش دیگری امتحان می‌کنم» جایگزین کنید.


پرورش افکار مثبت
پرورش افکار مثبت

محیطی که نیاز به تغییر دارد را شناسایی کنید

اولین گام در پرورش افکار مثبت این است که بدانید چه محیط هایی در زندگی شما نیاز به تغییر دارد؟ اگر دوست دارید که مثبت گرا تر باشید و در زندگی از تفکر مثبت بهره بگیرید، به شناخت این موضوع نیاز دارید. شما باید بدانید که چه نسبت به چه مسائلی دیدگاه منفی تری دارید. آیا این مسائل مربوط به محیط کاری شماست؟ یا مربوط به رابطه با همسرتان؟ از قدم های کوچک شروع کنید و بر محیط هایی که نیاز به تلاش کمتری دارد متمرکز شوید. اینکار باعث کم اثر شدن تفکر منفی و کاهش استرس شما میشود.
در پادکست نوروسایکولوژی زیر در مورد "تغییر عاداتت زندگی" صحبت کرده ایم:
 

افکار خود را به صورت روزانه بررسی کنید

اگر میخواهید در پرورش افکار مثبت گامی موثر بردارید، در طول زیر این تمرین را انجام دهید. زمانی که سرتان خیلی شلوغ شده و افکار زیادی را در ذهن خود دارید، لحظه ای متوقف شوید و بر چیزی که فکر میکنید متمرکز شوید. افکار خود را در گوشه ای یادداشت کنید و آنها را به دو دسته مثبت و منفی تقسیم کنید. اگر بیشتر افکاری که با آنها مواجه هستید منفی است، سعی کنید برای هر کدام از آنها راهی بیابید تا به صورت یک فکر مثبت تغییر کند. این تمرین به شما کمک میکند که چگونه در شرایط سخت، نگرش مثبت خود را حفظ کنید.

خلق و خوی خوبی از خودتان نشان بدهید

سعی کنید زمان بیشتری را به خندیدن و شاد بودن اختصاص دهید و به خودتان اجازه دهید که قدری غیر رسمی باشید. مخصوصا در زمان هایی که شرایط سخت شده و  با چالش های بسیاری مواجه هستید بهترین راه برای پرورش افکار مثبت در این شرایط، شاد بودن است. در هر اتفاقی که با آن مواجه میشوید در جستجوی شادی باشید. وقتی بتوانید به زندگی بخندید، آرامش بیشتری را تجربه خواهید کرد و از استرس رها خواهید شد. پیشنهاد می کنیم حتما از مقاله چگونه با احساس پوچی کنار بیاییم؟ رو حتما مطالعه بفرمایید.

خلق و خوی خوبی از خودتان نشان بدهید
خلق و خوی خوبی از خودتان نشان بدهید

سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید

سبک زندگی شما تاثیر زیادی در پرورش افکار مثبت خواهد داشت. یکی از ساده ترین روش های پرورش افکار مثبت این است که نسبت به سلامت جسمی خود اهمیت قائل شوید. هر روز به مدت 30 دقیقه تمرینات هوازی انجام دهید و از ورزش کردن غافل نشوید. رژیم غذایی سالمی را در پیش بگیرید و از مصرف الکل و دخانیات خودداری کنید. بهتره که نحوه ساخت عادت های جدید را یاد بگیرید و عادت های ناسالم خود را ترک کنید و فعالیت های سودمند را جایگزین آنها کنید. خواب کافی داشته باشید و تکنیک های مدیریت بحران و استرس را یاد بگیرید.

با افراد مثبت اندیش معاشرت کنید

هیچ چیز به اندازه یک همنشین خوب نمیتواند به شما در پرورش افکار مثبت کمک کند. مطمئن شوید در طول روز با افرادی معاشرت میکنید که تفکر مثبت دارند و در مواقع بروز مشکلات میتوانید بر روی حمایت آنان حساب باز کنید. یادتان باشد افراد منفی گرا انرژی شما را از بین میبرند و ممکن است با منفی بافی خود کاری کنند که شما نسبت به توانایی خود احساس تردید داشته باشید.
در پادکست نوروسایکولوژی زیر در مورد "صدا های ذهن ما" صحبت کرده ایم:
 

گفتگوی درونی خود را اصلاح کنید

منشا تفکرات ما در گفتگو های درونی ما نهفته است. زمانی که با خودتان صحبت میکنید، جنس صحبت های درونی شما چگونه است؟ برای ارتقا و پرورش افکار مثبت میتوانید از این تکنینک استفاده کنید. هیچوقت حرفی را به خودتان نگویید که دوست ندارید به دیگران بگویید. با خود مهربان باشید و همیشه خودتان را تشویق کنید. اگر فکر یا گفتگویی منفی وارد ذهن شما شد، برخورد منطقی با آن داشته باشید و ببینید چه چیزی برای شما بهتر است. به چیز هایی که در زندگی دارید فکر کنید و نسبت به آنها شکر گذار باشید. مقاله تکنیک‌های تقویت عزت نفس به شما در این امر کمک شایانی خواهد کرد.

گفتگوی درونی خود را اصلاح کنید
گفتگوی درونی خود را اصلاح کنید

سوالات متداول

  • برای پرورش افکار مثبت چه راهکاری موثر است؟
ابتدا محیطی که نیاز به تغییر دارد را شناسایی کنید. به طور روزانه افکار خود را مرور کنید. سبک زندگی سالمی را در پیش بگیرید و با افراد مثبت اندیش معاشرت کنید.

  • منشا تفکرات ما کجاست؟
منشا تفکرات ما در گفتگو های درونی ما نهفته است. هر آن چیزی که در درون خود به زبان میآوریم تبدیل به افکار و در نهایت، تبدیل به رفتار ما خواهد شد.

  • گفتگوی درونی منفی چه تاثیراتی به همراه دارد؟
متاسفانه باعث میشود نگاه منفی به وقایع پیرامون خود داشته باشیم و در نتیجه در هنگام مواجه با استرس نمیتوانیم عملکرد مناسبی از خود نشان دهیم.

سخن پایانی

اگر معمولا دیدگاه منفی نسبت به مسائل پیرامون خود دارید، یادتان باشد ک یک شنبه نمیتوانید دیدگاه مثبت گرانه نسبت به مسائل پیدا کنید. اما با تمرین مداوم، به خصوص در رابطه با گفتگو های درونی میتوانید تفکر مثبت را در زندگی خود جاری سازید. دست از سرزنش خود بردارید و بیشتر پذیرای آنچه که هستید باشید. با انجام اینکار نسبت به دنیایی که در آن زندگی میکنید، دیدگاه انتقادی کمتری خواهید داشت. وقتی که اساس و پایه تفکرات شما مثبت گرانه باشد، در مواجه با استرس روزانه عملکرد بهتری خواهید داشت و راهکار های سازنده تری برای چالش های خود پیدا خواهید کرد. تفکر مثبت تاثیر زیادی بر کیفیت زندگی شما خواهد گذاشت و رشد فردی بیشتری نصیب شما خواهد کرد. اگر شما نیز بخواهید در مورد روش های پرورش افکار مثبت به نکته ای اشاره کنید، چه چیزی را ذکر میکردید؟ با نظرات خود در بهبود کیفیت این مطلب ما را یاری کنید.
ترجمه:
منبع
https://www.verywellmind.com/what-is-positive-thinking-2794772
https://www.betterup.com/blog/positive-thinking-benefits
https://www.healthline.com/health/how-to-think-positive
 

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :
سارا محمدی
1403-3-11 06:04:58

سلام هیچوقت نباید حرفاتون رو بزنید و باید اون ها رو جزئی از راز درون خود نگه دارید چون ممکن است با بروز دادن حرفاتون به مشکل بخورید چرا چون باعث میشه حسی که قبل از به زبان آوردن راز هاتون و اهدافتون موجب سردی از هدفاتون باشه.بعضی وقتا پیش اومده دوست داشته باشید خیلی ها گوش به حرف شما باشند.و به شماها افتخار کنند که چه ایده ای قراره تو رو به موفقیت برسونه اما بهترین نکته ای که من می‌خوام بگم بهتون اینه که تا میتونید افکاری که توی سر دارید رو در درون و قلب خودتون نگه دارید اینطوری بیشتر انگیزه و شور و اشتیاق برای تلاش کردن پیدا خواهی کرد اگر افکار منفی به سراغتون میاد نگران نباشید میتونید افکار منفی رو روی کاغذ بیارید و اون مسئله ای که ذهنت رو درگیر کرده رو جوابش رو پیدا کنی و برای خودت دلیل بیاری و بنویسی چون هرچقدر بنویسی کمتر به افکار منفی توجه می‌کنی سعی کنید توی زندگیتون همه چیز یاد بگیرید دانش و اعتبار و سطح یادگیریت فوق العاده بالا میره.به چیزایی که علاقه مند هستید برای رسیدن بهشون سخت تلاش کنید اگر زمین خوردید بازم ادامه بدید این زمین خوردن ها تو رو قوی می‌کنه بهت یاد میده چطور بلند شی.مثال یه بیمار وقتی میخواد بجنگه با بیماریش مبارزه کنه برای خوب شدنش قطعا به خوب شدنش فکر می‌کنه اگه قرار باشه به بیماری که دچارش شدی بیشتر فکر کنی که من خوب نمیشم یا سرطان دارم قراره بمیرم هیچوقت نمیتونی بهتر بشی حتی اگر تمام دکترها جوابت کرده باشن پس با آگاهی جلو برو و با ذهن مثبت بگو من میتونم بهتر باشم بهترین باشم از بهترین بهترین ترررررر...یه بیمار وسواسی داشتیم از لحاظ روحی روانی بیشتر به من حالم روز ب روز بدتر میشه توجه میکرد که ما متوجه شدیم داره به خودش تلقین می‌کنه یعنی وقتی داری به خودت تلقین می‌کنی که بیمار هستی قطعا دوس داری که به این موضوع مدام فکر کنی وقتی به یک چیزی مدام فکر می‌کنی هم توی زندگیت برات اتفاق میوفته چون باورش داشتی هم بیشتر تو رو اذیت می‌کنه یه سری آدم ها اعتقاد دارن که ذهن هم می‌تونه دشمن باشه هم می‌تونه رفیق خوب باشه بنظر من این زبان که می‌تونه دشمنی بد یا خوبی برای ذهن باشه اگه ما با زبانمون هر حرفی رو بزنیم قطعا حرفامون وارد گوشمون میشه و جذب مغزمون میشه به این خاطره که ما فکر میکنیم کار ذهن در صورتی که کار زبان فقط زبان هرچیزی که به زبان بیاری و قلب اگه باور داشته باشه ذهن برات جذبش می‌کنه حالا حرفایی خوب یا بد به زبانت بستگی داره...موفق باشید

مقالات دیگر

آخرین مطالب

خلاصه مقالات نوروسايكلوژى شماره چهارم
خلاصه مقالات نوروسايكلوژى شماره چهارم
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)