راهکارهای مدیریت افکار چیست؟[شناخت ضعف ها و کنترل]

راهکارهای مدیریت افکار چیست؟[شناخت ضعف ها و کنترل]

2971 نفر
Reading Time زمان مطالعه: 12 دقیقه
دسته بندی: مهارت‌های اجتماعی

فهرست مطالب

راهکارهای مدیریت افکار ، افکار مزاحم و ناخواسته باعث احساس ناتوانی و اضطراب زیادی در ما میشود. شاید شما هم مثل خیلی های دیگر میخواهید که از شر این افکار خلاص شوید. باید به شما بگوییم که این احساس طبیعی است و شما تنها نیستید! بسیاری از افراد نیز مانند شما میخواهند زمانی که همه چیز سیر نزولی دارد، نگاهی رو به بالا و مثبت به مسائل داشته باشند. متاسفانه به دلیل وجود دغدغه های بسیاری که در زندگی وجود دارد، ذهن ما همیشه با ترافیک زیادی از افکار مختلف مواجه است. چالش های محیط کاری، مسائل مالی، نگرانی راجع به فرزندان و خیلی دیگر از چیزهایی که هر کدام از آنها به تنهایی میتواند کل ذهن ما به خودش مشغول کند. لذا برای داشتن عملکرد مناسب در مواجه با مسائل مختلف، دانستن راهکارهای مدیریت افکار میتواند مفید و موثر واقع شود. ما در این مقاله رادیو بینا قصد دارد در مورد روش های مدیریت افکار، نکاتی را خدمت شما عزیزان ارائه دهد. با ما همراه باشید.

podcast picture

صداهای ذهن ما


اهمیت مدیریت ذهن

مدیریت ذهن مهم است؛ زیرا هنر و مهارتی است که فرد برای به دست آوردن آن باید مداوم تمرین و تکرار کند. این کاری برای کنترل ذهن است، هنری که بتوانیم افکار خود هدایت کنیم. ما امروزه در عصری زندگی می‌کنیم که بنا به هر دلیلی ممکن است استرس و اضطراب را تجربه کنیم.
مثلا اینکه به خاطر ترافیک و شلوغ بودن حمل و نقل عمومی دیرتر به محل کار برسیم و همین موضوع دغدغه‌ای برای ذهن ما شود و کنترل شرایط را از دست بدهیم. لحظه‌ای از زندگی بدون افکار نمی‌گذرد، مثلا ممکن است به آینده شغلی خود، خانواده، موقعیت اجتماعی یا هر چیز دیگری که ما را احاطه کرده، فکر کنیم.
در این شرایط اهمیت مدیریت ذهن بیش از هر زمان دیگری آشکار می‌شود. انسان‌های امروزی به نوعی جوهره واقعی خود و اینکه اصلا چرا قدم در جهان هستی گذاشته‌اند را فراموش می‌کنند. در عوض گویا به میدان مسابقه آمده‌اند که هیچکدام نباید از دیگری جا بماند. جالب است بدانید که تمام زندگی ما بازی ذهن ماست و با کنترل افکار، می‌تواند بهترین دوست و همدم ما باشد.
فرآیند مدیریت ذهن، کنترل افکار و فیلتر کردن هر موضوع یا چالشی است که به ذهن ما خطور می‌کند. مدیریت افکار به ما کمک می‌کند تا همه چیز را با ذهنی دقیق و استفاده حداکثری از موقعیت هدایت کنیم. این مهارت‌های اکتسابی می‌تواند یک تحول اساسی در زندگی ما ایجاد کند.

podcast picture

۶ هزار فکر در طول روز؟


چه کسی افکار مرا کنترل می‌کند؟

این سوالیست که همه ما باید از خودمان بپرسیم. جالب است بدانید که گاهی اوقات افکار ما تحت تاثیر اطرافیان، ایده‌ها و حتی اطلاعاتی قرار می‌گیرد که در فضای اینترنت، شبکه‌های اجتماعی و تلویزیون به دست می‌آوریم.
اکثر ما از افکاری که از ذهنمان می‌گذرد بی‌خبر هستیم؛ زیرا بیشتر کارهایی که انجام می‌دهیم و بیشتر تفکرات ما به صورت خودکار در ذهن ما انجام می‌شود. ذهن ما گاهی همانند یک کودک نوپا عمل می‌کند، یعنی هر آنچه را که می‌بیند و می‌شنود را بدون قضاوت و تحلیل و حتی تفکر به عواقب در نظر می‌گیرد.
اگر به ذهن خود چنین اجازه‌ای دهید، به مرور زمان کنترل اوضاع را از دست خواهید داد. ما همواره پر از افکار، ایده‌های و اطلاعاتی هستیم که معمولا از طریق حواس پنج‌گانه، اطرافیان، تلویزیون یا رسانه‌های اجتماعی دریافت می‌کنیم.
این افکار گاهی ناخودآگاه به ذهن ما نفوذه می‌کنند و اعمال و رفتار مار را تحت تاثیر قرار می‌دهند. ذهنیت در جریان می‌توانند موجب تغییر واکنش‌های ما شده و حتی روی ترجیحات، علایق و حتی چیزهایی که پیش از این نمی‌پسندیدیم نیز تاثیر بگذارند. گاهی آنقدر افسار زندگی ما به دست این افکار تزریق شده از اطراف روی ذهن ما اثر دارند که ناخودآگاه مسیر زندگی ما را تغییر می‌دهند.
آیا پس از خواندن مطلب بالا باز هم فکر می‌کنید که افکار تحت کنترل شماست؟! اگر تفکراتی که از جاهای دیگر وارد ذهن‌تان می‌شوند تحت کنترل و سیطره خود نگیرید، دیگر یک انسان آزاد و رها نیستید؛ زیرا اجازه می‌دهید هر چیزی و هر جریاتن فکری زندگی شما را تحت کنترل خود بگیرد.
ما اغلب اوقات در طول روز آنقدر افکار متنوع داریم که به سختی می‌توانیم احساس کنیم، سرچشمه هر کدام از آن‌ها از کجاست. گاهی اوقات به نظر می‌رسد که همه آن افکار بر ذهن ما غلبه می‌کنند. حالا که با این حقیقت آشنا و متوجه شدید بیشتر اوقات کنترل افکار در دست شما نیست، باید بگوییم که هر انسانی می‌تواند آموزش ببیند که چگونه افکار خود را مدیریت و کنترل کند.
برای مثال شما می‌توانید یاد بگیرید که چگونه افکار مثبت را جایگزین افکار منفی کنید. شاید این اتفاق به آسانی نباشد، اما به مرور زمان و تمرین و تکرار مداوم می‌توان روی ذهنیت مثبت و کنترل آن تمرکز کرد.

podcast picture

📌 با چشم بسته، تغییر کنیم


چگونه ذهن خود را مدیریت کنیم

یادگیری مدیریت ذهن و فکر برای دور شدن از افکار ناخواسته کاری آسانی نیست، اما شدنی است. نیاز به تمرکز دارد؛ بعضی از روزها ممکن است به شما آسیب برساند و مانع از داشتن یک زندگی آرامش‌بخش شود. در ادامه 12 نکته مهم را برای شما آماده کرده‌ایم تا بتوانید ذهن خود را مدیریت کنید:

1. ذهن‌آگاهی و مدیتیشن را تمرین کنید.
2. در عالم خودگویی، حرف‌های مثبت و سرشار از انرژی را جایگزین تفکرات و خودگویی‌هایی منفی کنید.
3. از پیمایش در شبکه‌های اجتماعی که باعث تشدید افکار منفی می‌شود، جلوگیری کنید.
4. اگر دقیقا نمی‌دانید چه می‌خواهید و احساس گیجی دارید، سوالات خودارزیابی را امتحان کنید.
5. سعی کنید منقد درونی خود که مدام در حال صحبت است را به چالش بکشید و دیدگاه خود را نسبت به شرایط و موقعیت‌های تغییر دهید.
6. از اینکه بعد از یک روز کاری پر استرس یا ورزش به ذهن استراحت می‌دهید، مطمئن شوید.
7. هر گونه افکاری که دارید را سعی کنید، یادداشت کنید. سپس احساسات خود را آزادانه ابراز کنید.
8. از دریافت حمایت عاطفی خانواده و عزیزان خود غافل نشوید. همچنین می‌توانید با دوست مورد اعتماد خود درباره افکار مشوشی که دارید صحبت کنید یا از یک روان‌درمانگر کمک بگیرید.
9. با خود روراست باشید و یاد بگیرید که پذیرفتن افکار اشکالی ندارد و عیب نیست، اما آن دست از افکاری که باعث آزار و اذیت‌تان می‌شوند را رها کنید.
10. از اینکه با افراد منفی یا سمی هم‌صحبت شوید و افکار آن‌ها را بپذیرید، دست بردارید.
11. زمانی که ذهن شما کنترل افکار را از دست می‌دهد و قصد دارد شما را غرق کند، تفکرات مثبت را جایگزین کنید.
12. از ترفند حواس‌پرتی استفاده کنید. مثلا تلویزیون تماشا کنید، با یکی از دوستان خود تماس بگیرید یا به پیاده‌روی بروید.

podcast picture

مقابله با افکار منفی [روش های علمی و اصولی]


راهکار های مدیریت افکار مزاحم

باید این واقعیت را بپذیریم که افکار ما همیشه به طور کامل تحت کنترل ما نیستند و این طبیعی است که گاهی اوقات افکار مزاحم مسیر ذهنی ما را منحرف کنند. برای برخی ممکن است افکار منفی به یک چالش روزانه تبدیل شود، اما به یاد داشته باشید که یک فکر به خودی خود هیچ ارزش و اهمیتی ندارد و می توانید با ساختن عادت های جدید در زندگی آن ها را مدیریت کنید. در ادامه راهکارهای مدیریت افکار مزاحم را بیان می‌کنیم تا بتوانید به مرور زمان از شر آن‌ها خلاص شوید:

  •  مدیتیشن ذهن آگاهی 
برای شروع نیازی به تجهیزات ویژه ندارید، کافی است که به زمان خالی و مکانی آرام دسترسی داشته باشید.

  •  درمان شناختی رفتاری CBT
نوعی روان‌درمانی است که می‌تواند برای درمان و مدیریت افکار آزاردهنده و مزاحم از آن کمک گرفت.
 به خود یادآوری کنید که این افکار نیز خواهد گذشت و هیچ چیزی ماندگار نخواهد بود. مثلا جمله «این نیز بگذرد» را با خود تکرار کنید.

  •  از تکنیک‌های تجسم استفاده کنید
تجسم افکار این شرایط را برای شما فراهم می‌کند تا کنترل بیشتری بر روی ذهن خود داشته باشید.

podcast picture

درمان خاطرات تلخ گذشته با تصویر سازی


  •  زمان خود را با یک حیوان خانگی بگذرانید
حیوانات یک انتخاب شگفت‌آور برای کنترل اضطراب و استرس هستند. با توجه به اینکه آن‌ها درکی از افکار و مشکلات ما ندارند، می‌توانند به خوبی حواس ما را پرت کنند.

  • فکر خود را بروز دهید
 مغز ما استاد این است که از افکار داستان بسازد. برای بیرون کردن افکار مزاحم می‌توانید آن‌ها را یادداشت کنید یا با صدای بلند بروز دهید.

  •  روی زمان حال متمرکز شوید
این یک ترفند موثر برای رهایی از فکرهای مزاحم است. فکرهایی که واقعی نیستند ممکن است ساعت‌ها زمان از ما بگیرند، حتی بدون آنکه متوجه شویم. تمرکز روی همین لحظه بدون وسواس فکری درباره آینده، می‌تواند یک راه مناسب و قدرتمند برای رها شدن از هر چه افکار منفی باشد.
 

راهکارهای مدیریت افکار
راهکارهای مدیریت افکار

راهکارهای مدیریت افکار چیست؟ 

افکاری که میخواهید تغییر دهید را شناسایی کنید

قبل از اینکه بخواهید به دنبال روش های مدیریت افکار باشید، باید بدانید که چه چیزی در سر شما میگذرد. بسیاری از افراد افکار ناخواسته و مزاحم بسیاری را در طول روز تجربه میکنند. شما باید تشخیص دهید که جنس افکار مزاحم شما چگونه است. آیا به صورت گفتگو های منفی درونی بروز پیدا میکند یا به صورت افکار مزاحم تکرار شونده است؟ تشخیص الگوی فکری میتوانید به شما در مدیریت افکار ناسالم کمک زیادی بکند.

افکار مزاحم را بپذیرید

یکی از راهکارهای مدیریت افکار منفی این است که وجود چنین افکاری را در ذهن خود بپذیرید. یادتان باشد که این طبیعت انسان است که دوست دارد از درد و رنج فاصله بگیرد. بنابراین اگر به صورت ناخودآگاه تلاش میکنید که افکار ناخواسته را کنار بزنید، دست از مقاومت بردارید و حضور آن را بپذیرید. به جای کنار زدن این افکار، به آنها اجازه دهید در ذهن شما حضور یابند و آنها را مشاهده کنید. پذیرش به شما در فهمیدن ریشه بروز افکار منفی کمک زیادی میکند.

podcast picture

این عادات زندگی شما رو تغییر میده!!


مدیتیشن کنید

مدیتیشن یکی از موثرترین راهکارهای مدیریت افکار به شمار میرود. اما اینکار به تنهایی نمیتواند به شما کمک کند که افکار خود را کنترل کنید، مخصوصا زمانی که به تازگی شروع به انجام آن کردید. اما زمانی که در گوشه ای آرام مینشینید و ریلکس هستید، ذهن شما آمادگی بیشتری را برای تغییر پیدا میکند. برای اینکه بتوانید تاثیر بیشتری از مدیتیشن بگیرید باید به طور مداوم آن را انجام دهید. در حین انجام این تمرین به افکار ناخواسته اجازه دهید در ذهن شما وارد شوند و سپس آنها را رها کنید. اینکار فشار وارد شده از طرف افکار مزاحم را به شدت کاهش میدهد. در مقاله ای روش های استراحت عمیق بدون خواب را توضیح داده ایم.

مدیتیشن کنید
مدیتیشن کنید

گفتگوی درونی خود را تغییر دهید

صحبت کردن با خود یکی از راهکارهای مدیریت افکار مزاحم است که به شما در تغییر شیوه طرز تفکر کمک زیادی میکند. اما باید بدانید که چگونه اینکار را انجام دهید. زمانی که به صورت اول شخص با خودتان حرف میزنید، ممکن است تاثیر زیادی روی شما نداشته باشد. لذا سعی کنید به صورت سوم شخص و از جانب یک ناظر بیرونی با خودتان صحبت کنید. شاید اینکار عجیب به نظر برسد، اما باعث میشود که فضای کافی برای بروز افکار و احساسات شما فراهم شود. لازم به ذکره که در مقاله ای دیگر علت های آشفتگی ذهن را به صورت کامل توضیح داده و راهکار های علمی ای در این باب به شما ارائه کرده ایم.

podcast picture

چطور قاطعانه برخورد کنیم؟


بر روی نکات مثبت متمرکز شوید

اگر میخواهید کنترل مناسبی بر روی افکار خود داشته باشید، حتما از این راهکار استفاده کنید. یکی از ساده ترین راهکارهای مدیریت افکار این است که نگاهی مثبت نسبت به افکار منفی خود داشته باشید و نقاط روشن مسائل را ببینید. تمرکز بر روی نکات مثبت به این معنی نیست که مسائل و چالش ها را نادیده بگیرید، بلکه فقط تلاشی است بر اینکه از زاویه ی بهتری به مشکلات نگاه کنید.

بر روی نکات مثبت متمرکز شوید

افکار ناخواسته خود را بنویسید

نوشتن نیز به عنوان یکی دیگر از راهکارهای مدیریت افکار به شمار میرود. هر گاه تحت هجوم افکار منفی قرار گرفتید و حس کردید که کارایی شما را تحت تاثیر قرار داده است، به سرعت قلم و کاغذ آماده کرده و آنها را در گوشه ای یادداشت کنید. زمانی که افکار خود را روی کاغذ میآورید، فشار ناشی از آن به طرز چشمگیری کاهش پیدا میکند. اینکار همچنین به شما کمک میکند که در ساعات دیگر بتوانید به نوشته های خود رجوع کنید و سر فرصت چاره ای برای این افکار بیاندیشید.

podcast ravanshenasi

در این اپیزود تکنیک‌های جوان نگاه داشتن مغز را به نقل از دکتر لوئیزا نیکولا و همچنین مقاله‌ای از دانشگاه هاروارد بررسی می‌کنیم.


از توصیه های افراد متخصص بهره بگیرید

یک متخصص سلامت روان یا مشاور فردی میتواند راهکارهای مدیریت افکار مختص خودتان را به شما پیشنهاد کند. مطمئنا شاید افکار مزاحم و منفی شما مربوط به موضوعی خاص باشد که تا بحال نتوانسته اید در مورد ان با کسی صحبت کنید. لذا صحبت کردن با یک روانکاو یا مشاور میتواند به شما در تخلیه افکار مزاحم کمک زیادی کند و به شما در پیدا کردن راهکار مناسب یاری رساند.

سوالات متداول

  • آیا انسان می تواند افکار خود را کنترل کند؟
بله، انسان با تمرین و تکرار مداوم و استفاده از راهکاری مدیریت افکار مثل مدیتیشن و ذهن آگاهی، نوشتن افکار و بودن در لحظه حال تفکرات را تحت کنترل خود در آورد.

  • چرا کنترل و مدیریت افکار مهم است؟
اگر نتوانیم هر آنچه که از اطرافمان به افکار و ذهن ما ورود می‌کنند را کنترل و مدیریت کنیم، کنترل زندگی خود را از دست خواهیم داد و به مرور زمان نمی‌توانیم آزادانه تصمیم بگیریم؛ زیرا دائما به دنبال تایید شدن هستیم.

  • راهکارهای مدیریت افکار شامل چه مواردی میشود؟
در ابتدا باید حضور این افکار را بپذیریم. بعد تشخیص دهیم که افکار مزاحم و ناخواسته ما چه هستند. در مرحله بعد میتوان از طریق مدیتیشن، نوشتن افکار مزاحم و صحبت با مشاور فردی آنها را مدیریت کرد.

  • افکار مزاحم چه تاثیری بر سلامت روان ما دارد؟
بروز افکار مزاحم و ناخواسته عملکرد و بازدهی ما را تضعیف میکند و به سلامت روان ما آسیب های زیادی وارد میکند. باعث بروز استرس و ناامیدی شده و آسیب پذیری ما را افزایش میدهد.

  • موثرترین راهکار برای مدیریت افکار چیست؟
صحبت با مشاور فردی یا متخصص سلامت روان و بازگو کردن مسائلی که تابحال بیان نکرده اید میتواند به عنوان راهکاری موثر در بحث مدیریت افکار به شمار برود.

سخن پایانی

در مورد روش های مدیریت افکار مطالب بسیاری را میتوان عنوان کرد. اما چیزی که بیشتر از همه چیز اهمیت دارد دانستن این نکته است که افکار ما بیشترین تاثیر را بر روی عملکرد ما خواهند گذاشت. هر چه ما در طول روز با افکار مزاحم و ناسالم بیشتری در ارتباط باشیم، طبعا عملکرد مطلوبی را نمیتوانیم از خودمان نشان دهیم. لذا دانستن و به کارگیری راهکارهای مدیریت افکار میتواند گامی موثر در ارتقای و بهبود کیفیت سلامت روان ما به شمار برود. به نظر شما چه راهکارهای دیگری را میتوان برای مدیریت افکار در نظر گرفت؟ ما را با نظرات سازنده خود همراه کنید.
ترجمه
منبع
https://ritusingal.com/mind-management
https://medium.com/@savytecharticles/what-is-mind-management-b9fe4c4c58ce
https://www.successconsciousness.com/blog/concentration-mind-power/who-controls-your-mind/
https://www.betterup.com/blog/how-to-control-your-mind
https://psychcentral.com/health/ways-to-let-go-of-stuck-thoughts#tips

نظرات

دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند
امتیاز شما :

مقالات دیگر

آخرین مطالب

معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
معنی خواب هایی که میبینیم چیه؟
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
اختلافاتی که با گذر زمان هم حل نمیشن
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
شش دلیل رایج تصمیمات اشتباه در زندگی
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
پنج روشی که مردم ما را کنترل میکنند!!
آیا میتونیم فرد خودشیفته را تغییر دهیم؟
آیا میتونیم فرد خودشیفته را تغییر دهیم؟
ElGrandeToto - 7elmet Ado 6(MP3_320K)